3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDumitru Barbu, în corpul de metodiști al FRF

Dumitru Barbu, în corpul de metodiști al FRF

Dumitru Barbu (centru) nu va continua la CS Universitatea Craiova şi va trece la catedra FRF (Foto: Alexandru Vîrtosu)
Dumitru Barbu (centru) nu va continua la CS Universitatea Craiova şi va trece la catedra FRF (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Venit în 2014 la CS Universitatea Craiova, de la Academia „Gică Popescu“, Dumitru Barbu a preluat mai întâi grupele mici de juniori, iar din vara anului trecut a fost numit director tehnic al Centrului de Copii. În mandatul său, gruparea din Bănie a bifat rezultate remarcabile, având o mulțime de juniori convocați la loturile naționale, un loc patru la Liga Elitelor Under 19, grupă coordonată de Bogdan Budescu, și un titlu național cu republicanii Under 17, sub comanda lui Daniel Mogoșanu. Cum în fiecare an clubul alb-albastru și-a reconfigurat organigrama, așa s-a întâmplat și acum, iar din noua echipă de antrenori lipsește, surprinzător, Dumitru Barbu, căruia i-a expirat contractul și, din câte se pare, nu a mai prezentat interes pentru conducătorii CS Universitatea. De altfel, sezonul 2017/2018 va începe, după cum am scris în numerele trecute ale GdS, și fără Bogdan Budescu, căruia nu i s-a prelungit înțelegerea și a început o colaborare cu Academia „Gică Popescu“, și fără Daniel Mogoșanu, numit selecționer al echipei României Under 16. Curios este faptul că noua organigramă a Centrului de Copii și Juniori de la CS Universitatea Craiova întârzie să fie făcută publică.

„A fost o surpriză să întrerup colaborarea“

Profesor conferențiar universitar și doctor în educație fizică și sport, dar și deținător de licență A UEFA, Dumitru Barbu a povestit, la emisiunea „Repriza de Sud“ de la Alege TV și Radio Sud, cât de dificilă a fost misiunea sa în anul competițional încheiat, fiind mândru că a reușit să contribuie la progresul CS Universitatea în plan juvenil.
„Mulți s-au mirat când au auzit că nu mai continuu la CS Universitatea și, sincer, și pentru mine a fost o surpriză să întrerup colaborarea, dar asta este viața, trebuie să ne vedem fiecare de treabă și încercăm să facem ce ne dictează conștiința. Nu aș vrea să-mi asum meritele lucrurilor care s-au întâmplat, dar am fost părtaș și pe această cale aș vrea să le mulțumesc colaboratorilor mei, lui Daniel Mogoșanu, care a fost vioara întâi în obținerea titlului la Under 17, lui Bogdan Budescu, dar și celorlalți care au fost în cadrul Centrului. Trebuie să-l luăm în calcul și pe managerul Silviu Bogdan, care a construit grupa care a câștigat campionatul la Liga Elitelor la Casa Bogdan, pe Samir Zamfir, Calafeteanu, Fane Voica. Aș putea să spun că obținerea titlului la juniori după o perioadă atât de lungă, 21 de ani de secetă la nivelul CS Universitatea Craiova, pentru că o performanță asemănătoare a înregistrat-o Academia ”Gică Popescu” în 2007, s-a realizat și datorită rigurozității metodice la care a fost supusă această echipă. În decursul acestui an, fiecare antrenament a fost foarte bine elaborat și pus la punct, în așa fel încât acești copii să-și completeze toate cunoștințele teoretice și metodice de participare la joc. Este, în primul rând, meritul acestor copii minunați, care sper să se regăsească în viitor în lotul mare al Craiovei, apoi al nostru, al antrenorilor de la Centru“, a explicat Dumitru Barbu, care regretă plecările lui Mogoșanu și Budescu: „Cel puțin la nivelul juniorilor A și B pot să susțin cu tărie că la CS Universitatea Craiova s-a lucrat la fel ca la cele mai mari cluburi din Europa și de aceea s-a și ajuns aici. Atât Mogoșanu, cât și Budescu sunt antrenori care au cunoștințele necesare performanței și sunt capabili să ducă o echipă la nivelul cel mai înalt. Este o pierdere mare pentru CS Universitatea atât plecarea lui Mogoșanu, cât și cea a lui Budescu. Pe de altă parte, mă bucur pentru Mogoșanu că a fost recunoscut de către FRF ca fiind un antrenor de talie și a fost cooptat între tehnicienii naționalelor de juniori“.

„Am muncit extraordinar de mult“

„Mitică“ Barbu, așa cum îl alintă cunoscuții, consideră că și-a făcut datoria față de culorile CS Universitatea Craiova cu vârf și îndesat și a dezvăluit că nu se depărtează de fenomenul fotbal, urmând să predea în cadrul Școlii de Antrenori a FRF.
„A fost un an intens, în care am muncit extraordinar de mult. Am stat pe teren de dimineața și până seara. Am încercat să fac lucrurile astfel încât să le ducem la un nivel superior de dezvoltare. Nu mi-am dorit să bat cu pumnul în masă atunci când am venit la CS Universitatea. Mi-am dorit să conving oamenii cu care am lucrat că trebuie să împărtășim niște idei, să ducem la îndeplinire niște sarcini cu misiunea de a propulsa fotbalul de la nivelul juniorilor la nivelul cel mai înalt și cred că am și reușit într-o mare măsură acest lucru. Acest lucru, repet, nu puteam să-l realizez fără antrenori. Toți s-au implicat destul de bine în acest proiect. Grupele de copii au fost la pământ în momentul venirii mele și am date în acest sens, clare și concrete. Cei care ne urmăreau des din tribune știu foarte bine ce spun eu acum și știu că am muncit pe ploaie, pe vânt, zăpadă sau pe soare. Nu mai vorbesc de faptul că sâmbetele și duminicile eram plecat la meciuri, în deplasări. A fost o muncă titanică, dar s-a reușit ceva. Acest titlu național cu Under 17 nu l-aș pune pe primul loc. Sunt de 20 și ceva de ani în fotbal la copii și juniori, am participat în special la evoluția Școlii de Fotbal „Gică Popescu“, care a fost una dintre cele mai mari academii din țară. La «Gică Popescu»s-au pus bazele profesionismului la nivel de copii și juniori. În tot acest timp am reușit să-mi dau seama ce trebuie făcut la nivel juvenil, iar în momentul în care am preluat funcția de director tehnic al Centrului de la CS Universitatea nu am vizat titlul național, ci dezvoltarea copiilor care să poată să facă pasul către seniori, spre înalta performanță. Ca să atingem acest obiectiv ar fi trebuit completate grupele, aduși copii de valoare, să construiesc o bază solidă și durabilă. Deci a fost un an cu multe zbateri și cred că în acest moment este nevoie de o pauză în antrenorat. Nu mă depărtez deloc de fotbal și vă spun în premieră că am fost contactat de șeful Școlii Federale de Antrenori, domnul Dan Apolzan, și începând din acest an voi face parte din corpul de metodiști al FRF, care vor preda cursuri antrenorilor din țară“, a subliniat Dumitru Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS