4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopilul care a învins cancerul şi visează să meargă

Copilul care a învins cancerul şi visează să meargă

Dragoş alături de mama lui, Aniana Condescu
Dragoş alături de mama lui, Aniana Condescu

În casa veche, cu miros puternic de sfoiag, cu scândura umflată, o familie încearcă cu disperare să-şi ţină în viaţă copilul. Trăiesc la aproximativ 60 de kilometri de Craiova, în satul Comanicea, comuna Secu. Povestea lui Dragoş, băiatul de numai nouă ani, care a învins o boală cumplită, cancer la creierul mic, aţi aflat-o pentru prima dată în Gazeta de Sud în urmă cu aproximativ un an în articolul „Împreună putem schimba viaţa unui copil din Secu.“ Şi de această dată întreaga familie se află la capătul puterilor, fără resursele financiare necesare pentru achiziţionarea aparaturii de recuperare de care copilul are nevoie. 

Dragoş este un copil frumos, extrem de isteţ, cu ochii negri, pătrunzători care luptă de peste cinci ani cu boala. A suferit în aceşti ani numeroase intervenţii chirurgicale, după ce a fost diagnosticat cu hidrocefalie şi tumoră malignă la creierul mic. A fost puternic, a învins boala nemiloasă. Operaţii, tratament citostatic, mii de şedinţe de recuperare, sute de internări în spitale, alte sute de drumuri la clinici din ţară. După intervenţie, un an a fost complet imobilizat, nu s-a putut mişca, nu a vorbit. În prezent, se deplasează cu greu cu un scaun cu rotile, un scaun vechi cu care mama lui, Aniana Condescu, se chinuie să îl ducă la şcoală, să îl plimbe. Este elev în clasa a II-a, îi place foarte mult să înveţe. Nu poate scrie însă singur, ci doar ajutat de învăţătoare sau de mamă. O jumătate de oră împinge mama lui Dragoş căruţul vechi şi greu până la şcoală, altă jumătate de oră înapoi. Cât durează cursurile îl aşteaptă pe holul şcolii. Nu se plânge, ar face orice pentru copilul ei. O doare însă că nu îşi poate permite tot ceea ce copilul are nevoie. Nu îşi găseşte liniştea, nu se poate consola cu gândul că Dragoş va rămâne imobilizat într-un căruţ, neputincios să mănânce singur, să scrie, să aibă o viaţă independentă. Dorinţa lui de a merge, visele lui descrise în cuvinte rostite îi dau mamei putere să lupte. „Până la patru ani, Dragoş a fost un copil fără probleme de sănătate. A fost o minune că a apărut în viaţa noastră, când nimeni nu se aştepta. Am aflat că sunt însărcinată când mă apropiam de luna a noua. Am crezut că am cancer, la fel au crezut şi medicii. Nu am avut nici unul dintre simptomele specifice unei femei însărcinate. Aveam deja cinci copii și 42 de ani. Când a apărut pe lume, medicii m-au asigurat că este sănătos. Nimeni nu şi-a dat seama că băiatul meu avea fruntea ciudată, specifică în cazul copiilor cu hidrocefalie. Au considerat că este o trăsătură a familiei. La patru ani însă, dintr-o dată, nu a mai putut merge. La recomandarea medicilor, i-am făcut imediat investigaţii, tomografie. Diagnosticul primit a venit ca un trăsnet: hidrocefalie, tumoră malignă. A fost operat de urgenţă, i s-a montat un tub conectat la o valvă care controlează presiunea de drenaj. După numai o lună a urmat cea de-a doua intervenţie, extirparea tumorii“, a povestit Aniana Condescu. Luni în şir, copilul a stat în terapie intensivă, cu numeroase episoade de convulsii şi febră, cu şanse minime de supravieţuire. La scurt timp, boala i-a recidivat, a urmat o nouă serie de citostatice. Cu mari eforturi, părinţii au reuşit să-l ducă pe Dragoş la o clinică din străinătate, unde a urmat tratamentul recomandat. La cinci ani a început să rostească iar cuvinte, să stea în şezut.

„Important este să îi achiziţionăm lui Dragoș bicicleta medicală recomandată de medici“

În ultimul an, Dragoş a continuat şedinţele de recuperare. Din două în două luni, a mers la gimnastică la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie „Nicolae Robănescu“ din Bucureşti, a făcut investigaţii periodice, RMN. La recomandările medicilor specialişti, părinţii i-au comandat ghete ortopedice. Susţinut bine de părinţi poate face câţiva paşi, însă cu mare greutate. Ghetele îl vor ajuta să păşească corect. Are nevoie în continuare de foarte multe şedinţe de gimnastică, masaj, recuperare. „Medicii şi kinetoterapeuţii ne-au recomandat să îi cumpărăm o bicicletă specială, care facilitează procesul de recuperare. Această bicicletă medicală poate fi folosită pentru antrenarea și tonifierea brațelor sau a picioarelor, are rolul de a stimula circulația sângelui“, a spus mama lui Dragoş.
Nu au însă resursele financiare, o astfel de bicicletă second-hand este 3.000 de euro, iar nouă depăşeşte 5.000 de euro. Trăiesc doar din indemnizaţia copilului de handicap şi din alocaţia lui. „Este foarte greu, locuim în condiţii improprii, în cele două camere dormim cinci persoane. Pereţii sunt îmbâcsiţi de igrasie, scândura este umflată după ce de trei ori apa ne-a intrat în locuinţă. E o casă veche rămasă de la bunicii mei pe care nu am avut posibilitatea să o reparăm. Am cumpărat doar BCA-uri. Important pentru noi este însă să continuăm terapia lui Dragoş, să îi achiziţionăm bicicleta medicală recomandată de medici, să îi facem investigaţiile medicale cel puţin o dată pe lună. Îşi doreşte din tot sufletul să meargă, este visul lui să alerge, să se joace cu copiii. În urmă cu câteva săptămâni, ne aflam cu Dragoş în spital, la Bucureşti. A cunoscut o fată de vârsta lui, care timp de multe luni a fost imobilizată în urma unui accident de circulaţie. După şedinţele de recuperare intense, copila a început să meargă. Mi-a spus atunci că îşi doreşte o minune, să poată merge și el, să îşi poată folosi singur mâinile“, a completat Aniana Condescu.

Cum puteţi ajuta

Cei care doresc să îl ajute pe Dragoş, să-i ofere bicicleta medicală de care are nevoie, un scaun rulant, haine, cărţi pot suna la numerele de telefon 0768.145.567; 0754.782.680 sau pot dona orice sumă în contul deschis pe numele mamei la BCR, RO95RNCB0746119449060001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS