4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondiţii indecente în staţiile RAT Craiova

Condiţii indecente în staţiile RAT Craiova

Staţiile RAT Craiova lasă de dorit, călătorii fiind nevoiţi să aştepte autobuzele în soare sau în ploaie, stând în picioare pentru că băncile sunt insuficiente sau inexistente. Un cititor al Gazetei de Sud ne-a sesizat problema băncilor din staţiile în care se aşteaptă mijloacele de transport în comun. „Este o mare problemă legată de transportul public din Craiova şi, cu precădere, este vorba de staţiile RAT, ori mai bine zis, a lipsei acestora. Am crezut că intru în pământ de ruşine când, cu un prieten din Suceava, a trebuit să stăm pe băncile puse de RAT în aşa numitele staţii. Nici la ţară nu există aşa bănci urâte, care sunt puse în orice staţie, nu doar la periferia oraşului“, a declarat bărbatul.
Am mers şi noi în mai multe staţii din Craiova, iar aceste probleme se confirmă. În multe dintre acestea, băncile arată destul de rău, însă, şi mai mare este problema lipsei băncilor. „Nu avem ce să facem, asta este situaţia, trebuie să ne conformăm. Stăm în picioare, ne prinde ploaia prin staţii şi nu avem unde să ne adăpostim, dar noi nu avem nici o putere, dacă primăria nu face nimic. Nici în autobuze nu e prea bine, e foarte cald“, a spus o femeie care aştepta autobuzul într-o staţie din Craioviţa Nouă.
Majoritatea staţiilor sunt lipsite şi de un spaţiu special amenajat în care oamenii să se adăpostească. „Nu e bine deloc că staţiile nu sunt amenajate cum trebuie. Ar trebui ca toți cei de la primărie să se ocupe de acest lucru. M-a prins de multe ori ploaia când eram în staţie şi dacă nu am avut umbrelă la mine am ajuns acasă cu hainele ude. Normal ar trebui ca toate staţiile să fie acoperite cumva. Nici băncile din staţii nu sunt suficiente pentru oamenii care circulă cu autobuzele, iar multe dintre ele sunt degradate“, a declarat Dumitru Tătucu.
În staţiile de tramvai nici nu poate fi vorba despre vreun confort. Aici toată lumea stă în picioare şi nu poate să se adăpostească nici măcar la umbra unui copac pentru că scuarurile pentru călători se află chiar pe mijlocul străzii.

Preţuri ca în marile oraşe, condiţii care lasă de dorit

Multe autobuze şi tramvaie sunt vechi, iar SC RAT Craiova SRL pare imună la cerinţele şi nevoile călătorilor. Cu toate astea, societatea menţine preţurile identice sau chiar mai mari decât în cele mai mari oraşe ale ţării, unde condiţiile sunt cu totul altele. La Craiova, un bilet cu o singură călătorie costă 2 lei, dacă este cumpărat de la tonetă, la fel ca în Timişoara, Cluj, Sibiu, Braşov, Baia Mare sau Iaşi. Însă, la Constanţa, un călător plăteşte doar 1,5 lei pentru o călătorie, iar la Bucureşti un drum costă 1,3 lei. Singurele autobuze noi din parcul auto al SC RAT Craiova SRL sunt cele marca Solaris, 24 la număr, care au fost achiziţionate din octombrie 2014 până în noiembrie 2015. La momentul respectiv, Primăria Craiova promisese că se vor cumpăra 50 de autobuze, însă nici jumătate dintre acestea nu au ajuns pe traseele din oraş. De atunci a mai trecut un an şi opt luni, însă nu a mai fost găsită nici o soluţie pentru achiziţionarea altor mijloace de transport. În cazul tramvaielor, pe liniile din oraş circulă numai vechituri, care se defectează din ce în ce mai des şi sunt tractate spre depou cu basculante ale RAT Craiova.
Gazeta de Sud a adresat câteva întrebări reprezentanţilor societăţii, legate de situaţia băncilor, dar şi a lipsei unor spaţii pentru adăpost, însă până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS