Liceul Tehnologic „Aurelian Ionete“ din Malu Mare înregistrează de mult timp rezultate foarte slabe la examenul de bacalaureat. Aproape anual, după prima sesiune nici un elev nu apare promovat. Managerul acestei unități școlare, Ana Cismaru, care a preluat conducerea din ianuarie anul acesta, spune că aceste rezultate sunt determinate de faptul că mulți dintre elevii de la liceu sunt întreținători de familie sau sunt la învățământul seral.
În prima sesiune a examenului național de bacalaureat, la Liceul Tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare s-au înscris 25 de candidați, dar nici unul nu a reușit să treacă în rândul celor promovați. „O bună parte dintre cei înscriși nu s-au prezentat la probele de evaluare a competențelor. După afișarea rezultatelor se observă că la proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română au fost doar șapte candidați, la competențele digitale – 5, la competențele de comunicare în limba engleză -2 și la limba franceză nici unul. Am avut, de fapt, un candidat care a trecut toate probele scrise, dar nu s-a prezentat la probele orale de competențe lingvistice și atunci apare ca nepromovat“, a explicat managerul liceului Ana Cismaru. Profesor titular al unității școlare, dar și directoare din ianuarie 2017, Ana Cismaru spune că, de fapt, rezultatele slabe de la bacalaureat sunt cauzate de faptul că mulți elevi deja sunt întreținători de familie și nu ar mai avea timp de școală. „Avem și copii cu rezultate bune, dar să știți că mulți dintre ei și lucrează. Unii chiar sunt întreținători de familie, părinții sunt plecați în străinătate, au frați mai mici, iar o bună parte dintre acești elevi înscriși provin și din învățământul seral. În general, pe cei de la învățământul seral îi interesează obținerea unui certificat pentru competențele profesionale, nu neapărat bacalaureatul. Cei din învățământul seral participă mai puțin la ore, ei lucrează, probabil au și mai puțin timp să se pregătească pentru examene“, a mai spus managerul Ana Cismaru. Pentru sesiunea de toamnă, datele de înscriere arată că cinci din cei care nu au reușit vor mai încerca totuși să promoveze examenul. Nici un elev nu era însă la școală, pentru orele de pregătire suplimentară. De altfel, clădirea școlii generale unde își desfășoară activitatea și liceul este în plin proces de igienizare. Managerul spune însă că elevii nu au venit să participe la aceste ore de consultații. „Elevii au mai venit la școală, dar să participe la orele de pregătire pentru examen mai puțin. Noi avem un astfel de grafic, pentru disciplinele de examen, la limba română, biologie și limba franceză. Dacă sunt interesați copiii, le stăm la dispoziție, ne găsesc la școală“, a mai spus directoarea liceului.
Au rămas multe locuri libere și la școala profesională
Din cauza rezultatelor de la examenul național de bacalaureat, de doi ani și la Liceul din Malu Mare, Inspectoratul Școlar nu a mai aprobat clase de învățământ liceal de zi, acesta find înlocuit de școală profesională, pentru care s-a aprobat doar o clasă. Pentru anul școlar următor sunt deocamdată puțini elevi care s-au înscris în clasa a IX-a. „Avem o clasă de învățământ profesional, domeniul agricultură, specializarea apicultor-sericicultor. Până acum avem cinci înscriși, dar la noi la școală mai sunt cu situație neîncheiată și corigenți care vor opta să rămână la Malu Mare. Din promovarea ofertei profesionale mai avem promisiuni pentru înscriere de la Rojiște, de la Bratovoiești, numai că populația școlară a scăzut foarte mult. Suntem unitate școlară situată foarte aproape de oraș și acolo oferta școlară este mult mai bogată. E dreptul elevilor să meargă acolo unde își pot îndeplini viața profesională și mai târziu socială. Ne străduim să realizăm clasa de profesională, dar și o clasă de învățământ liceal seral, specializarea tehnician lucrător în comerț“, a mai spus directoarea liceului, Ana Cismaru. La Malu Mare mai sunt însă copii la învățământul primar și gimnaziu. „Pentru fiecare an școlar există câte o clasă și au și rezultate bune la evaluarea națională, doar trei elevi au medii sub cinci. Încercăm să păstrăm un mediu școlar curat, în care elevii pot dobândi educație, să ne apropiem de școlile bune din oraș“, a spus Ana Cismaru. Directoarea Liceului din Malu Mare a precizat că, pe viitor, va încerca să promoveze mai mult unitatea școlară și să îmbunătățească aspectul și condițiile de educație atât prin colaborarea cu administrația locală, cât și prin atragerea de sponsorizări, obținând de curând o sponsorizare de 30.000 de lei.