2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Stadionul erorilor

Muncitorii au tăiat ieri grinzile care nu se îmbinau (FOTO: Claudiu Tudor)
Muncitorii au tăiat ieri grinzile care nu se îmbinau (FOTO: Claudiu Tudor)

Stadionul din Craiova s-a împotmolit la ultima fermă cu care firmele CON-A și ACI doreau să închidă scheletul întregului stadion. Imaginile, postate pe pagina de facebook a lui Șerban Bică, un fervent contestatar al acțiunilor primăriei, ridică mari semne de  întrebare legate de modul de amplasare a stâlpilor de susținere și de capacitatea fermelor din acea zonă a stadionului de a susține greutatea miilor de spectatori. Din discuțiile purtate de GdS cu mai mulți arhitecți reiese că problema nu pare una gravă, dar că trebuie analizată cu atenție. CON-A a trimis și un răspuns la solicitarea jurnaliștilor, spunând că este vorba de lucrări provizorii, care se vor demonta.

Așa arăta greșeala marți (FOTO: Șerban Bică)
Așa arăta greșeala marți (FOTO: Șerban Bică)

Calitatea lucrărilor de la stadionul din Craiova este din nou pusă la îndoială, după ce în mai multe imagini și filme postate pe pagina de facebook a craioveanului Șerban Bică se văd neconcordanțe la îmbinarea ultimei ferme care trebuia montată și la învelitoarea de deasupra, care nu se potrivește. Concret, atunci când au încercat să unească ultima fermă cu restul construcției, lucrurile nu s-au mai potrivit. Grinzile de legătură care trebuia unite erau una mai în față, alta mai în spate. Din acest motiv, învelitoarea de deasupra nu se potrivea nici ea, oricât se chinuiau muncitorii.
Pentru că în ultimele săptămâni s-a vorbit despre posibile greșeli de proiectare sau construire care au dus la modificări importante pe parcursul lucrărilor (introducerea unui etaj suplimentar și reducerea înălțimii acoperișului cu zece metri), GdS a cerut părerea mai multor arhitecți referitor la noua problemă descoperită la stadion. În actualul context, temerile legate de stabilitatea construcției sunt întemeiate, iar de aici apar mai multe întrebări:
1. Au fost greșit montați stâlpii de susținere a fermelor și, dacă da, pe ce porțiune? Atâta timp cât problemă a apărut doar la ultima fermă, există posibilitatea ca un arc de cerc consistent format din mai mulți stâlpi să fi fost construit la o distanță mai mică decât cea din proiect. Geometric vorbind, lipsa de îmbinare a fermelor nu putea apărea doar la final, ci ar fi trebuit să se vadă în mai multe locuri, adică stâlpii să deseneze un arc de cerc șerpuit. Cum ei au fost acoperiți deja de suprastructuri, nimeni nu știe ce se ascunde sub ei și dacă suportă greutatea miilor de spectatori din respectivele zone.
2. A fost ferma greșit construită, astfel încât desenează un unghi diferit de celelalte?
3. A fost ferma montată greșit?
4. Ar fi necesară o expertiză tehnică pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat?

Arhitecții cu care a discutat GdS au explicat că, deși situația nu este deloc una confortabilă, la prima vedere nu pare nimic grav și iremediabil. Ei au menționat ca posibile cauze montarea greșită fie și a unui singur stâlp. „Dacă un singur stâlp este montat mai în față, mai în spate sau nu este drept, el produce efecte multiplicatoare. Va apărea o problemă de îmbinare la primul element apropiat, distanța va crește la următorul și așa mai departe. Iar la o structură mare cum este stadionul, o astfel de deviere pornită dintr-un punct poate duce la o depășire cu mult a gradului de toleranță (un fel de marjă de eroare – n.r.). O altă variantă ar fi ca respectiva fermă să fi fost construită greșit. Soluția în acest caz ar fi dublarea respectivei ferme, adică montarea alteia deasupra ei pentru a aduce respectivele elemente la același nivel, pentru a se putea îmbina“, au explicat ei.

CON-A spune că nu e greșeală, ci protecție contra vântului

Într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, firma CON-A, principalul constructor al stadionului, a precizat că este vorba despre o situație provizorie, menită să-i protejeze pe muncitori de vânt. „Pozele transmise expun o închidere provizorie a rostului structural de la Peluza Nord. Aceste închideri provizorii sunt executate datorită atenționării meteorologice de cod galben (intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse cu caracter torențial și căderi de grindină) pentru protecția lucrărilor de sub învelitoare, cât și pentru asigurarea unei protecții sporite pentru muncitorii care lucrează la învelitoarea stadionului. Fiind lucrări cu caracter provizoriu, ele se vor demonta, iar învelitoarea din această zonă a stadionului se va executa corespunzător“, se arată în răspunsul CON-A, care nu explică ce se va întâmpla cu ferma din cauza căreia învelitoarea nu este „executată corespunzător“. Practic, CON-A susține că nu este nici o greșeală, ci o lucrare intenționat efectuată pentru a-i proteja pe muncitori de vânt. GdS a încercat să obțină un punct de vedere atât de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), și de la proiectantul lucrării, Dico&Țigănaș din Cluj, cât și de la firmele care asigură asistența tehnică a proiectului, Confirm Construcții și Aqua Serv, ambele tot din Cluj. ISC a promis că va formula un răspuns pe care îl vom publica atunci când va veni, Șerban Țigănaș, totodată președinte al Ordinului Arhitecților din România, a spus că va putea discuta în cursul zilei de azi, iar celelalte două firme au fost imposibil de găsit. Datele telefonice de contact nu mai corespund nici măcar pe site-ul Ministerului de Finanțe sau al Registrului Comerțului.

Ce a postat Șerban Bică pe pagina sa de Facebook

„Se pare că graba strică treaba, în sensul că la Peluza Nord elementele de copertină, de structură, nu se îmbină corect, au toleranțe de peste 25-30 centimetri, ceea ce împiedică finisarea. În același timp, suprafața copertinei este mai înaltă pe partea dreaptă și mai jos în stânga, ceea ce înseamnă că există o mare inexactitate în montajul fermelor de structură de copertină. Să sperăm că se va remedia anul acesta. Aici sunt banii dumneavoastră“.

Peneliștii craioveni cer expertiză tehnică

Consilierii locali din Craiova ai PNL au cerut, ieri, într-o conferință de presă, efectuarea unei expertize tehnice, și au acuzat că întârzierea de circa opt luni a finalizării stadionului obligă primăria să plătească pentru deplasarea echipei de fotbal. „Cine suportă aceste costuri? Craiovenii. CSU închiriază terenurile de la Consiliul Județean, Extensiv, comuna Cârcea. Am solicitat într-o ședință de Consiliu Local, și nu a venit răspunsul, totalul banilor cheltuiți în plus cu deplasările, cazările și închirierea de terenuri până la acest moment cu echipa de fotbal. Colacul de peste pupăză a apărut ieri (marți – n.r.), când s-a constatat o greșeală care nu s-a stabilit dacă este a proiectantului sau a constructorului. Cert este că acolo este o mare problemă și greșeala trebuie reparată. Se pare că s-a încercat… sunt suspiciuni că s-ar fi umblat la structura de rezistență, la poziția stâlpilor de beton care susțin acoperișul și fermele metalice, ceea ce este grav. Solicit expertiza Inspectoratului de Stat în Construcții pentru a stabili dacă s-a umblat sau nu la structura de rezistență a acoperișului. Și, dacă tot se duc acolo, să verifice și starea șantierului de la atletism, abandonat. Este într-o stare jalnică“, a spus consilierul local PNL, Marinel Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS