3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdrian Mititelu a pierdut definitiv „meciul“ cu Sandu și Dragomir

Adrian Mititelu a pierdut definitiv „meciul“ cu Sandu și Dragomir

Adrian Mititelu a mers joi la Curtea de Apel București, unde a aflat că a pierdut definitiv procesul cu Sandu și Dragomir
Adrian Mititelu a mers joi la Curtea de Apel București, unde a aflat că a pierdut definitiv procesul cu Sandu și Dragomir

Curtea de Apel București a hotărât, joi, să-i achite pe fostul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, și pe fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, acuzați de procurorii DNA că au dezafiliat ilegal clubul FC Universitatea Craiova. Inițial, în iunie 2016, Tribunalul București îi condamnase pe cei doi inculpați la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Tot atunci, instanța i-a obligat pe Sandu și Dragomir, în solidar cu FRF și LPF, să plătească SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA peste 1,1 miliarde de lei (aproape 250 de milioane de euro), însă în urma hotărârii de joi, care este definitivă, Adrian Mititelu nu mai primește nici măcar un euro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorup-ție anunțau, pe 17 iunie 2013, trimiterea în judecată a lui Mircea Sandu, președintele FRF, a lui Dumitru Dragomir, președintele LPF, dar şi a celor două instituții de fotbal. Sandu și Dragomir au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, sustragere de sub sechestru și folosire influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, iar în sarcina FRF și LPF au fost reținute infracțiunile de abuz în serviciu și sustragere de sub sechestru.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, la data de 20 iulie 2011, „la o ședință a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal s-a hotărât excluderea provizorie a SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA. Excluderea a fost pusă pe seama încălcării grave a statutului federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpații Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal, și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal“.
De asemenea, anchetatorii au reținut că acuzațiile formulate împotriva SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA au avut la bază mai multe acțiuni civile intentate de clubul de fotbal fostului antrenor.

Prejudiciul din dosar, valoarea de contract a jucătorilor

Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât, joi, să-i achite pe Mircea Sandu și Dumitru Dragomir pentru toate acuzațiile aduse de procurorii DNA
Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât, joi, să-i achite pe Mircea Sandu și Dumitru Dragomir pentru toate acuzațiile aduse de procurorii DNA

Procurorii anticorupție au mai susținut că, deși excluderea provizorie din campionat a Universității Craiova urma să fie supusă validării Adunării Generale a FRF, Comitetul Executiv a stabilit ca respectiva hotărâre să intre în vigoare de la data adoptării sale – 20 iulie 2011.
Ulterior, în iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii din campionat a Universității Craiova a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp“.
Anchetatorii au explicat și ce a însemnat acest lucru. „Concret, urmare a deciziei de excludere a SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA, contractele civile cu jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar jucătorii au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora“, au susținut procurorii.
Și asta în condițiile în care Fiscul pusese sechestru pe cei 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte cu Universitatea Craiova, „sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei. Suma respectivă de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor“, au mai reținut procurorii DNA.

Despăgubiri uriașe la Tribunalul București

După trei ani de la începerea procesului, în iunie 2016, Tribunalul București s-a pronunțat în acest dosar. Sandu și Dragomir au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare și le-a fost aplicată câte o amendă penală în valoare de 80.000 de lei.
De asemenea, LPF și FRF au primit câte o amendă penală în valoare de 370.000 de lei.
În plus, instanța a dispus ca SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA, patronată de Adrian Mititelu, să primească de la Dragomir, Sandu, LPF și FRF despăgubiri de aproape un sfert de miliard de euro (1 miliard 98 de milioane de lei).
„Admite acţiunea civilă formulată de către partea civilă SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA, prin lichidator judiciar, Agenţia de Insolvenţă SPRL Bucureşti. Obligă pe inculpaţii Sandu Mircea, Dragomir Dumitru, Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal, în solidar, la plata sumei de 1 miliard 98 milioane lei către partea civilă SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA, prin lichidator judiciar, Agenţia de Insolvenţă SPRL Bucureşti, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului“, se arată în hotărârea instanței. Alți 10.527.634 de lei, plus dobânda legală, urma să fie achitați de inculpați către ANAF.
Hotărârea Tribunalului București a fost atacată cu apel de inculpați la Curtea de Apel București, instanță care s-a pronunțat ieri. Judecătorii bucureșteni au hotărât să-i achite atât pe Sandu și Dragomir, dar și LPF și FRF. Instanța a lăsat nesoluționată latura civilă a dosarului, așa că Mititelu nu mai primește nici un euro din despăgubirile stabilite de instanța de fond. În schimb, Fotbal Club Universitatea are posibilitatea să deschidă un proces în instanțele civile pentru recuperarea prejudiciului.

Reacția lui Adrian Mititelu

La scurt timp după hotărârea Curții de Apel București, Adrian Mititelu a reacționat pe o pagină de socializare. „O decizie mișelească, criminală și total nedreaptă! În România Europeană, Justiția este doar o iluzie! Am luptat șase ani împotriva acestei organizații criminale cu speranța că, totuși, se face dreptate! Am fost, se pare, un Naiv! Magistrații care astăzi au luat o astfel de decizie vor purta această uriașă povară toată viața! În plină democrație, mi-a fost confiscată o societate în care am investit zeci de milioane de euro! Oricum, vreau să știți că am făcut tot ce este posibil omenește pentru a aduce clubul înapoi, dar din păcate n-am reușit. Peste ani, probabil foarte mulți, se va face dreptate, însă până atunci vor fi multe suferințe. Regret enorm că v-am dezamăgit!“, a explicat Mititelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS