Termoficarea amenință că sistează furnizarea apei calde asociațiilor rău-platnice din Craiova. La acest moment, reprezentanții SC Termo spun că nu mai pot să-și plătească facturile către furnizorul de agent termic și arată cu degetul spre asociațiile de proprietari. În prezent, Asociația de proprietari nr. 14 Romanescu are o datorie la SC Termo de 1.476.000 de lei, iar Asociația nr. 26 Brazda lui Novac are o restață de 1.648.097 lei.
Asociaţiile de proprietari trebuie să susțină și plata unui comision de 5.000 de euro pe lună, care îi revine lichidatorului judiciar, Siomax, precum și plata salariilor pentru o organigramă destul de stufoasă, dată fiind starea de insolvență în care se află furnizorul de agent termic.
„Este pentru prima dată în ultimii doi ani când nu ne putem plăti în totalitate factura scadentă față de Complexul Energetic Oltenia. Am avut multă înțelegere din partea furnizorului de agent termic, dar acum suntem în imposibilitatea să mai plătim facturile. În contract avem prevăzut ca facturile curente să fie plătite în termen de 90 de zile. Este o facilitate de care am beneficiat în baza Legii nr. 85/2014. Până la 30 iunie trebuia să achităm factura curentă aferentă lunii martie. Suma este de 7.000.000 de lei, este dublă față de valoarea din luna martie a anului trecut. Anul acesta am avut un martie mai răcoros și am furnizat agent termic pe toată durata acestei luni și din acest motiv valoarea este mare. Încasările au scăzut dramatic și nu ne mai puteam onora plățile. Noi ne-am organizat la nivelul societății. Casierii și personalul de la recuperare debite merg la asociații, poartă discuții cu reprezentanții proprietarilor, solicită plăți. Sunt reprezentanți ai unor asociații care se plâng că nu-și încasează nici salariile, pentru că locatarii nu plătesc întreținerea. Între asociațiile mari datornice sunt: Asociația nr. 26 Brazda lui Novac, Asociația nr. 23 Calea București, Asociația nr. 14 Romanescu, Asociația nr. 3 Știrbei Vodă, Asociația nr. 4 Mareșal Antonescu, Asociația nr. 7 – 1 Mai, Asociația nr. 24 Craiovița Nouă și alte o sută de asociații“, a explicat Sorin Iordache, director economic la SC Termo Craiova SRL.
Întrebarea este ce a făcut SC Termo Craiova SRL ani buni, având toate pârghiile să ia măsurile care se impun împotriva restanțierilor, în speță asociațiile? Fiind sub aceeași oblăduire, a primăriei, ca și Serviciul Coordonare Asociații de Proprietari, de ce nu solicită verificări amănunțite ale activității financiar-contabilă la asocia-țiile cu mari datorii?
De mult timp, Termo merge pe principiul amenințărilor. Cu toate acestea, proprietarii nu plătesc, angajații asociațiilor își văd de ale lor și povestea cu sistarea apei calde se repetă an de an. Doar când rămân fără utilități, locatarii se sperie și mai trec pe la asociație, administratorii scot bani din propriul buzunar, urmând să recupereze din încasări, furnizorul își rotunjește conturile, reia furnizarea apei calde și așa se perpetuează neplata datoriilor.
Se închide robinetul la apă caldă
Este un paradox, deși stă bine la încasări, făcând referire la plățile făcute de asociații în decursul întregului an, Termo tot este în groapă și implicit în imposibilitate de plată. Drept urmare strânge robinetul la apă caldă, ca să-i determine pe restanțieri să achite constant, lună de lună, întreținerea.
„În urmă cu două săptămâni am convocat la noi la sediu 120 de asociații, mari datornice, dar nu au venit decât 50. Am solicitat listele de plată pe fiecare scară de bloc ca să vedem unde sunt probleme și să procedăm la debranșarea scărilor unde numărul datornicilor este foarte mare. Urmează să trecem la aceste debranșări în jurul datei de 10 iulie. Cei care vor fi debranșați nu vor mai fi rebranșați la apă caldă și căldură decât atunci când se constată că nivelul încasărilor a crescut. Celelalte facturi de eșalonare conform programului sunt și acestea în întârziere. Există pericolul să ni se sisteze furnizarea agentului termic și să rămână întreg orașul fără apă caldă.
Este adevărat că nu stăm prost la nivelul încasărilor. Noi reușim, la nivel de an, să încasăm mai mult decât valoarea facturii emise în anul respectiv. Ne situăm pe undeva pe la 107%, numai că încasăm în salturi. Încasăm mult iarna și câte 7 -8 miliarde pe zi, dar insuficient vara, ca să ne plătim datoriile din urmă“, a mai precizat Sorin Iordache.
În concluzie, rămâne de văzut cum se vor concretiza avertismentele venite din partea furnizorului de apă caldă și căldură al orașului Craiova.