4.5 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOlguța Vasilescu, prinsă în dosarul „Tel Drum“ de la Craiova

Olguța Vasilescu, prinsă în dosarul „Tel Drum“ de la Craiova

Strada Râului din Craiova, reabilitată de Tel Drum, a crăpat înainte de recepție, dar primăria condusă de Olguța Vasilescu a semnat actele fără probleme (Foto: arhiva GdS)
Strada Râului din Craiova, reabilitată de Tel Drum, a crăpat înainte de recepție, dar primăria condusă de Olguța Vasilescu a semnat actele fără probleme (Foto: arhiva GdS)

Procurorii craioveni au declinat către Parchetul General dosarul „Tel Drum“, în care anchetau circumstanțele în care au fost realizate lucrări fără autorizație într-un proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro. Motivul: Olguța Vasilescu, „persoana care face obiectul dosarului“, a devenit între timp deputat și ministru.

Procurorii craioveni au declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) dosarul penal în care anchetau circumstanțele în care firma Tel Drum a executat lucrări fără autorizație pe strada Râului din municipiu, în cadrul unui proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro. Magistrații spun că „persoana care face obiectul dosarului“, Lia Olguța Vasilescu, a devenit între timp deputat și ministru, iar în aceste condiții competența cercetării penale aparține Parchetului General. PICCJ a precizat pentru GdS că la această oră se efectuează acte de urmărire penală „in rem“, cauza aflându-se în lucru la procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică. Trebuie spus că, potrivit art. 23 alin. (2) din Legea nr. 96/1996, urmărirea penală și trimiterea în judecată a senatorilor și deputaților se poate face numai de către Parchetul General. Mai departe, competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), după cum precizează Codul de procedură penală (art. 29, alin.1, lit. a-b).

Strada Râului, crăpată înainte de recepție

Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a explodat în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că firma executase o parte din lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul. Să vedem însă, pe scurt, care este povestea. La sfârșitul anului 2013, Primăria Craiova a atribuit un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma unei licitații la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu a desemnat câștigător un consorțiu condus de firma Tel Drum SA – societate despre care se spune că este controlată din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea. Oficial, firma din Alexandria (Teleorman) are un capital social divizat în 955.000 de acțiuni la purtător. Presa a dezvăluit în ultimele luni legăturile dintre Tel Drum și familia Dragnea, iar DNA a deschis un dosar în care anchetează afacerile societății. Jurnaliștii au mai dezvăluit că în ultimii zece ani (2007-2017) Tel Drum a primit contracte pe bani publici în valoare de peste 430 de milioane de euro. La Craiova, lucrările pe str. Râului au demarat în martie 2014 și au fost recepționate abia în iunie 2016, depășind cu nouă luni termenul din contract. La recepție, primăria a avut obiecții doar în ceea ce privește spațiul verde care separă sensurile de mers. În timpul recepției aveau să fie descoperite însă lucruri grave. Pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu str. Tabaci către str. Brestei, apăruseră crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le astupase cu mastic. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat pur și simplu recomandarea ISC și a recepționat strada, dând-o în exploatare.

Parchetul General a preluat dosarul „Tel Drum“

În septembrie 2016, ISC a făcut un control și a descoperit alte nereguli. Inspectorii spun că lucrări importante executate în perioada mai-octombrie 2015 au fost realizate fără autorizație de construire. Pe anumite tronsoane din drum, fără autorizație s-ar fi realizat fundația de balast, stratul de bază din mixturi asfaltice, precum și părți însemnate din lucrările efective. Acoperirea canalului colector al orașului și betonarea pistelor pentru bicicliști au fost și ele executate fără autorizații, mai spun reprezentanții ISC. În septembrie 2016, ISC a formulat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar ulterior cazul a ajuns la poliție, pentru cercetări. De precizat că inițial Parchetul a infirmat în două rânduri (22 noiembrie, 27 decembrie 2016) deschiderea unei anchete penale în acest caz. Dosarul a fost „găsit“ la Parchet după ce GdS a dezvăluit culisele acestei afaceri.
În dosarul astfel constituit s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem“ (față de faptă) pentru „executarea de construcții fără autorizație“, infracțiune prevăzută de Legea nr. 50/1991 privind construcțiile. Textul de lege invocat (art. 24 lit. a) spune că executarea fără autorizație de construire ori cu nerespectarea acesteia a mai multor tipuri de lucrări, printre care și cele privind „reabilitarea căilor de comunicație de orice fel“ (art. 3, alin. 1 lit. c), constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. În data de 14 aprilie 2017, dosarul a fost declinat către Parchetul General „datorită calității persoanei“. Parchetul a invocat caracterul nepublic al anchetei în această fază, refuzând să precizeze ce calitate are în dosar Lia Olguța Vasilescu, fost primar al Craiovei, actual deputat și ministru al muncii. Cel mai probabil, aceasta va fi chemată la audieri în dosarul „Tel Drum“.

Tel Drum, penalizată cu două milioane de euro

Miza scandalului „Tel Drum“ se pare că o constituie finanțarea de 8,9 milioane de euro pe proiectul cu fonduri UE, bani care ar fi trebuit returnați de primărie dacă lucrarea nu era recepționată la timp, adică până cel târziu la 31 octombrie 2016. Astfel, cele trei străzi reabilitate în cadrul proiectului au fost recepționate separat, în 24 noiembrie 2014 (Caracal), 24 iunie 2016 (Râului) și 22 iulie 2016 (Bariera Vâlcii), înainte de teremenul-limită. Expertiza și schimbarea soluției tehnice ar fi dus la întârzierea recepției, iar returnarea banilor către UE ar fi provocat un scandal public de proporții și un conflict comercial între primărie și Tel Drum. Chiar și așa, pentru întârzierea lucrărilor după data de 31 decembrie 2015, Primăria Craiova cere firmei Tel Drum penalități de 2,13 milioane de euro. Dacă nu va primi acești bani, municipalitatea va apela la un executor judecătoresc.

Olguța Vasilescu, o apropiată a lui Liviu Dragnea

Olguța Vasilescu a demisionat din funcția de primar al Craiovei în data de 4 ianuarie 2017, după ce a ajuns deputat de Dolj și a fost nominalizată ca ministru al muncii. În ciuda numeroaselor gafe comise, ea a fost menținută în guvernul Sorin Grindeanu până la moțiunea de cenzură din 21 iunie 2017. Ulterior, a fost nominalizată la același minister în guvernul Mihai Tudose. Olguța Vasilescu este vicepreședinte PSD și face parte din cercul restrâns de putere din jurul președintelui Liviu Dragnea, după cum au dezvăluit dizidenții excluși din partid în ultima perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS