4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlantaţii de paulownia şi de goji în Perişor

Plantaţii de paulownia şi de goji în Perişor

Ferma cu toate culturile alternative se întinde  pe două hectare (Foto: Bogdan Grosu)
Ferma cu toate culturile alternative se întinde pe două hectare (Foto: Bogdan Grosu)

Recunoscută pentru potenţialul agricol, pentru numărul mare de legumicultori, dar şi de crescători de animale, comuna doljeană Perişor este locul în care au apărut în ultimii ani şi plantaţii mai puţin cunoscute. O plantaţie de arbori paulownia, în care au fost intercalate culturi de goji, muri şi căpşuni, a fost înfiinţată în localitate de o familie stabilită în Bucureşti. Investiţia totală s-a ridicat la 40.000 de euro, dar şi profitul ar putea fi pe măsură, având în vedere că un metru cub de cherestea de paulownia se vinde cu 300 de euro, iar fructele goji se comercializează cu peste 40 de lei kilogramul.
Paulownia, un arbore care creşte într-un an cât alţii în zece, începe să câştige tot mai mult teren. Calităţile excepţionale ale acestuia îi determină pe tot mai mulţi oameni să îl cultive. Două astfel de plantaţii au apărut şi în Perişor, una dintre ele fiind înfiinţată de o familie stabilită în Capitală. Dana Chirilă provine din Perişor şi pentru că dorea să evadeze din agitaţia Bucureştiului, unde locuieşte împreună cu familia ei, s-a gândit să transforme terenul de lângă casa părintească într-o oază de linişte, dar şi într-o sursă de venit. În urmă cu trei ani, a înfiinţat aici o plantaţie de paulownia. „Am dorit să scap de stresul Bucureştiului şi să mă simt liberă în natură, şi din acest motiv m-am gândit să înfiinţez această plantaţie. Am ales Perişorul pentru că de aici sunt, aici a existat terenul şi cunoşteam oamenii cu care urma să lucrez. Ideea de a demara o astfel de afacere ne-a fost recomandată de un italian. Plantaţia este împărţită în două. Într-o parte sunt arbori care au fost sădiţi în urmă cu doi ani, iar în cealaltă sunt cei plantaţi acum trei ani. Este un lemn foarte uşor, care poate fi folosit pentru confecţionarea de instrumente muzicale, iahturi, mobilă, ornamente, dar şi pentru avioane“, a spus Dana Chirilă.
Ferma în care au fost sădiţi 670 de arbori ocupă două hectare de teren. Întrucât distanţa dintre ei era destul de mare, soţii Chirilă s-au gândit să intercaleze culturile, aşa că au înfiinţat şi plantaţii de căpşuni, muri şi goji. Pentru a proteja aceste culturi, nu vor tăia încă arborii. „Majoritatea site-urilor spun că lemnul se poate recolta începând cu anul trei sau patru. Noi nu îi vom putea tăia din cauza culturilor intercalate pe care le avem, ci îi vom lăsa să crească 12 – 15 ani, atât cât vor dura celelalte culturi“, a mai spus Dana Chirilă.
Cunoscut şi sub numele de „aluminiul din lemn“, paulownia este cu 30% mai uşor decât orice alt lemn de esenţă tare. Frunzele sale, care ating dimensiuni foarte mari, absorb noxele şi praful. Acestea pot fi folosite şi ca hrană pentru animale.

„Fructele goji pot reda energia şi sănătatea“

Altă plantaţie la fel de puţin cunoscută este cea de goji. Aceasta a fost înfiinţată în urmă cu doi ani, iar în 2016 a produs primele fructe. „Am avut curajul să înfiinţăm o plantaţie de goji, deşi este foarte puţin cunoscută la noi. Anul trecut a făcut primele fructe, pentru noi şi pentru prietenii noştri, dar sperăm la o producţie mai mare anul acesta. Fructele sunt unele cu proprietăţi extraordinare, un antioxidant foarte puternic, care îţi poate reda energia şi sănătatea dacă sunt consumate într-o anumită cantitate, pe stomacul gol. Plantaţia are nevoie de îngrijire permanentă. Ca şi tratamente, le aplicăm doar vitaminele necesare, ne ferim de chimicale, de produsele toxice. Plantele trebuie toaletate, curăţate, se formează etaje unde pot să se dezvolte pentru că, dacă le lași pur şi simplu să crească, se formează tufe care nu rodesc. Perioada de recoltare începe undeva la sfârşitul lunii iulie – pe o rămurică întâlnim flori, fructe verzi şi fructe coapte – şi se încheie atunci când cade bruma. Anul trecut, spre exemplu, a nins peste ele“, a spus Dana Chirilă.

„Ne-au contactat foarte mulţi medici nutriţionişti“

Ferma cu toate culturile alternative se întinde pe două hectare, iar investiţia totală s-a ridicat la 40.000 de euro. „Întreaga sumă reprezintă banii proprii. Nu am reuşit să obţinem fonduri europene din cauza acestor culturi intercalate, precum şi a faptului că avem peste 40 de ani. Ne-ar fi fost puţin mai uşor dacă am fi beneficiat de o mică susţinere din partea statului, dacă nu la înfiinţarea culturilor, măcar în ceea ce priveşte desfacerea produselor“, a mai spus Dana Chirilă.
Cel mai probabil, fructele goji vor fi comercializate pe pieţele din Capitală: „Ca şi piaţă de desfacere, încercăm să ne găsim beneficiari, au fost şi foarte mulţi medici nutriţionişti care ne-au contactat, vom merge şi în pieţe şi sperăm să fie bine. Efectele terapeutice ale unui fruct proaspăt sunt mult mai bune decât ale unuia confiat. Preţul diferă în funcţie de cantitatea care se achiziţionează, precum şi dacă merge direct la consumator sau spre cineva din piaţă, care trebuie să obţină şi el un profit. Sunt multe criterii, iar din acest motiv nu vă pot spune un preţ exact“, a mai spus Dana Chirilă.
Afacerea s-ar putea dovedi rentabilă, având în vedere că pe site-urile de specialitate un metru cub de cherestea de paulownia se vinde cu preţuri cuprinse între 200 şi 300 de euro, iar fructele goji se comercializează cu peste 40 de lei kilogramul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS