În ultimele zile, furnizorul de căldură și apă caldă al orașului, SC Termo Craiova SRL, țipă ca din gură de șarpe că nu mai poate să-și plătească facturile curente către creditorul principal, Complexul Energetic Oltenia (CEO). Drept urmare, furnizorul de energie termică amenință asociațiile de proprietari care au datorii mari că le sistează furnizarea apei calde începând cu data de 10 iulie a.c. Pe lista neagră sunt trecute 120 de asociații, între care Asociația 26 Brazda lui Novac, Asociația 23 Calea București, Asociația 14 Romanescu, Asociația 3 Știrbei Vodă, Asociația 4 Mareșal Antonescu, care au datorii de la 1.000.000 de lei în sus. Termo spune că este în imposibilitatea de-a plăti factura lunii martie, în valoare de 7,25 milioane de lei, cu termen scadent 29.06.2017, deoarece proprietarii nu-și plătesc întreținerea.
Întârzierea este confirmată atât de administratorul judiciar Maria Somnea, reprezentantul Siomax – firma care se ocupă de reorganizarea Termo, aflată în insolvență, cât și de creditorul principal, CEO.
„Ultima factură curentă restantă la plată este cea aferentă lunii martie 2017, în valoare de 7,25 milioane de lei, cu termen scadent 29.06.2017, din care a fost achitată suma de două milioane de lei“, a declarat Elena Zamfir, purtător de cuvânt al CEO.
Totodată, reprezentanții CEO spun că Termo nu-și onorează nici facturile conform graficului de eșalonare, prevăzut în planul de reorganizare. „Conform planului de reorganizare, graficul de eșalonare este prevăzut pentru o perioadă de trei ani (martie 2016 – martie 2019). Sumele încasate până în prezent reprezintă circa 2,5%, sumele restante reprezintă 22%, restul fiind sume aflate în termenul de plată“, a mai spus Elena Zamfir.
Și aceste întârzieri sunt recunoscute de administratorul judiciar, care spune că neplata facturilor din planul de reorganizare (adică vechile datorii) nu este cel mai mare pericol, fiind păsuiți de CEO, cea mai mare problemă este întârzierea plății facturii curente.
„Într-adevăr, sunt întârzieri, dar cel mai mare pericol îl reprezintă neplata facturii curente, conform contractului cu furnizorul de agent termic, în 15 zile ei pot să ne sisteze furnizarea agentului. Asta înseamnă ca în 15 zile Termo să fie în imposibilitatea de-a mai furniza energie termică craiovenilor, la acest moment apă caldă. Pe planul de reorganizare suntem cu plățile la anul II, trimestrul al II-lea. Trebuie să ne ținem de graficul de eșalonare ca să nu ajungem în faliment“, a afirmat Maria Somnea, administratorul judiciar al SC Termo Craiova SRL.
Consultând tabloul datoriilor, rezultă că în primul an de reorganizare Termo avea de plătit CEO o creanță de 32.717.633 de lei, iar în cel de-al doilea an – 38.141.713 de lei, din care CEO spune că a plătit doar 2,5%.
50 de angajați de la Termo urmează să plece acasă
Ca să nu ajungă în faliment, Termo va recurge și la cea de-a doua tranșă de disponibilizări. După ce, în anul 2015, din cei 752 de angajați au plecat acasă 154, acum societatea urmează să mai disponibilizeze încă 50. „ Încercăm toate variantele, ca să nu ne blocăm cu plățile și să nu ajungem în faliment. Lucrăm și la modificarea organigramei, urmând să mai disponibilizăm încă 50 de persoane. Până la sfârșitul acestei luni vom cunoaște ce posturi dispar din organigramă“, a mai spus Maria Somnea, reprezentantul Siomax.