Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, ca un minor craiovean, de 16 ani, cercetat în ultimii ani în peste 100 de dosare penale de furt, să facă un an de închisoare.
Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri povestea unui minor din Craiova, care a comis peste 100 de furturi din autoturisme, cele mai multe înainte de a împlini 14 ani. Este vorba de Mădălin C., care le-a dat bătăi de cap ani la rând polițiștilor craioveni. Mădălin fura tot ce găsea în mașinile cărora le spărgea un geam, de la bani și telefoane, până la genți, haine și laptopuri. Oamenii legii au întocmit pe numele minorului zeci de dosare penale, însă de fiecare dată acesta s-a întors pe străzi la furat. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în septembrie 2012, pe când avea 12 ani, minorul avea deja 78 de dosare de furt calificat, cele mai multe dintre ele fiind întocmite de poliţiştii de la Secţia 1 pentru spargeri de autoturisme. Câteva luni mai târziu, în martie 2013, numărul dosarelor a ajuns la 86, iar în mai 2014, înainte de a împlini 14 ani, adunase 121 de dosare penale. Oamenii legii au explicat că s-a dispus clasarea acestor dosare, pentru că Mădălin era minor și nu răspundea penal.
Ulterior, în mai 2016, Mădălin, care împlinise 15 ani în decembrie 2015, a fost arestat preventiv pentru comiterea a două infracțiuni de furt calificat. Atunci, oamenii legii au precizat că au probat comiterea a două infracțiuni de către minor. Într-un caz furase dintr-o mașină 50 de euro, 130 de lei şi mai multe documente, iar în altul, acte de identitate și suma de 250 de lei. Tot în mai 2016, minorul a fost trimis în judecată, iar în octombrie, Judecătoria Craiova a hotărât ca acesta să fie asistat zilnic pe o perioadă de șase luni. În plus, instanța a dispus ca inculpatul minor să urmeze un curs de pregătire școlară sau de formare profesională și să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj la datele fixate. De asemenea, instanța de judecată a dispus punerea în libertate a minorului.
Măsură educativă, schimbată de instanță
În martie, anul acesta, Biroul de executări penale a formulat la Judecătoria Craiova o cerere de înlocuire a măsurii asistării zilnice cu o măsură mai severă, iar pe 4 aprilie, instanța a admis acțiunea. „Dispune înlocuirea măsurii educative neprivative de libertate a asistării zilnice pe o perioadă de șase luni aplicată intimatului (Mădălin C. – n.r.) cu măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o durată de un an pentru comiterea a două infracțiuni de furt calificat“, se arată în hotărârea instanței.
Judecătorii craioveni au aplicat prevederile art. 123, litera c) din Codul Penal, în care se precizează că, dacă minorul nu respectă condiţiile impuse, măsura poate fi înlocuită de instanță cu internarea într-un centru educativ. Hotărârea instanței a fost contestată de minorul de 16 ani, iar ieri, Tribunalul Dolj i-a respins acțiunea ca nefondată. Hotărârea Tribunalului Dolj este definitivă, astfel că minorul urmează să fie dus la unul din cele două centre educative existente, cel de la Buziaș și cel de la Târgu Ocna.
Mădălin, trimis la furat de rude
În cursul anului 2014, mai mulți membri ai familiei lui Mădălin au fost arestați, find acuzați de comiterea a zeci de infracțiuni de participaţie improprie la furt calificat. Este vorba de Mariana Călinescu și Petre Călinescu, bunicii lui Mădălin, dar și de Verginia Călinescu și Nuța Ilie. Anchetatorii au reţinut că inculpații „l-au determinat pe minorul care nu răspunde penal (Mădălin C. – n.r.) să comită infracţiuni de furt calificat din autoturisme“.
În ianuarie 2015, Petre Călinescu a fost condamnat definitiv la șapte ani și nouă luni de închisoare, iar Verginia Călinescu a primit o pedeapsă de șapte ani și cinci luni de închisoare. Nuța Ilie a primit trei ani și o lună de închisoare, iar Mariana Călinescu a fost condamnată la patru ani și patru luni de închisoare. În plus, instanța de judecată a dispus ca inculpații să restituie suma totală de 59.566 de lei celor 15 persoane păgubite care s-au constituit părți civile în dosarul penal.