Primăria Municipiului Craiova a instituit, din 14 iulie, sensuri unice pe străzile Sărari, Mirceşti, Vasile Carpen şi Ludovic Mrazec. De atunci, în zona respectivă este haos, mai ales pe strada Mirceşti, care este cea mai circulată dintre ele. Şoferii nu văd semnul interzis şi, din obişnuinţă, fac dreapta de pe strada Henri Coandă pe strada Mirceşti. Imediat încep claxoane, bliţuri şi ţipete din partea şoferilor care vin de pe strada Mirceşti către Henri Coandă. O altă mare problemă a acestor sensuri unice este aceea că locatarii din 18 scări de bloc nu mai pot să intre în parcările dintre imobile decât dacă ocolesc pe Calea Bucureşti şi intră pe strada Sărarilor.
Noile sensuri unice impuse de Primăria Craiova pentru cele patru străzi din Valea Roşie şi Sărari creează mari dificultăţi și multă nemulțumire. Zeci de şoferi pătrund pe strada Mirceşti, de pe strada Henri Coandă, fără să aibă habar că accesul este interzis. Ceilalţi şoferi, care vin dinspre strada Sărarilor pe strada Mirceşti, îi avertizează cu claxoane, bliţuri şi ţipete că e sens unic şi că trebuie să meargă în faţă, pe strada Henri Coandă, până în Calea Bucureşti. Foarte confuzi, unii întorc chiar în intersecţie, alţii dau cu spatele şi continuă drumul pe strada Henri Coandă. Sunt, însă, mulţi şoferi care ignoră avertizările, fără să realizeze ce se întâmplă, şi îşi continuă drumul pe interzis. După ce poliţiştii locali au stat câteva zile în zonă pentru a-i redirecţiona pe şoferi, ieri îi aşteptau mai în faţă de intersecţie pentru a-i sancţiona. „S-au creat aceste sensuri unice pentru a se putea face parcări în zona Spitalului Municipal “Filantropia“ de pe strada Sărarilor. A fost singura soluţie. Ştiu că mulţi şoferi nu sunt atenţi la semnele de circulaţie, iar pentru acest lucru vom monta nişte obstacole din balize pentru ca şoferii să vadă clar că este interzis“, a declarat Sorin Gae, inspector în cadrul Poliției Rutiere Craiova și membru în Comisia de Sistematizare a Circulației din cadrul Primăriei Craiova.
După impunerea noilor sensuri unice, în zonă este o învălmăşeală totală, mai ales în intersecţia străzii Henri Condă cu Mirceşti. De asemenea, strada Henri Coandă a devenit extrem de aglomerată, mai ales la orele de vârf. O coadă imensă de maşini se formează adesea din intersecţia străzii Henri Coandă cu Mirceşti până pe Calea Bucureşti. „Mulţi şoferi nu ştiu de aceste sensuri unice şi fac la dreapta pe strada Mirceşti. Fiind şi aglomeraţie, ei tind să meargă pe vechiul traseu. Se aud claxoane, discuţii aprinse, se face mare aglomeraţie“, a spus Nicolae Filip. „Nu e deloc bine gândit ceea ce s-a făcut acum. Semnele nu sunt puse cum trebuie şi foarte muţi şoferi nu le văd şi fac dreapta pe interzis. Se aude gălăgie în fiecare zi, se claxonează, se ceartă. Trebuie să fie regândită toată treaba asta, că nu este deloc în regulă“, a explicat Mircea Cearcâru, care locuiește în zonă.
Locatarii, total nemulţumiţi de noile măsuri rutiere
Regulile impuse de Primăria Craiova prin Comisia de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale au creat nemulţumiri în rândul locatarilor din zonă. Cetățenii care locuiesc în blocurile situate între cele patru străzi pe care s-a instituit cod unic spun că mai pot intra în parcările dintre blocuri decât dacă parcurg toată strada Henri Condă, intră la dreapta pe Calea Bucureşti, apoi fac dreapta pe strada Sărarilor. Acest lucru înseamnă un ocol foarte mare, plus două semafoare la care trebuie să aştepte, pierzând timp şi carburant. Nemulțumiți, oamenii s-au mobilizat şi strâng semnături pentru a face o cerere la primărie prin care să solicite rezolvarea acestei probleme.
„Noi, locatarii din blocurile M0-M14, nu mai putem intra cu maşinile pe vechea stradă Mirceşti pentru a parca între blocuri. Este vorba despre 18 scări de bloc. Trebuie să ocolim foarte mult pentru a ajunge cu maşinile acasă. Ar trebui să se găsească o soluţie pentru cei care locuiesc aici, în cartier“, a declarat Nicolae Filip. Dacă nu se va găsi o soluţie pentru ei, mulţi dintre locatari vor fi nevoiţi să îşi parcheze maşinile pe strada Henri Coandă, care va deveni şi mai aglomerată.