4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPsihologii din Dolj şi-au desemnat reprezentanţii

Psihologii din Dolj şi-au desemnat reprezentanţii

Începând de ieri, Colegiul Psihologilor din România – filiala Craiova are o nouă conducere. Alegerile au avut loc luni după-amiază, de la ora 17.00, însă numărarea şi validarea listelor a durat mai bine de 12 ore. Din cei 433 de membri, cât are filiala craioveană, s-au prezentat la vot 108. „În luna februarie am avut prima şedinţă de alegeri, cei 91 de participanţi au votat pentru amânarea votului. Săptămâna trecută am avut o nouă şedinţă pentru alegerea reprezentanţilor filialei Craiova, însă nu au fost prezenţi decât 35 de psihologi“, a spus Victor Iovănel, fost preşedinte al Colegiului Psihologilor – filiala Craiova. Buletinul de vot a avut 27 de pagini. Nu doar preşedintele a fost ales, ci şi comitetul director, cel care va reprezenta psihologii doljeni la Convenţia Naţională. Pentru funcţia de preşedinte de filială teritorială s-au înscris doi psihologi. „Cei doi candidaţi au fost Carmen Rotaru şi Simona Grujdin, psihologi cu nivel superior de pregătire profesională, cu vechime. A fost desemnată preşedintă, în urma votului, Simona Grujdin. Era foarte important ca alegerile să fie finalizate nu numai în Dolj, ci la toate filialele din ţară, fiindcă în felul acesta putem organiza Convenţia Naţională din luna iulie. Rolul cel mai important în convenţie îl au reprezentanţii colegiilor teritoriale. Ei sunt cei care vor alege preşedintele Colegiului Naţional al Psihologilor“, a completat Iovănel.

„Cine nu şi-a plătit cotizaţia pe o perioadă mai mare de şase luni este automat suspendat“

Din cei 433 de psihologi din judeţul Dolj înscrişi în Colegiul Psihologilor – filiala Craiova, aproximativ 150 nu au drept de liberă practică, însă ei îşi continuă activitatea. „Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România precizează foarte clar: cine nu şi-a plătit cotizaţia pe o perioadă mai mare de şase luni, este automat suspendat. Suspendarea presupune că el nu mai are dreptul să exercite profesia de psiholog, nu are drept de vot. Însă nimeni nu urmăreşte să vadă dacă acel psiholog îşi exercită sau nu activitatea. Filiala teritorială nu are competenţă să urmărească dacă decizia este respectată sau nu. Sunt psihologi care nu au plătit cotizaţiile din 2008“, a explicat Victor Iovănel.
În momentul în care psihologii fac dovada plăţii la zi a contribuţiei, îşi pot exercita dreptul de vot sau pot profesa. „Sunt însă psihologi în toate instituţiile care nu şi-au plătit taxele, în spitale, la DGASPC Dolj. Ei desfăşoară în continuarea activitatea, nici conducerea instituţiei nu are mecanismele prin care să le suspende activitatea. Modelul a fost preluat de la Colegiul Medicilor din România, fără să existe posibilitatea pe care o are Casa de Asigurări, care anual verifică dacă au plătit cotizaţia, şi astfel eliberează atestatul de liberă practică. Singurul lucru pe care îl putem face este să sesizăm Colegiul Psihologilor din Bucureşti, respectiv comisia de deontologie, unde există serviciu juridic, care ar trebui să pună în aplicare suspendarea“, a completat psihologul principal. Niciodată nu au fost însă depuse sesizări la Colegiul Psihologilor.
Cotizaţia pe care un psiholog trebuie să o plătească anual este de 250 de lei. Colegiul Psihologilor este autoritatea de reglementare în domeniu, o instituţie de interes public-privat, se autofinanţează, iar veniturile sunt realizate în principal din cotizaţia anuală şi din cotizaţiile de interviu. Trecerea de la o treaptă profesională la alta se face în baza unui interviu contracost.
La nivel naţional sunt o serie de dispute în Colegiul Psihologilor din România. În urmă cu câteva luni, preşedintele acestui colegiu a fost suspendat de către Comitetul Director şi Consiliul Colegiului, pe fondul unui scandal de corupţie pentru care a fost trimis în judecată de DNA. În luna iulie va avea loc şedinţa Convenţiei naţionale pentru alegerea unui nou preşedinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS