22.9 C
Craiova
vineri, 28 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBanii și posturile de la Biblioteca Județeană, contrele de la CJ Dolj

Banii și posturile de la Biblioteca Județeană, contrele de la CJ Dolj

În ședința de joi a Consiliului Județean Dolj s-au iscat discuții pe seama banilor necheltuiți și a posturilor noi care se vor înființa la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“  (Foto: Marian Apipie)
În ședința de joi a Consiliului Județean Dolj s-au iscat discuții pe seama banilor necheltuiți și a posturilor noi care se vor înființa la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ (Foto: Marian Apipie)

Ședința ordinară de joi a Consiliului Județean (CJ) Dolj nu a fost liniștită, chiar dacă până la final au fost aprobate, prin vot, toate punctele de pe ordinea de zi. Banii care nu s-au cheltuit și solicitarea de înființare a unor posturi noi la instituțiile subordonate consiliului au fost subiectele care au stârnit discuții. CJ Dolj a încheiat anul 2016 cu un excedent bugetar de 53.363.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru investițiile din acest an, când instituția are un buget de 270.593.000 de lei, pentru secțiunea de funcționare, și 104.763.00 de lei pentru secțiunea de dezvoltare. Instituția a realizat însă în primele trei luni ale anului 2017 venituri mai mici decât și-a propus: 65.049.000 de lei, față de 78.209.000 lei, prevederea la trei luni. Prin urmare, și cheltuielile au fost mai mici: 56.418.000 de lei, față de 79.953.000 de lei, cât era prevederea.
Când s-a pus problema banilor care nu s-au cheltuit anul trecut, conducerea CJ a precizat că o parte importantă vin de la capitolul „Sănătate“, din lucrările nerealizate de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a dat vina pe neseriozitatea firmelor care câștigă licitațiile și pe faptul că, deși există banii, nu sunt în stare să termine lucrările. „Ne găsim într-o situație neverosimilă. De regulă, o administrație are probleme atunci când nu are bani, dar și atunci când are banii, dar nu reușește să termine un obiectiv este o problemă. Suntem consternați că începem lucrările cu o firmă care oferă la licitație prețul cel mai mic, chiar foarte jos, și apoi dă faliment sau intră în insolvență, ori câștigă și alte licitații, dar ea e o firmă de apartament și are patru angajați. Atunci caută să subcontracteze lucrările și așa încep problemele“, a spus Prioteasa. El a oferit și exemple de astfel de situații, unele legate chiar de Spitalul Județean. „Avem șapte milioane de euro pentru Clinica de Cardiologie, banii sunt, dar nu am mers înainte. S-au făcut trei licitații, au fost probleme cu angiograful până a fost achiziționat, în funcție de el urma să se termine și clădirea, pentru că nu se știa cum să se construiască… Mai avem șase milioane și pentru extinderea UPU. Despre Ambulatoriul de specialitate din cadrul spitalului ce să mai spun, și aici e cam aceeași poveste. Am luat și firme din străinătate, am zis că va fi mai bine, dar au fost mai slabe decât cele românești. Acum, la Ambulatoriu căutăm alt arhitect. Banii sunt, îi punem pe masă, dar să fie treaba ca la carte“, a adăugat președintele CJ Dolj.

Finalizarea Ambulatoriului, prelungită până la 31 decembrie 2018

Consilierii județeni au aprobat, joi, și prelungirea până la 31 decembrie 2018 a termenului de finalizare a proiectului „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova“. Termenul asumat prin ultimul act adițional era 31 august 2017, iar sumele necesare finalizării proiectului și neeligibile din cauza întârzierilor urmează să fie asigurate din bugetul local al județului Dolj pe anii 2017 și 2018. La acest proiect în valoare de opt milioane de euro, procedura a demarat în august 2010, dar contractul de lucrări a fost semnat abia în 2012, din cauza anulării de două ori a licitației. CJ Dolj a menționat, la motivele pentru care nu au putut fi respectate termenele, „dificultățile întâmpinate în contractarea execuției lucrărilor, pe de o parte, și neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor contractuale de către prestatori de servicii de proiectare, situații care nu au fost sub controlul beneficiarului, pe de altă parte“. Potrivit conducerii CJ, constructorului i-au fost aplicate penalități de întârziere, care au fost acceptate inițial, dar apoi contestate în instanță.
În prezent, la Ambulatoriul SJU se efectuează lucrările suplimentare solicitate în urma revizuirii proiectului tehnic inițial, care ar trebui executate în șase luni. Ordinul de începere a lor s-a dat în luna martie 2017, se lucrează sub exploatare, iar primele zone vizate au fost cele de la cabinetele de stomatologie și de la UPU (etaj). Constructorul a cerut însă niște clarificări, de aceea a fost inițiată, luna trecută, procedura de contractare a serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului, un alt motiv care a dus la prelungirea termenului final.

Irinei: Posturile noi de la bibliotecă nu sunt cumva o povară?

Discuții au fost și pe seama unor posturi nou înființate la Centrul Medico-Social Amărăștii de Jos, care a solicitat trei noi posturi de infirmieră „pentru creșterea calității serviciilor medicale“, și la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Biblioteca a cerut înființarea unui Serviciu de Cercetare-Dezvoltare, care va presupune crearea unui nou post de șef-serviciu și a unui post de bibliotecar, dar și înființarea unui post de conducere (șef-birou), a unui post de documentarist și a unuia de analist programator (web editor) în cadrul Biroului Central Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa. „Aceste posturi nu sunt cumva o povară pentru CJ Dolj?“, a întrebat Marian Irinei, consilier județean PNL. Acesta a făcut o paralelă între bugetele CJ Dolj și CJ Cluj pe ultimii trei ani, susținând că la Cluj, unde consiliul județean a avut un buget de 504 milioane de euro (cumulat pe anii 2014, 2015 și 2016), cheltuielile cu Biblioteca Județeană au fost mult mai mici decât la Dolj. „Noi am avut un buget de 282 de milioane de euro cumulat pe ultimii trei ani, dar am cheltuit în această perioadă, cu Biblioteca Județeană, cu trei milioane de euro mai mult față de CJ Cluj, adică noi am cheltuit șase milioane de euro, iar Clujul doar trei milioane de euro“, a spus Irinei. „Da, dar biblioteca nostră este mai bună și mai frumoasă decât a lor“, a replicat Ion Prioteasa. „Iar noi am avut 741 de activități la bibliotecă, pe când cei de la Cluj nu știu dacă au avut mai mult de două sute“, a completat și Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, care a mai explicat și de ce este nevoie de posturile nou înființate.
Tot în ședința de joi, consilierii județeni au luat act de faptul că CJ Dolj a pierdut definitiv, printr-o decizie irevocabilă pronunțată de Curtea de Apel Craiova, un teren în suprafață de 350 mp situat în Craiova, pe Aleea Voinicului nr. 14, unde se află Policlinica pentru Sportivi. Terenul pe care se află imobilul are o suprafață totală de 1.533 mp, aparține domeniului public al județului, însă din această suprafață au fost revendicați 350 de metri pătrați, care urmează „să fie lăsați reclamanților în deplină proprietate și liniștită posesie“, după cum sună decizia instanței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS