Ieri, în Parcul „Nicolae Romanescu“, a fost găsit un lup, plimbându-se nestingherit pe alei. Trecătorii i-au anunțat pe angajații de la Grădina Zoologică de existența lupului aflat în libertate, crezând că acesta aparține grădinii. Animalul sălbatic a fost capturat, în cele din urmă, cu ajutorul angajaților de la ecarisaj, și dus la Zoo. El nu a opus rezistență, fiind foarte blând, după care a fost introdus într-un țarc, unde va fi ținut în carantină timp de 14 zile, sub supraveghere. „În dimineața zilei de 16.05.2017, pe aleile din parc a fost văzut în libertate un animal sălbatic din specia lup. S-a procedat de urgență la capturarea acestuia, constatându-se că acest exemplar nu aparține Grădinii Zoologice Craiova, fiind în mod intenționat eliberat de posesorul acestuia în incinta Parcului «Nicolae Romanescu», întrucât la momentul capturării lupul avea în jurul gâtului o zgardă împotriva paraziților. S-a procedat la aplicarea de tratamente adecvate de deparazitare și antirabice, în acest moment acesta fiind închis separat de celelalte exemplare de lupi aparținând Grădinii Zoologice Craiova.
De asemenea, s-au luat toate măsurile de informare a autorităților – Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, Poliția Municipiului Craiova, cât și Poliția Locală a Municipiului Craiova -, având în vedere că eliberarea de animale sălbatice în spațiul public, cât și creșterea acestora în captivitate fără autorizație sanitar-veterinară constituie infracțiune“, au precizat reprezentanții RAADPFL Craiova.
La rândul lor, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj confirmă existența animalului sălbatic, dar spun că în evidențele lor nu există nici o persoană care să dețină autorizație pentru creșterea unui lup. Aceștia susțin că fie animalul a fost eliberat intenționat în incinta parcului, fie a scăpat din locul în care era ținut captiv. „În mod normal, animalele sălbatice cresc și trăiesc în sălbăticie. Sunt și cazuri când astfel de animale sunt crescute în captivitate, dar numai cu acordul DSV și respectând condițiile legale. În cazul lupului găsit liber pe aleile din Parcul «Romanescu», acesta, cu siguranță, a fost crescut în captivitate. Este un mascul cu vârsta de un an-doi, care ori a fost abandonat de cel care l-a îngrijit, ori a fugit din captivitate fiind atras poate de femelele de lup de la Grădina Zoologică. Acesta a fost capturat cu ajutorul angajaților de la Ecarisaj și în prezent se află în carantină la Zoo. Am luat aceste măsuri pentru a vedea evoluția lui ca și comportament, dar și stare de sănătate. Pentru că trebuie precizat că un astfel de animal când este suspect de turbare sau rabie este foarte blând. Și lupul găsit în parc este foarte liniștit, a fost capturat ușor. Acesta va fi ținut sub supraveghere 14 zile, timp în care va fi examinat. În tot acest timp, el poate fi și revendicat de deținător, dar doar dacă acesta deține acte legale, dar este puțin probabil. La noi nu figurează înregistrat nici un astfel de deținător sau crescător de animale. Mai departe poliția trebuie să afle dacă acesta a fost crescut și deținut legal“, a declarat Constantin Retea, director adjunct Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj.
Conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor, abandonarea sau alungarea unui animal care depinde de îngrijirea omului, precum și capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al Ministerului Afacerilor Interne.
Reprezentanţii IPJ Dolj spun că încearcă să identifice persoana care a abandonat lupul, aceasta fiind pasibilă de amendă în cazul în care va fi depistată.
„S-a întocmit o lucrare cu caracter general la nivelul Secției 2 Poliție Craiova, nu este vorba despre o faptă de natură penală. Polițiștii fac cercetări pentru identificarea persoanei care a abandonat animalul respectiv în Parcul «Nicolae Romanescu», urmând ca ulterior să i se aplice o sancțiune contravențională conform prevederilor Legii 205/2004 privind protecția animalelor, al cărei cuantum e cuprins între 1.000-3.000 de lei. Competența de constatare a contravențiilor prevăzute de Legea 205/2004 și de aplicare a sancțiunilor contravenționale revine atât reprezentanților DSVSA, cât și ai MAI. Animalul în cauză a fost prins, tratat, deparazitat și închis separat într-unul din spațiile special amenajate ale Grădinii Zoologice din Parcul «N. Romanescu», neexistând niciun pericol în acest sens“, susţin reprezentanţii IPJ Dolj..
Un lup a fost abandonat în Parcul „Romanescu“
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei