2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCaracatița PSD de la Filarmonica „Oltenia“, învinsă în justiție

Caracatița PSD de la Filarmonica „Oltenia“, învinsă în justiție

Filarmonica „Oltenia“, scena unor interminabile scandaluri asistate de primărie
Filarmonica „Oltenia“, scena unor interminabile scandaluri asistate de primărie

Directorul artistic Mihai Ungureanu, hăituit de puterea PSD până când și-a dat demisia, a demonstrat în justiție că managerul Vlad Drăgulescu a fost instalat în funcție ilegal. Tot instanța a arătat că directorul numit ilegal l-a supus pe Ungureanu unor abuzuri disciplinare pentru că a îndrăznit să conteste unele măsuri din proiectul „Craiova Culturală“, care s-a dovedit un uriaș eșec al administrației locale, soldat cu un dosar investigat de procurorii DNA. 

Hăituit de puterea PSD, Mihai Ungureanu a reușit  să-și câștige dreptatea în justiție
Hăituit de puterea PSD, Mihai Ungureanu a reușit
să-și câștige dreptatea în justiție

În 2012, PSD a câștigat alegerile locale în Craiova, iar Olguța Vasilescu a devenit primar. În perioada imediat următoare, unii dintre apropiații noului primar au ajuns directori la instituțiile de cultură din oraș. Funcția de manager al Filarmonicii „Oltenia“ a fost adjudecată de Vlad Drăgulescu, pentru o perioadă de trei ani (2012-2015). La sfârșitul lui 2015, Drăgulescu a primit un nou mandat în fruntea filarmonicii, de cinci ani (1 ianuarie 2016 – 1 ianuarie 2021). El a fost numit în funcție fără concurs, în baza unei excepții prevăzute de OUG nr. 189/2008 (art. 43, indice 1, alin. 1), ordonanța care reglementează funcționarea instituțiilor de cultură. Potrivit acestei excepții, în cazul în care la evaluarea finală obține peste nota 9.00, nu se mai organizează concurs, ci „managerul are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerințele caietului de obiective“ întocmit de primărie. Tot excepția invocată mai spune că proiectul depus „constituie baza încheierii unui nou contract de management“. Cum Drăgulescu fusese notat cu 9.90, la termenul-limită de 30 decembrie 2015 el a depus un nou proiect de management. Acesta nu a fost însă evaluat, pentru a se stabili dacă respectă caietul de obiective. Imediat după depunerea proiectului a și fost emisă dispoziția de primar prin care Vlad Drăgulescu primea un nou mandat în fruntea Filarmonicii „Oltenia“. Directorul artistic Mihai Ungureanu a atacat în instanță dispoziția primarului prin care Drăgulescu fusese numit în funcție. Pe fond, judecătorii au arătat că proiectul de management depus de Drăgulescu „nu a făcut obiectul unei analize de conformitate cu cerințele caietului de obiective“, prin urmare documentul „nu putea constitui baza unui nou contract de management“ (25 noiembrie 2016). La recurs, magistrații au confirmat soluția dată pe fond (9 mai 2017). Ei au subliniat că verificarea conformității proiectului era obligatorie, acest lucru rezultând chiar din textul OUG nr. 189/2009, după cum am arătat și noi mai sus. Mai mult decât atât, chestiunea era reglementată și de un ordin (nr. 2799/2015) al ministrului culturii, care fusese publicat în Monitorul Oficial pe 24 decembrie 2015 și era de imediată aplicare. Or, cele două acte anulate pe fond (dispoziția de primar, contractul de management) au fost emise ulterior intrării în vigoare a ordinului. În consecință, justiția a anulat definitiv atât dispoziția de primar, cât și contractul de management al lui Drăgulescu.

Abuzurile lui Drăgulescu, demontate în justiție

Începând cu luna octombrie 2016, GdS a prezentat pe larg scandalul de culise de la Filarmonica „Oltenia“, dintre managerul Vlad Drăgulescu și directorul artistic al instituției, Mihai Ungureanu. Începând cu 2013, Filarmonica „Oltenia“ a fost implicată în proiectul „Craiova Culturală“, atât ca instituție, cât și prin managerul ei. În calitate de manager al filarmonicii, Vlad Drăgulescu a ajuns și președinte al Asociației „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“, cea care a gestionat participarea orașului în această competiție. Drăgulescu a luat o serie de măsuri cu care Ungureanu nu a fost de acord. De aici au apărut tensiunile între cei doi. Ca represalii, managerul a încercat să-l scoată din joc pe directorul artistic. Pentru început, l-a eliminat pe Ungureanu din consiliile artistice de la cor și orchestră (25 noiembrie 2015), înlocuindu-l cu Radu Jianu, un subaltern al acestuia. Apoi, a încercat fără succes să desființeze prin reorganizare postul de director artistic deținut de Ungureanu (5 august 2016). Ulterior (26 august 2016), l-a sancționat pe director cu 10% din salariu pe trei luni (august, septembrie, octombrie 2016), pe motiv că acesta ar fi lipsit de la serviciu în perioada 21-24 iunie. În realitate, în perioada respectivă Mihai Ungureanu fusese invitat să facă parte din juriul Concursului Internațional de Interpretare-Pian „Pro Piano România” – ediția XX. Ca să poată participa, el a cerut patru zile libere de la filarmonică, ca recuperare a unor zile lucrate în plus. După două luni, Drăgulescu a susținut că nu-i aprobase cererea pentru cele patru zile libere, a considerat că Ungureanu a absentat nemotivat de la serviciu și i-a aplicat sancțiunea de 10%. Indiciul care l-a dat însă de gol pe Drăgulescu a fost acela că a depus la biroul Personal cererea lui Ungureanu cu rezoluția „Nu se aprobă“ abia pe 30 august 2016, cu mult după petrecerea faptelor. Ungureanu a atacat sancțiunea în instanță, iar judecătorii i-au dat dreptate, ei arătând explicit că Drăgulescu nu a fost de bună credință. Instanța a concluzionat că solicitarea directorului Ungureanu a fost acceptată „în mod tacit“ de managerul Drăgulescu. Dovadă stă faptul că Drăgulescu semnase statele de plată ale lunii iunie 2016, în care Ungureanu apare ca fiind la serviciu permanent, fără nici o zi lipsă. Or, dacă Drăgulescu i-ar fi respins cererea și era de bună credință trebuia să-l informeze pe Ungureanu despre această decizie imediat, nu după două luni. Acest lucru demonstrează că lipsa nemotivată de la serviciu a fost doar un pretext inventat ulterior de Drăgulescu pentru a-l pedepsi și umili pe Ungureanu. În consecință, sancțiunea de 10% a fost anulată definitiv de instanță. Tot în instanță a fost desființată și decizia de înlocuire a lui Ungureanu din consiliile artistice de la cor și orchestră.
Reprezentanții primăriei, complici la scandal

Între timp, Vlad Drăgulescu a plecat director artistic la Teatrul Național „Marin Sorescu“, iar în locul său primăria l-a numit interimar pe trompetistul Dorin Măciucă (28 noiembrie 2016). Interimatul trebuia să dureze 120 de zile, adică perioada maximă prevăzută de lege, timp în care primăria era obligată să organizeze concurs pentru funcția de manager. Sub mandatul lui Dorin Măciucă, presiunile asupra directorului artistic Mihai Ungureanu au continuat. Într-o zi, tabloul lui Ungureanu, aflat în holul filarmonicii, în locul destinat foștilor directori ai instituției, a fost vandalizat. Fotografia a dispărut, iar în locul ei a fost desenată o cruce neagră. În cele din urmă, omul a cedat și și-a dat demisia din funcția de director artistic, începând cu 1 ianuarie 2017. El a cerut să se întoarcă la funcția de bază, aceea de solist-concertist pian. În colimator au rămas însă două angajate care l-au susținut pe Mihai Ungureanu, Mihaela Nedelcu (șef birou Organizare spectacole) și Nina Călugăru (șef birou Resurse umane). Printr-o reorganizare controversată, funcțiile acestora au fost desființate. În noua organigramă, Mihaelei Nedelcu i s-a oferit postul de supraveghetor de sală, aflat pe aceeași treaptă profesională cu cel al garderobierului. Asta în timp ce secretara directorului, Ramona Goanță, a fost promovată impresar artistic.
Primăria a încurajat prin tăcerea sa scandalul de la filarmonică. Mai mult decât atât, municipalitatea nu a mai organizat concurs pentru funcția de manager în perioada legală de 120 de zile, ci a ales să prelungească interimatul lui Dorin Măciucă (29 martie 2017) cu încă 120 de zile. În ciuda faptului că, la solicitarea GdS, a răspuns (18 aprilie 2017) că acest concurs va fi organizat în luna mai 2017.
Recapitulând cele arătate mai sus, Vlad Drăgulescu, managerul agreat politic, a fost numit ilegal în funcție. Când directorul artistic Mihai Ungureanu nu a fost de acord cu planurile sale, a încercat să-l înlăture pe acesta. L-a șicanat și l-a sancționat cerându-i demisia, dar măsurile disciplinare au fost dovedite ulterior în justiție ca abuzuri. Când gluma s-a îngroșat, managerul agreat politic a plecat la o altă instituție bugetară, iar în locul său primăria a numit un interimar, în mandatul căruia șicanele la adresa lui Mihai Ungureanu au continuat. Mai mult, susținătoarele lui Ungureanu au plătit și ele cu funcțiile. Puse cap la cap, aceste informații se leagă într-un scenariu despre care reprezentanții primăriei vor avea multe explicații de dat la Parchet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS