Nu de puține ori, vedem aruncate pe platforma de gunoi a blocurilor, la colțul străzii sau la marginea localităților aparate electrice și electronice vechi. Persoanele care aleg să arunce la gunoi aparatura electrică și electrocasnică riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Legislația în vigoare, prin OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), prevede că persoanele care dețin aparatură electrică și electrocasnică defectă au obligația să o predea la punctele de colectare stabilite prin lege. Ele nu pot fi în niciun caz aruncate în spațiile de recoltare a gunoiului menajer.
Craiovenii se deprind cu greu să renunțe la aparatele electrice și electronice vechi și nefuncționale. Unii preferă să-și aglomereze locuința cu astfel de deșeuri decât să le transmită către firmele de colectare. „O echipă preia, în medie, zece comenzi pe zi. Am avut surpriza să ridicăm la o comandă, dintr-un apartament cu două camere, trei frigidere, două mașini de spălat și un televizor“, a afirmat Dan Burciu, reprezentantul unei asociații de colectare DEEE. În județul Dolj se colectează lunar 40-50 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Mult mai bine la capitolul colectare DEEE stă județul Gorj, care colectează în medie 50-60 de tone lunar, iar Mehedințul are o rată de colectare scăzută, de doar 10-20 de tone pe lună. Curios este faptul că vârstnicii sunt mult mai receptivi decât tinerii, ei renunțând mult mai ușor la echipamentele electrice. „Deși tinerii au acces mai mare la informație și tind a fi mai eco, surprinzător, vârstnicii sunt cei care ne contactează, probabil și pentru faptul că multe dintre deșeuri sunt voluminoase, grele și greu de manipulat. Aceste deșeuri nu trebuie aruncate pe platforma de gunoi, pe câmp sau lăsate în fața blocului. Oamenii trebuie să știe că aceste deșeuri sunt de zece ori mai periculoase decât restul deșeurilor și trebuie depozitate separat. De exemplu, o banală baterie de telecomandă de televizor poluează până la 100 de litri de apă și un metru cub de pământ pe o durată de o sută de ani“, a explicat Dan Burciu, reprezentantul unei asociații de colectare DEEE.
Cel mai mult se colectează televizoare, apoi aparatură de îngrijire personală, de bucătărie și aparatură mică electrocasnică, și cel mai puțin frigidere, mașini de spălat, becuri și acumulatori. Partea de IT vine mai mult dinspre societățile comerciale.
Nici la nivelul întregii țări colectarea deșeurilor de echipamente electrice, baterii, becuri, aspiratoare, mașini de spălat sau frigidere nu este prea bună. În medie, în România se colectează 0,5 kg pe cap de locuitor sau cel mult 1 kg de DEEE-uri.
În Craiova, toți cei care vor să se descotorosească de obiectele electrice și electrocasnice vechi pot merge cu acestea la depozitul de pe strada Nicolae Romanescu (în curtea fostului Lactido) al firmei RoRec sau pot suna la numărul 0888.444.800 și firma va trimite la domiciliul solicitantului o echipă care le va ridica gratuit aparatura.
Cum scapi de aparatele electrice vechi
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei