4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrejudiciul în dosarul inspectorului guvernamental Busuioc a rămas nerecuperat

Prejudiciul în dosarul inspectorului guvernamental Busuioc a rămas nerecuperat

Administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO) face demersuri pentru a recupera prejudiciul în dosarul unuia dintre strămutaţii de lux din minerit. Este vorba de inspectorul guvernamental Alexandru Busuioc, căruia fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia i-a reconstruit o casă în Craiova. Experţii au stabilit că au fost achitate lucrări în plus, faţă de cele stabilite iniţial, în urma strămutării gospodăriei din Gorj în Dolj, rezultând un prejudiciu de peste 280.000 de lei. Interesant este că pe tot parcusul urmăririi penale şi al procesului penal, fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia nu s-a constituit în nici un fel parte civilă. Nici pe cale penală şi nici pe cale civilă nu s-a încercat recuperarea prejudiciului de peste 280.000 de lei, în strămutare fiind implicată Exploatarea Minieră Roşia.

CEO reia demersurile

În dosarul în care a fost judecată strămutarea de lux a lui Alexandru Busuioc s-au pronunţat în anul 2011 judecătorii din Braşov. De altfel, un fost şef în cadrul Carierei Roşia, Dumitru Albulescu, a şi fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În privinţa lui Busuioc, procesul penal a încetat, iar pentru o infracţiune a fost achitat. Ulterior, Curtea de Apel din Braşov a casat sentinţa Judecătoriei Braşov şi a decis rejudecarea cauzei. Deşi Curtea de Apel Braşov a casat sentinţa, magistraţii au menţinut dispoziţiile sentinţei penale în ceea ce priveşte latura civilă, reţinându-se că, potrivit expertizei administrate în cauză, la construirea casei şi a gardului împrejmuitor, aparţinând inculpatului Busuioc, SNLO a achitat în plus suma de 238.268 lei fără TVA.

Cere aprobarea CS

În momentul de faţă, administraţia Complexului Energetic Oltenia a întocmit întreaga documentaţie privind recuperarea prejudiciului. Aceasta va fi supusă aprobării Consiliului de Supraveghere şi va fi prezentată, spre informare, Adunării Generale a Acţionarilor companiei, în şedinţa de la începutul lunii august. „SNLO nu s-a constituit parte civilă în cauza penală, pentru recuperarea prejudiciului în cuantum de 238.268 de lei. De asemenea, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu s-a constituit parte civilă în cauza penală sau prin acţiune civilă împotriva persoanei vinovate de producerea prejudiciului, în sentinţa penală reţinându-se că acesta este Albulescu Dumitriu. În consecinţă, prejudiciul de 283.539 de lei cu TVA a rămas nerecuperat de către conducerea Societăţii Complexul Energetic Oltenia… Se propune sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea efectuării de acte de cercetare pentru infracţiunea de abuz în serviciu, precum şi constituirea ca parte civilă a CEO cu suma de 283.539 de lei cu TVA, împotriva fostei conduceri a SNL Oltenia din perioada ianuarie 2009“, potrivit documentaţiei care va fi prezentată acţionarilor Complexului Energetic Oltenia în şedinţa din 10 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS