La un an de la alegerile locale din 2016, craiovenii sunt chemați din nou la urne, pe 11 iunie, pentru a-și alege primarul pe următorii trei ani. Cu câteva zile înainte de vot, puţini dintre craiovenii pe care i-am întâlnit pe străzi ştiau pe ce candidat vor pune ştampila. Cei mai mulţi dintre ei nu ştiau nici când este ziua votului, dar nici numărul candidaţilor care se luptă pentru fotoliul de primar pentru următorii ani. Oamenii sunt sceptici, sătui de promisiuni, dezamăgiţi. Sunt însă şi craioveni care şi-au păstrat optimismul, sperând în cel căruia îi vor acorda votul de încredere.
Ne mai despart doar câteva zile de ziua votului. Am mers prin patru dintre cartierele Craiovei pentru a afla părerea oamenilor, a celor care decid pe mâna cui va fi oraşul în următorii ani. Mulţi dintre craioveni au refuzat să vorbească, mărturisind că sunt dezamăgiţi de cei pe care i-au ales de-a lungul anilor. Am întâlnit însă şi oameni hotărâţi să meargă la vot aşa cum au mers de fiecare dată de-a lungul vieţii.
„Toţi promit, însă uită să se ţină de cuvânt“
În cartierul Valea Roşie, l-am întânit pe Aurel Neamţu, în vârstă de 60 de ani. Nu ştia cu exactitate ziua în care Craiova îşi va alege noul primar. Din cei opt candidaţi înscrişi în acest an pentru fotoliul de primar, nu ştia decât doi. „Doar pentru cei doi candidaţi au venit tineri pe la uşă cu pliante şi informaţii. Nu m-a convins însă nici unul până în acest moment. Cred că în acest an nu voi mai merge la vot. Sunt dezamăgit. Este o părere generală, oamenii s-au săturat, nu vor nici măcar să mai meargă la vot. Toţi promit, însă uită să se ţină de cuvânt. Nici unul nu face nimic. Parcările în cartiere ridică în continuare probleme. Unde să parcăm, dacă nu avem unde? Când nu o să ne mai permită să parcăm pe trotuare nu ştiu ce o să se întâmple, unde o să ducem maşinile? La marginea oraşului? Copiii mei nu mai sunt stabiliţi în Craiova, trăiesc în Bucureşti, acolo unde au urmat facultatea“, a spus bărbatul.
„Nu suntem doar culegători de căpşuni“
Ilie Dumitrescu are 87 de ani. A muncit o viaţă, şi-a urmat pasiunea, iar acum trăieşte cu mâhnirea că nu-şi poate duce la îndeplinire visul. Este dezamăgit de întreg sistemul. „Nu ştiu nici măcar cine candidează pentru fotoliul de primar. Sunt dezamăgit întrucât cei aleşi nu-şi fac datoria faţă de cei care i-au ales. De la noul primar aşteptăm mai mult, mai multă eficienţă şi mai puţine vorbe, pentru că la noi se obişnuieşte să vorbească mult şi să facă treabă puţină sau deloc“, a spus bărbatul. Cu toate acestea, va merge la vot, este dreptul lui şi vrea să-l exercite. Face parte din Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii. De cinci ani luptă să obţină o aprobare pentru a expune ultimul avion realizat, o copie fidelă a primului avion cu reacţie din lume. „Avionul are un motor adaptat, împrumutat de la altă aeronavă de luptă scoasă din uz. Nu am cerut decât aprobare pentru a expune ultimul avion fabricat aici pe care să-l ampalsăm într-o zonă a oraşului. Vreau să arătăm că în acest municipiu s-au construit astfel de avioane, s-au construit tractoare, locomotive… Ar fi o modalitate ideală de a ne face cunoscut oraşul, avionul expus ar fi vizibil şi pentru străinii care ne vizitează. Nu suntem doar culegători de căpşuni“, a precizat comandor Ilie Dumitrescu.
„Nu m-a convins nici unul în mod special“
Ionelia are 52 de ani. Copiii ei sunt stabiliţi în Anglia. Acolo le este mai bine. Pe 11 iunie atât ea, cât şi soţul ei vor merge la vot. „Cred că sunt trei sau patru candidaţi pentru Primăria Craiovei. Nu m-a convins nici unul în mod special, o să merg pe intuiţie, pe ce cred eu. Nu mă poate convinge nimeni să aleg un anume candidat. Am mers de fiecare dată la vot pentru că sunt cetăţean al acestui oraş şi nu vreau ca altcineva să decidă în locul meu“, a spus femeia.
„Toată familia merge la vot, aşa am făcut întotdeauna“
Şi în cartierul Brazda lui Novac, părerile oamenilor sunt împărţite. Cei mai mulţi dintre cei cu care am vorbit vor merge la vot sperând într-o viaţă mai bună. M. Giovănescu o să meargă la vot. Până joi însă nu ştia cu exactitate ziua alegerilor. „Am auzit ceva de data de 11 sau 17 iunie. Nu m-a convins însă nici unul dintre candidaţi. Mai am însă câteva zile la dispoziţie pentru a afla câte ceva despre fiecare. În acest an nici măcar în cutiile de poştă nu am găsit pliante cu informaţii despre candidaţi, nu s-au obosit să lase“, a spus bărbatul. Daniela Memu o să meargă la vot, atât pentru ea, cât şi pentru cei doi copii ai familiei. A mers de fiecare dată. Nu ştie cu exactitate câţi candidaţi sunt pe listă. „Unul dintre cei despre care am citit mi-a plăcut în mod special. Este un candidat tânăr, Prisnel sau nu ştiu exact cum se numeşte. Am înţeles însă că a studiat în străinătate, mi se pare altfel, are cu siguranţă alte idei. Toată familia merge la vot, aşa am făcut întotdeauna“, a spus femeia. Şi Ion Turcu a mărturisit că nu va lipsi de la vot. Ştia cu exactitate numărul candidaţilor, numele lor, câte ceva din programul prezentat de aceştia. „Unul dintre ei m-a convins să-l votez. Este femeia, am încredere în femei că pot schimba multe într-un oraş. Poate mă ajută să primesc şi eu o locuinţă socială. Este important să votăm, altfel dovedim că nu ne pasă de viitorul oraşului şi al nostru“, a spus bărbatul.
„Voi vota pentru o viaţă mai bună“
Craioviţa este unul dintre cartierele în care s-au pierdut ori s-au câştigat alegeri. De multe ori, electoratul de aici a decis soarta oraşului. Oamenii cu care am stat de vorbă au spus la unison că vor merge şi de data aceasta la vot. Aida Tudorică are 59 de ani şi spune că ştie deja pe cine va pune ştampila. Mai mult decât atât, îi încurajează şi pe alţii să îşi exercite dreptul de a alege: „Cu siguranţă voi merge duminică la vot. Am făcut-o de fiecare dată şi la fel voi proceda şi acum. Nu ştiu câţi candidaţi sunt, dar ştiu cu cine voi vota. Voi vota pentru o viaţă mai bună şi pentru îmbunătăţirea traiului, în general. În privinţa oraşului, îmi place aspectul lui şi consider că a evoluat în bine. Le recomand craiovenilor să meargă la vot, să îşi spună părerea, e dreptul lor câştigat! Numai aşa putem alege pe cine vrem. Dacă nu mergem şi doar comentăm după aceea e prea târziu. Eu sunt optimistă şi trebuie să avem încredere“.
„Dacă nu mergem să votăm, degeaba mai vociferăm“
Deşi nu este la fel de încrezător, Dumitru Cotoi spune că va merge totuşi la vot pentru că este de datoria lui să facă acest lucru. Ar vrea însă ca şi cei aleşi să îşi facă ulterior datoria şi să îşi respecte promisiunile făcute: „Nu ştiu câţi candidaţi sunt, dar voi merge la vot. Am buletinul plin de ştampile, am votat de fiecare dată. Noi îi votăm pe toţi, dar după aceea ei ne uită. Noi ne facem datoria, îi votăm, problema e că după aceea ei ne întorc spatele. Îşi măresc salariile, pensiile, şi noi, amărâţii de pensionari, vai de noi! Cât priveşte oraşul, sunt o mulţime de lucruri care mai trebuie făcute“, a spus Dumitru Cotoi, de 65 de ani.
Şi Amelia Odină consideră că mai sunt multe de făcut, dar lasă totul în seama aleşilor. Nu ştiu câţi candidaţi sunt, dar ştiu pe cine voi pune ştampila, m-a convins prin calmitatea dumnealui, prin caracter. Şi copiii mei, dar şi vecinii şi prietenii vor merge la vot pentru că este o mare greşeală să nu mergi. Dacă nu mergem să votăm, degeaba mai vociferăm“, a spus Amelia Odină, de 60 de ani.
„O să mă informez cu o zi înainte de a avea loc alegerile astfel încât să nu pun ştampila aiurea“
Şi în cartierul 1 Mai, părerile oamenilor au fost împărţite. În timp ce unii au spus că vor merge duminică la urne, chiar dacă nu cunosc prea bine candidaţii, alţii au spus că au încetat să mai spere că la conducerea acestui oraş vor mai veni oameni care să îi schimbe soarta. Elena Lungu are 60 de ani, nu ştie când vor avea loc alegerile, nu ştie care sunt candidaţii, dar spune că mai are timp să se informeze. „Altădată veneau şi aduceau broşuri şi astfel ne informam, acum a lipsit informaţia. Nu ştiu câţi candidaţi sunt şi nici când vor avea loc alegerile, dar o să mă informez cu o zi înainte, astfel încât să nu pun ştampila aiurea pe cineva. O să caut pe net care sunt candidaţii şi ce program are fiecare şi voi vedea cine mă va convinge. Din păcate, de multe ori promisiunile sunt multe, dar uitaţi cât de murdar este cartierul! Se asfaltează, acesta e un lucru bun, dar priviţi câtă mizerie este! Totodată, am dori să funcţioneze canalizarea pe toate străzile oraşului pentru că e jenant să circuli într-un municipiu şi să nu fie canalizare pe toate străzile“, a spus Elena Lungu.
Marius are 30 de ani şi în urmă cu cinci ani a decis să se mute în Anglia, în căutarea unui trai mai bun. El spune că nu va merge duminică la vot pentru că şi-a pierdut încrederea. „Nu merg la vot pentru că nimeni nu face nimic pentru acest oraş. Eu nu mai locuiesc aici şi niciodată nu voi mai locui aici. Sunt craiovean, dar m-am mutat în Anglia şi nu mă voi mai întoarce. Am plecat acolo pentru că e un trai mai bun, sunt mai multe posibilităţi. Nu ştiu când vor avea loc alegerile, câţi candidaţi sunt şi nici nu voi merge la vot pentru că nu mai am încredere în nimeni. Am plecat de cinci ani în Anglia împreună cu familia şi mi-e bine. Am venit în vacanţă şi mai stau o săptămână. Cred ca oraşul ar avea o şansă să se schimbe dacă nu ar mai exista corupţie“, a spus Marius.
În schimb, pentru Aneta Ciovică, oraşul Craiova este unul dintre cele mai frumoase pe care le-a văzut. Femeia spune că va merge la vot şi îi îndeamnă pe toţi craiovenii să facă acest lucru. „Voi merge la vot, de fiecare dată am făcut-o şi consider că asta ar trebui să facem cu toţii. Nu ştiu câţi candidaţi sunt, dar am un candidat preferat, care m-a convins prin ceea ce a făcut. Am fost în multe oraşe, dar Craiova este oraşul meu de suflet şi îmi place. Am încredere că se vor face multe lucruri. Oltenii sunt mai răi de gură, dar sunt harnici“, a spus Aneta Ciovică, 64 de ani.
Cei opt candidaţi înscrişi pentru Primăria Craiova
Mario Oprea (PNL), Adrian Prisnel (USR), Lucian Săuleanu (independent), Anișoara Stănculescu (ALDE), Mihail Genoiu (PSD), Sorin Preda (PNR), Călina Dumitru (PMP) și Emil Mladin (independent) sunt candidații la fotoliul de primar al Craiovei pentru următorii trei ani.