3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljInstanța le-a dat salariile, angajatele s-au ales cu magazinul

Instanța le-a dat salariile, angajatele s-au ales cu magazinul

Elena Pascu s-a ales în contul salariilor neplătite de angajator cu un chioșc în piața  din Valea Roșie pentru care plătește impozit, dar pe care nu-l poate vinde
Elena Pascu s-a ales în contul salariilor neplătite de angajator cu un chioșc în piața din Valea Roșie pentru care plătește impozit, dar pe care nu-l poate vinde

Două femei din Craiova, care au lucrat la un magazin alimentar din Piața Valea Roșie, se chinuiesc de patru ani să obțină salariile restante pe care angajatorul li le datora, după ce instanța a decis că firma respectivă le-a desfăcut ilegal contractele individuale de muncă. Pentru că societatea a refuzat să pună în aplicare decizia Judecătoriei Craiova, femeile au apelat la un executor și au reușit să intre, după aproape un an, în posesia chioșcului de 67 mp din piață și a altor bunuri, în contul salariilor restante. Firma a rămas însă în continuare chiriașă pe terenul de sub magazin și chiar a obținut prelungirea contractului de închiriere până în decembrie 2018. De aici au apărut și problemele. 

Când au reușit să obțină în instanță drepturile salariale restante, după ce firma la care lucrau le-a desfăcut ilegal contractele de muncă, Elena Pascu și Alexandrina Roșca au crezut că au repurtat o mare victorie. Realitatea a fost până la urmă alta. Cele două femei din Craiova au lucrat la un magazin alimentar din Piața Valea Roșie, punct de lucru al SC Rimex Com SRL, iar în septembrie 2011 li s-au desfăcut contractele de muncă. După doi ani de procese, Judecătoria Craiova l-a obligat pe administratorul societății, Gheorghe Stîlpeanu, să le reangajeze și să le plătească toate drepturile salariale până la data reintegrării în muncă. Administratorul a refuzat însă să pună în aplicare decizia instanței, așa că femeile au apelat la un executor judecătoresc. Acesta s-a prezentat pe 17 decembrie 2013 la magazinul din Piața Valea Roșie, după ce-l somase pe administrator să plătească suma de 11.270 de lei, iar după ce a primit o negație din partea acestuia și nu a găsit nici bani în conturile societății, a pus sechestru pe mai multe bunuri din magazin, inclusiv pe construcția de 67 mp, sechestru acceptat și semnat de către Gheorghe Stîlpeanu. A urmat un raport de expertiză, care a fost adus la cunoștința părților, expertul stabilind și valoarea chioșcului și a utilajelor existente aici (vitrine frigorifice, case de marcat, cântare electronice, congelator, feliator mezeluri etc.): 62.653 de lei. Asta se întâmpla în ianuarie 2014.
Procedura și-a urmat cursul, iar executorul a anunțat, prin intermediul mass-media, scoaterea la licitație a spațiului comercial respectiv și a utilajelor din dotare, dar la prima strigare nu s-a prezentat nimeni. La următoarea licitație, care a avut loc pe 7 iulie 2014 în lipsa debitorului SC Rimex, au depus oferte doar cele două creditoare, Elena Pascu și Alexandrina Roșca, acestea „înțelegând să depună creanțele pe care le au de încasat drept preț pentru bunurile urmărite și să preia aceste bunuri“, după cum se menționa în procesul-verbal al licitației. Valoarea bunurilor a fost stabilită la suma de 42.233 de lei. Certificatul de adjudecare care atesta dreptul de proprietate al celor două femei asupra chioșcului și bunurilor din acesta a fost emis pe data de 6 octombrie 2014, dar ele nu au avut, până la urmă, nici un câștig de pe urma adjudecării magazinului, pentru că nu au reușit să-l valorifice în nici un fel.

Angajatele au rămascu chioșcul, firma cu terenul

Pe data de 9 octombrie 2014, cele două craiovence au trimis societății Rimex, prin intermediul executorului, o înștiințare privind dreptul de proprietate asupra chioșcului și a mai multor bunuri mobile, atașând copia după certificatul de adjudecare din data de 6 octombrie și somând administratorul firmei să elibereze spațiul comercial respectiv și să le predea bunurile menționate în certificat. „În cazul în care nu ne veți preda toate bunurile în stare de funcționare, vă vom acuza de furt sau distrugere, iar după data de 16 octombrie vom face demersuri pentru sistarea utilităților și rezilierea contractului pe care îl aveți cu SC Piețe și Târguri SRL Craiova“, se mai menționa în notificarea parafată de executor. O notificare ce nu l-a speriat în nici un fel pe Gheorghe Stîlpeanu, care în tot acest timp a acționat ca proprietar de drept al chioșcului. Deși știa de sechestrul pus în data de 17 decembrie 2013 și de licitația din iulie 2014, administratorul SC Rimex a depus la primărie actele pentru obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire privind modernizarea chioșcului din Piața Valea Roșie (construcție provizorie), cu destinația de magazin alimentar. Certificatul l-a obținut pe 25 iunie 2014, iar autorizația pe 27 august 2014, proiectul fiind elaborat de firma deținută de arhitectul Emilian Ștefârță, fost consilier local.
Lucrările au demarat imediat și, deși aveau ca termen de finalizare patru luni, ele au fost gata mult mai devreme. Pe 28 octombrie 2014, primăria certifica acest lucru prin semnarea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Cu toate că, de pe data de 6 octombrie 2014, Stîlpeanu nu mai era oficial proprietar al chioșcului respectiv, el a obținut de la SC Piețe și Târguri prelungirea până la 31 decembrie 2018 a contractului de închiriere al terenului de sub magazin. De partea cealaltă, de când au intrat în posesia chioșcului, cele două femei au intrat și în evidențele Direcției de Impozite și Taxe (DIT), fiind obligate să plătească anual impozit pentru bunul deținut. DIT a recunoscut imediat dreptul de proprietate al celor două femei asupra construcției, dar le-a transmis că problema lor cu SC Rimex este de competența Piețelor. Cele două craiovence ar dori să vândă chioșcul pentru a-și recupera salariile cuvenite, dar nimeni nu ar fi dispus la o astfel de investiție atâta timp cât ele nu au acte și pentru terenul de sub acesta. Contactat de GdS, Gheorghe Stîlpeanu a dat de înțeles că fostele sale angajate s-au zbătut în zadar. „Eu am luat autorizația de construire, am modernizat chioșcul și am prelungit contractul de închiriere al terenului pentru care plătesc lunar chirie. Nu mă interesează ce vor să facă doamnele”, a declarat administratorul SC Rimex Com SRL. În prezent, la magazinul respectiv nu se desfășoară nici un fel de activitate comercială, el fiind ținut sub lacăt de cele două proprietare.

Piețele spun că nu pot rezilia contractul cu Rimex

Reprezentanţii SC Piețe și Târguri Craiova SRL, societate a Consiliului Local care administrează pieţele municipalităţii, susţin că nu au nici un amestec în acest conflict. „SC Rimex Com SRL are contract de închiriere încă din anul 2005 pentru terenul situat în Piaţa Valea Roşie – poziţia cadastrală nr. 31. Contractul s-a derulat fără probleme, societatea menţionată plătindu-şi chiria la timp, ba chiar modernizându-şi construcţia aflată pe terenul respectiv potrivit cerinţelor aprobate de Consiliul Local, motiv pentru care SC Piețe și Târguri Craiova SRL a şi dat curs solicitării sale de prelungire a contractului de închiriere. Ultima dată, contractul de închiriere a fost prelungit până la 31.12.2018, în baza HCLM 669/18.12.2014“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.
Mai mult, conflictul care există între SC Rimex şi cele două foste angajate nu ar afecta în nici un fel derularea contractului cu Piețele. „Acest fapt le-a fost adus la cunoştinţă de către SC Piețe și Târguri Craiova SRL celor două angajate aflate în conflict cu SC Rimex inclusiv prin adresa nr. 11535/30.06.2015, în care se arată că «potrivit dispoziţiilor contractului de închiriere, acesta se reziliază de drept, fără somaţie şi punere în întârziere şi fără intervenţia instanţei de judecată, iar terenul ce face obiectul contractului de închiriere va fi scos la licitaţie în situaţia în care chiriaşul subînchiriază, în totalitate sau parţial, se asociază sau cesionează dreptul de folosinţă asupra terenului închiriat, iar până în prezent nu există sesizări privind încălcarea clauzelor contractuale de către SC Rimex Com SRL». Practic, pentru noi nu are relevanţă dacă respectiva societate îşi desfăşoară efectiv activitatea în locaţia cu pricina, ori dacă este sau nu proprietara construcţiei provizorii sau a altor bunuri mobile situate pe terenul închiriat. Iar o altă persoană fizică sau juridică nu poate prelua în chirie terenul respectiv decât în urma unei licitaţii publice, derulate potrivit procedurilor legale, adică după rezilierea contractului cu actualul chiriaş şi aprobarea de către Consiliul Local Municipal a scoaterii la licitaţie”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS