-0.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGaliciuica, comuna fără apă

Galiciuica, comuna fără apă

Din unele fântâni din partea de sud a comunei Galiciuica pot fi scoase câteva găleți de apă, care nu este însă potabilă (Foto: Lucian Anghel)
Din unele fântâni din partea de sud a comunei Galiciuica pot fi scoase câteva găleți de apă, care nu este însă potabilă (Foto: Lucian Anghel)

Zeci de gospodării din comuna doljeană Galiciuica nu au apă în fântâni, dar nici în rețeaua publică de alimentare, care este în curs de autorizare. Problema este veche, însă primarul spune că o va rezolva în curând. Pe scurt, deși lucrările au început în 2009, rețeaua de alimentare cu apă a comunei Galiciuca a funcționat doar câteva luni în 2016, iar în prezent este oprită. În lipsa apei din rețea, oamenii iau apă din fântâni, însă într-o zonă în care locuiesc peste 30 de familii acestea au secat de ani buni, iar sătenii sunt nevoiți să umble cu butoaiele prin comună pentru a găsi apă pentru ei și pentru animale.

Povestea rețelei de apă potabilă din comuna doljeană Galiciuica începe în iulie 2009, când SC Novara T Impex a semnat un contract de execuție în valoare de 956.084 de lei fără TVA. Potrivit primarului comunei, Constantin Bană, lucrările au fost sistate în 2010, în lipsa finanțării de la buget. Rețeaua de apă a fost terminată abia în 2016, când a fost pusă în funcțiune pentru câteva luni, după ce aproximativ 100 de gospodării s-au branșat la rețea în schimbul a câte 600 de lei.
O parte dintre cei care au plătit branșamentele și nu au încă apă la robinete susțin acum că rețeaua de apă a fost pusă în funcțiune de primarul Bană în plină campanie electorală, iar după ce a câștigat alegerile le-a oprit apa. „În comuna noastră s-a introdus apa numai de fațadă, s-au cheltuit sume enorme de bani prin încasări de la populație în 2016, în plină campanie electorală, iar acum suntem ca în Africa, cărăm apă cu butoaie și bidoane!“, s-a plâns Gheorghe Tică.
Problema este că, în partea de sud a localității, multe fântâni au secat, iar în lipsa apei din rețeaua de alimentare, oamenii trebuie să meargă în comună pentru a aduce apă potabilă. Câțiva sunt mai norocoși și pot scoate câteva găleți de apă din fântâni, însă o dau la animale, pentru că nu este potabilă. Primarul Bană a răspuns acestor acuzații, susținând că, într-adevăr, rețeaua a funcționat în cursul anului 2016, însă pentru probe. Totuși, edilul recunoaște că rețeaua a continuat să funcționeze câteva luni fără autorizaţie, alimentarea cu apă fiind oprită tocmai din acest motiv de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu.
„După ce am terminat lucrările, a trebuit să facem probe, pentru că aveam conducte care au stat șapte ani îngropate și nefolosite. După aceea, am lăsat apa să curgă, pentru că avem o zonă în care oamenii nu au apă nici în fântâni. Au trecut câteva luni și au venit cei de la Administraţia Bazinală de Apă Jiu, care ne-au pus în vedere să oprim pentru că nu avem autorizație“, a explicat primarul Bană.

Rețea de apă în curs de autorizare

În continuare, edilul Constantin Bană a susținut că în curând va obține autorizația cu pricina, iar sătenii vor avea apă la robinete. „Noi am depus actele pentru autorizație, dar ni s-a spus că o putem obține abia după ce avem recepția lucrărilor. Am făcut și recepția și sper să nu mai dureze mult până vom obține autorizația“, a mai spus Constantin Bană.
La rândul lor, reprezentanții ABA Jiu au confirmat că până acum nu a fost emisă o autorizație pentru rețeaua de alimentare cu apă din Galiciuica. „Primăria comunei Galiciuica a solicitat Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, în luna august 2016, emiterea autorizaţiei de gospodărire a apelor pentru folosinţa «Alimentare cu apă în sistem centralizat a comunei Galiciuica, judetul Dolj». Autorizaţia nu a putut fi emisă deoarece, la momentul respectiv, nu exista procesul-verbal de recepţie a lucrărilor, act ce face parte integrantă din documentele în baza cărora se emite autorizaţia. La data de 19 iunie 2017, Primăria Galiciuica a transmis către ABA Jiu procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, iar odată primit acest document, urmează procedura legală de emitere a actului de autorizaţie de gospodărire a apelor“, au explicat reprezentanții ABA Jiu.

Aproape toate fântânile din partea de sud a localităţii au secat, iar oameni cară apă din comună cu butoaiele și bidoanele (Foto: Lucian Anghel)
Aproape toate fântânile din partea de sud a localităţii au secat, iar oameni cară apă din comună cu butoaiele și bidoanele (Foto: Lucian Anghel)

Mai multe probleme la rețeaua de apă din Galiciuica

La scurt timp după începerea lucrărilor la rețeaua de alimentare cu apă din comuna Galiciuica au început și problemele.
Astfel, în septembrie 2010, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a amendat cu 70.000 de lei Primăria Galiciuica, condusă pe atunci de Eugen Neicu. Funcționarii ANRMAP au reținut atunci că, în cadrul procedurii de atribuire a contractului către SC Novara T Impex, „autoritatea contractantă (Primăria Galiciuica – n.r.) a restricţionat participarea la procedura de atribuire a contractului prin introducere unor cerinţe minime de calificare referitoare la situaţia economică şi financiară ori capacitatea tehnică şi/sau profesională, încălcând principiul transparenţei şi principiul proporţionalităţii“.
A urmat un control al Curții de Conturi, care a scos la iveală faptul că pentru obiectivul „Alimentare cu apă în sistem centralizat a comunei Galiciuica“ au fost plătite lucrări neexecutate sau executate în alte cantități, prejudiciul fiind calculat la suma de 186.000 de lei. Aceleași probleme au fost găsite și la obiectivul „Construire bază sportivă“.
Ulterior, în noiembrie 2015, primarul Constantin Bană l-a dat în judecată pe fostul edil pentru recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi. În aprilie 2016, Tribunalul Dolj l-a obligat pe Eugen Neicu să achite suma de 30.335 de lei, reprezentând plăți nelegale decontate pentru construirea bazei sportive din comună. În ceea ce privește obligarea fostului edil de a achita prejudiciul de 180.000 de lei, instanța a respins ca prematură cererea Primăriei Galiciuica. A urmat apelul, iar în octombrie, anul trecut, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului, care s-a întors pe rolul Tribunalului Dolj.
Primarul Constantin Bană a explicat că, din noiembrie 2015 și până în prezent, au fost recuperate sume importante de bani din prejudiciul de 180.000 de lei. „Nu mai este atât de plată, pentru că Novara ne-a dat înapoi 100.000 de lei și a făcut un al doilea puț, care a costat 50.000 de lei. Acum, pe noi ne interesează mai mult să recuperăm prejudiciul de la baza sportivă“, a încheiat edilul Bană.

Novara spune că și-a terminat treaba în Galiciuica

Mai trebuie spus că, între timp, în februarie 2012, SC Novara a dat în judecată Primăria Galiciuca pentru recuperarea unor sume de bani neachitate până la acea vreme de beneficiarul lucrărilor. Novara a pierdut procesul în februarie 2013, când Curtea de Apel Craiova i-a respins definitiv acțiunea. Întrebați despre situația rețelei de apă din comuna Galiciuica, reprezentanții SC Novara T Impex SRL au explicat pentru Gazeta de Sud că reațeaua este funcțională de ani buni. „Apă au de cinci-șase ani, rețeaua de alimentare cu apă din Galiciuica este funcțională. Noi nu plecăm până nu o punem în funcțiune, pentru că se înfundă puțurile, se colmatează. Dacă spuneți că cetățenii nu au apă, înseamnă că este oprită de ei din alte motive, este vorba de problemele lor interne“, au precizat reprezentanții Novara.
În aceste condiții, cei care s-au racordat deja la rețeaua de apă nu au decât să aștepte până când primăria va obține autorizația de la ABA Jiu, în lipsa căreia rețeaua de alimentare cu apă nu poate funcționa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS