Procurorii DIICOT din Craiova au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpați, acuzați că au racolat mai multe tinere într-un club din Craiova și le-au obligat să se prostitueze în Spania. Din aceștia, craioveanul Laurențiu Capotescu (zis Pătatu) a fost deferit justiției în stare de arest preventiv.
Patru inculpați din acest dosar – Sorin Ciucă, Laurențiu Capotescu (zis Pătatu), Cristian Bulacu și Alin Florescu – au fost reținuți de procurorii DIICOT la începutul lunii aprilie, sub acuzațiile de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
În urma anchetei, procurorii au stabilit că, începând din 2014, inculpații au obligat să se prostitueze mai multe tinere și minore, care au fost racolate dintr-un club din Craiova.
„Inculpații au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei și starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore și aflate în situație conflictuală cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, în sensul că le promiteau locuri de muncă în străinătate bine remunerate. Inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu a folosit un club de noapte situat pe raza municipiului Craiova în scopul recrutării victimelor, majoritatea minore, oferindu-le «locuri de muncă» și iluzia unei vieți confortabile“, au explicat procurorii DIICOT. Aceștia din urmă au mai reținut că o parte dintre tinerele racolate în Craiova au fost duse în Spania, unde au fost constrânse să se prostitueze. „Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpați să se prostitueze, în condițiile în care nu cunoșteau limba și nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în țară la momentul în care își dădeau seama de situația reală. Atunci când victimele își exprimau dorința de a rupe legătura cu inculpații, aceștia le amenințau, folosindu-se și de relația pe care o aveau cu inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu, care intervenea cu amenințări, uneori personal, în demersul celorlalți doi inculpați, în scopul de a păstra controlul asupra victimelor“, au mai explicat procurorii DIICOT.
La rândul lor, Bulacu și Florescu au fost acuzați că induceau victimele în eroare „în sensul că vroiau un viitor comun cu persoanele vătămate, fie le promiteau locuri de muncă mai bine plătite în străinătate (barmanițe, dansatoare și nicidecum practicarea prostituției)“. Un alt inculpat din acest dosar, Sorin Ciucă, a fost acuzat că a fost implicat în transportarea victimelor în Spania.
Dosar cu 13 inculpați și 22 de persoane vătămate
Anchetatorii au încheiat cercetările în acest dosar săptămâna trecută, când au și dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Pe lângă Sorin Ciucă, Laurențiu Capotescu, Cristian Bulacu și Alin Florescu, au mai fost deferiți justiției inculpații Marius Mitrulescu, Cristian Barbu, Maria Ciucă, Constanța Dobrin, Florentina Dunăreanu, Laura Dunoiu, Teodora Gheorghe, Ana-Maria Lopățel și Mihaela Tucă. În acest dosar s-au constituit părți vătămate 22 de tinere.
Mai trebuie spus că Laurențiu Capotescu este nașul inculpaților Bulacu și Florescu, acesta fiind și motivul prentru care între ei „a existat o colaborare optimă, strânsă și constantă“, după cum au mai reținut procurorii DIICOT.
Săptămâna aceasta, pe 24 iulie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să mențină măsura arestului preventiv față de Capotescu, iar față de inculpații Florescu și Mitrulescu instanța a dispus menținerea arestului la domiciliu. În schimb, Sorin Ciucă a rămas sub control judiciar. Hotărârea tribunalului a fost contestată de inculpați, Curtea de Apel Craiova urmând să dea o soluție definitivă în ceea ce privește măsurile preventive dispuse față de cei patru.