4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZece milioane de euro, îngropate în Parcul „Nicolae Romanescu“

Zece milioane de euro, îngropate în Parcul „Nicolae Romanescu“

Lucrările de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova de peste zece milioane de euro au fost finalizate și recepționate, dar primăria nu a suflat un cuvânt despre recepția finală, care a avut loc pe 17 mai. Tăcerea municipalității, care i-a obișnuit pe craioveni să se laude cu orice proiect demarat, ar putea avea o explicație în sumele uriașe cheltuite. De exemplu, asfaltarea aleilor a costat patru milioane de euro în condițiile în care vechile alei arătau foarte bine, iar cele două WC-uri subterane au costat aproape 100.000 de lei, deci circa 10.000 de euro bucata. Aici sunt în total 11 toalete. În procesul-verbal de recepție nu se pomenește nimic de costul total al celebrelor borduri din granit, multe dintre ele sparte sau ciobite, lucru pe care comisia nu l-a văzut sau s-a făcut că nu îl vede.

Scandalul legat de distrugerea vegetației din Parcul „Romanes­cu“ din Craiova s-a stins odată cu recepția finală a lucrărilor, dar acum ies la iveală costuri uriașe cu obiective a căror utilitate rămâne să fie probată de timp. Sumele figurează în procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din 17 mai semnat de o comisie din care au făcut parte angajați ai primăriei și ai proiectantului, oficiali de la organele de control, iar pe final, și un reprezentant al Ministerului Culturii, dar acest lucru s-a întâmplat doar după ce GdS a întrebat la minister de ce instituția nu desemnează un specialist atât timp cât parcul este monument istoric. La vizita pe teren, comisia a descoperit mici inadvertențe, care au fost remediate în circa două săptămâni, dar nu a văzut, de exemplu, că foarte multe dintre bordurile montate sunt sparte sau ciobite, așa cum se poate observa cu ochiul liber dacă bați parcul la pas.

Începuturile

Glorieta vopsită cu 150.000 de euro (Foto: Bogdan Grosu)
Glorieta vopsită cu 150.000 de euro (Foto: Bogdan Grosu)

În octombrie 2015, primăria a atribuit contractul de amenajare a parcului unei asocieri de firme compuse din SC MITLIV EXIM SRL – SC CIVITAS SYSTEMS SRL – SC R&A PARTNERS SRL. Suma din contract – 47,3 milioane de lei fără TVA. Primăria susținea atunci că cea mai mare parte a banilor va veni din fonduri europene, dar în cele din urmă s-a văzut obligată să bage adânc mâna în buzunarul bugetului local. Și nu puțin – circa două treimi din sumă. De acești bani, firmele ar fi trebuit să introducă zeci de kilometri de conducte, să monteze sisteme de supraveghere, să asfalteze aleile și să reabiliteze băncile, stâlpii de iluminat, clădirile, podurile și podețele din parc. De precizat că cel mai mare pod din parc, cel suspendat, nu a fost inclus în acest proiect. În momentul în care firmele au început lucrările, opinia publică a reacționat văzând că pe lângă copaci, unii dintre ei vechi de zeci de ani, se sapă tranșee sau că li se taie rădăcinile. Ministerul Culturii a reacționat și a trimis la Craiova o echipă de control independentă, care a constatat că proiectului îi lipsea unul dintre elementele fundamentale: un studiu peisagistic și pedologic pe baza căruia muncitorii să știe cum să acționeze fără să distrugă copacii.
Comisia a concluzionat că echipele de muncitori au produs pagube vegetației, a oprit lucrările și a trasat sarcini clare care trebuia respectate pentru ca lucrările să poată continua. În ecuație a apărut alt element controversat: garduri pe care primăria le dorea montate în jurul lacului mare și a celui de la intrarea în parc, în ciuda tendințelor europene care, din contră, dau libertate spațiilor verzi. Celebrele garduri nu aveau aviz de la Ministerul Culturii. Discuții aprinse au fost și în legătură cu bordurile din granit montate pe marginea aleilor care le-au înlocuit pe cele vechi. Motivarea a fost că cele noi vor reda tema romantică a parcului. Nici nu fuseseră bine montate, că multe dintre ele au crăpat, dar municipalitatea susținea că așa este modelul. Cum arată în prezent, poate vedea orice craiovean care se plimbă prin parc.
Gălăgioasă la contractare, tăcută la recepție

Casa Grădinarului, tehnologizată cu 152.343 de lei (Foto: Bogdan Grosu)
Casa Grădinarului, tehnologizată cu 152.343 de lei (Foto: Bogdan Grosu)

Pe rețelele de socializare, parcul a fost prezentat de administrație ca un motiv de mândrie și viziune urbanistică. Când a venit vremea recepției, primăria nu a mai scos un cuvânt. Dacă nu întreba presa, nimeni nu ar fi știut că parcul a fost recepționat. Poate avea și motive să tacă. Dacă citești cu atenție pe ce s-au cheltuit cele zece milioane de euro fără TVA, așa cum scrie chiar în documentele primăriei, te întrebi dacă acești bani nu puteau fi folosiți pentru alte proiecte. În ședința de consiliu local din 25 mai a existat un proiect de hotărâre, cu numărul 40, prin care primăria dădea parcul în administrarea Regiei Autonome de Adminstrare a Domeniului Public, aflată în subordinea sa. Asta însemna că parcul a fost recepționat și că orice problemă existentă a fost soluționată. „Prin adresa nr. 69071/18.05.2017 Direcţia Elaborare şi Implementare Proiecte informează că s-a finalizat proiectul: «Amenajare de parcuri şi grădini în Municipiul Craiova Parcul „Romanescu“», proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1, Domeniul Major de intervenţie 1.1., conform Contractului de finanţare nr. 150518/09.10. 2015, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Craiova, în calitate de beneficiar, fiind încheiat procesul-verbal la terminarea lucrărilor nr. 55046/08.05.2017. Datorită faptului că toate lucrările de construcţii, echipamente şi dotările acestui obiectiv au fost finalizate, recepţionate şi înregistrate în domeniul public şi privat al municipiului Craiova se transmit în vederea «administrării şi exploatării de către Consiliul Local al Municipiului Craiova»“, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre. Potrivit unei adrese din data de 17 mai a Direcției Elaborare și Implementare Proiecte, investiția a fost predată Direcției Patrimoniu „în stare corespunzătoare de funcționare, în vederea administrării și exploatării acesteia.

Mărunțișuri de remediat

Conform documentelor din proiect, comisia de recepție și-a desfășurat activitatea în perioada 31 martie – 8 mai 2017 și a fost formată dintr-un președinte (Adriana Câmpeanu), mai mulți specialiști din primărie, un reprezentant al dirigentelui de șantier (Irimat Cons) și unul al Inspectoratului de Stat în Construcții. Inițial, comisia a constatat că unele dintre lucrări nu au fost executate, dar a propus admiterea recepției, deoarece „lucrările executate respectă documentația tehnică. Lucrările cuprinse în Anexa 2 nu influențează siguranța și funcționalitatea proiectului“, se arată în procesul- verbal de recepție semnat pe 8 mai. După nouă zile, pe 17 mai, comisia s-a întrunit din nou și a constatat că firmele rezolvaseră problemele semnalate. Este vorba despre „mărunțișuri“: un pavaj de stație refăcut, două aspersoare distruse, două geigere înfundate, fisuri la tencuială în fundația de beton a gardului în zona Valea Fetei, scris obscen pe gard, o bancă ruptă la colț, două borduri deplasate, una întreruptă și câteva etanșeizări lipsă la fântâni. În rest, totul era perfect.

Ce prețuri sunt trecute în documentele de recepție

Unul dintre cele două WC-uri de 10.000 de euro (Foto: Bogdan Grosu)
Unul dintre cele două WC-uri de 10.000 de euro (Foto: Bogdan Grosu)

Față de prețul de la licitație, de 47 de milioane de lei fără TVA, proiectul a costat, la final, pe partea de execuție, 39,9 milioane de lei, deoarece în proiect erau trecute cantități mai mari de materiale decât era necesar. Cu avize și taxe cu tot, reabilitarea parcului a costat în total 40,3 milioane de lei fără TVA, adică 48,7 milioane de lei cu TVA. Interesant este pe ce s-au cheltuit milioanele de euro și cât au costat cele mai importante obiective. În cele de mai jos sunt câteva exemple:

Casa Grădinarului – 1 bucată – 152.343 de lei
Glorieta (mic pavilion de odihnă amenajat într-un parc – n.r.) – 1 bucată – 683.122 de lei
Portal intrare – 1 bucată – 81.942 de lei
Pavilion fanfară – 1 bucată – 6.355 de lei
Umbrare – 10 bucăți – 244.299 de lei
Pavilion umbrar – 3 bucăți – 102.883 de lei
Amenajare zonă Debarcader – 1 bucată – ponton 120 de metri pătrați – 264.905 lei
Cabină poartă 1 – 1 bucată – 90.299 de lei
Cabină poartă 2 – 1 bucată – 15.561 de lei
Cabină poartă 3 – 1 bucată – 33.938 de lei
WC-uri subterane îngropate – 2 bucăți – 98.590 de lei
Cea mai scumpă inves­tiție a fost în alei. Întinse pe o suprafață de 50.415 metri pătrați, asfaltarea lor a costat aproape 17 milioane de lei. Nu se știe dacă aici intră și bordurile, deoarece costurile sunt defalcate pe asfalt și pe piatră cubică.

Iată altă listă de costuri:

Stâlp cu cameră de supraveghere, sistem care, împreună cu dispeceratul, a costat aproape 7 milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro (Foto: Bogdan Grosu)
Stâlp cu cameră de supraveghere, sistem care, împreună cu dispeceratul, a costat aproape 7 milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro (Foto: Bogdan Grosu)

Scurgerea apelor – 1.173 ml (țeavă PVC) – 743 ml, drenaje (țeavă dren) – 430 ml și protecție antieroziune – 602.150 de lei.
Împrejmuire (elemente prefabricate din beton) – 1.132 ml și elemente fier forjat – 10.7616 kg/1.446 ml) – 2.961.444 lei.
Anrocamente (241.329 mp) – 3.577.519 lei.
Irigații și stație pompare (1 bucată stație pompe – 54.700 ml rețea irigații, hidranți de grădină – 4.326 bucăți – 3.093.630 lei.
Sistem alimentare cu apă (cămine 20 de bucăți, țeavă 4.558 ml) – 897.329 lei.
Poduri – 4 bucăți – 884.580 de lei.
Podețe din lemn – 5 bucăți – 37.110 lei.

Sistemul de iluminat din parc a costat circa 1,5 milioane de euro, care constă în schimbarea stâlpilor existenți (deși cei vechi arătau foarte bine). Surprinde numărul mare de stâlpi: sistem de iluminat (505 stâlpi+corpuri iluminat, 212 stâlpi+corp iluminat, 505 bucăți bloc racord, 5 tablouri distribuție, cabluri electrice – 6.648.118 lei). Jumătate de milion de euro s-a cheltuit și pentru infrastructura sistemului de supraveghere video: sistem supraveghere video infrastructură (99 de stâlpi pentru camere video fixe și mobile) – 2.424.439 de lei.

Mergem mai departe la capitolul „Utilaje, echipamente și mobilier urban“, în care s-au investit 7.791.597 lei. Iată pe ce s-au dus banii:
1. Instalații sistem irigații (stație de pompare și sistem de automatizare) – 455.815 lei – 1 bucată.
2. Sistem alimentare cu apă (fântână publică cu descărcare automată arteziană cu picior – 20 de bucăți – 36.064 lei.
3. Mobilier urban – 451.560 de lei.
El conține:
– 245 de bănci recondiționate – 17.093 de lei.
– 100 de bănci noi – 189.993 lei.
– 170 de coșuri de gunoi metalice – 158.987 de lei.
– 40 de coșuri de gunoi din beton – 70.211 lei.
– 10 panouri informative – 15.275 de lei.
4. Casa Grădinarului – 125.963 de lei. De precizat că aici vorbim de investiții în diferite obiecte tehnologice și nu de reabilitare a clădirii.
5. Sistem supraveghere parc – 2.006.855 de lei.
El conține:
– 77 de camere video fixe – 363.470 de lei
– 22 camere video mobile – 328.187 lei
– 105 media convertoare pereche – 106.521 de lei
– 1 senzor meteo – 14.000 de lei
– 1 accesoriu montaj – 24.777 lei
– 19 sasiu media convertoare 14 – 49.298 de lei
– 99 enclojer Fibră Optică – 44.974 de lei
– 204 media convertoare gigabit – 108.488 lei

După cum se observă, prețul unei camere video fixe este de peste o mie de euro, iar al uneia mobile de 3.300 de euro.

6. Dispecerat – 4.674.882 lei.
El conține:
– 2 chillere de 25 KW – 160.416 lei
– 1 cilindru cu agent de stingere (turnat) – 9.976 de lei
– 1 agent stingere pentru tot sistemul – 11.889 lei
– 2 podea flotantă – 11.292 de lei
– 99 de cutii de conexiune pentru echipamente – 23.573 lei
– 99 de elemente de fixare – kit – 44.924 lei
– 1 kit sistem detecție prin aspirație – 5.832 de lei
– 3 rack complet echipat – 26.531 de lei
– 4 servere aplicație – 266.564 lei
– 4 storage (rack dispecerat) – 1.059.281 de lei
– 1 soft firewall – 55.860 de lei
– 2 switch principal – 143.718 lei
– 2 switch 48 de porturi – 22.721 lei
– 1 consolă de comunicații operatori – 160.564 lei
– 16 monitoare video wall – 741.125 de lei
– 2 aer condiționat – 16.802 de lei
– 6 stații de lucru – 187.225 lei
– 24 de monitoare stații de lucru – 31.675 lei
– 4 stații de lucru mobile – 54.343 lei
– modul monitorizare și analiză video – 114.000 lei
– modul GIS și Hartă – 110.819 lei
– modul management lucrări – 89.506 lei
– modul dispecerizare voce – 110.025 lei
– modul monitorizare temperatură spații tehnice – 12.313 lei
– aplicație portal – 50.406 lei
– modul aplicație portal video – 16.000 lei
– modul aplicație portal meteo – 16.000 lei
– modul aplicație portal prezentare – 48.000 de lei
– 1 aplicație ghid – 75.610 lei
– 8 camere video fixe interior – 37.763 de lei
– 1 router – 18.000 de lei
– 1 firewall hard – 81.581 de lei
– 1 switch central cu acces point controller – 63.974 de lei
– 1 server management – 68.000 de lei
– 1 server aplicații – 68.000 de lei
– 1 software de management – 98.818 lei
– 3 rack cu accesorii – 26.531 de lei
– 3 termometru rack IP – 3.857 de lei
– 3 șasiu media convertoare 14 – 8.000 de lei
– 3 kit sistem videoconferință – 39.949 lei
– 1 video proiector – 6.846 de lei
După cum se observă, un soft firewall a costat, de exemplu, circa 11.000 de euro, iar patru storage-uri – peste un milion de lei, adică peste 200.000 de euro. Costul total al dispeceratului este de peste un milion de euro. La acesta se adaugă costul de achiziție a camerelor video și al stâlpilor pe care au fost montate, câteva sute de mii de euro în plus. GdS a solicitat primăriei întreaga documentație referitoare la recepția finală a parcului și o va publica în momentul în care primăria își va da acordul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS