Situație de cascadorii râsului la cartierul chinezesc din Craiova. În timp ce primăria a reziliat contractul de concesiune a terenului și a recepționat deja clădirile neterminate, firma de construcții Shandong Ningjian a primit din partea OCPI Dolj dreptul de execuție a lucrărilor. Și asta după doi ani de la începerea, întreruperea și apoi încetarea lucrărilor. Între timp, firma chineză a fost dată în judecată atât de proiectant, cât și de firma care trebuia să asigure asistența tehnică pe șantier pentru datorii neachitate. Ieri, Primăria Craiova a anunțat că a preluat oficial întregul șantier și documentația aferentă de la chinezi. Totul a durat o săptămână.
Acum o săptămână, primăria a anunțat că a respins cererea firmei Shandong Ningjian, constructorul cartierului de locuințe de pe strada Caracal din Craiova, de prelungire a termenului până la care trebuia să facă dovada existenței în conturi a banilor necesari continuării lucrărilor. Aflată în dificultăți financiare, Shandong suspendase lucrul pe șantier încă din 2015. Primăria i-a dat răgaz șapte luni, prin două hotărâri de consiliu local, să facă rost de bani, altfel contractul de concesiune a terenului prin care se obliga să construiască zeci de blocuri la un preț de 400 de euro fără TVA pe metrul pătrat avea să fie reziliat de la sine, fără să se mai ajungă la proces. Chinezii nu au arătat banii și și-au cerut scuze pentru problema creată, spunând că vor preda lucrările și proiectul gratuit. Lucru care s-a și întâmplat. Ieri, primarul Mihail Genoiu a prezentat procesul-verbal de predare-primire a construcțiilor și a proiectului, proces întocmit în timp record, de doar o săptămână. „Contractul cu firma Shandong a fost întrerupt din cauza neîndeplinirii condițiilor din actul adițional numărul 2 în care aveau termen 31 iulie pentru depunerea banilor în cont. Nerealizarea acestei condiții a dus obligatoriu la denunțarea contractului. Probabil că în prima ședință de consiliu local se va lua act de acest lucru și tot ce s-a realizat în strada Caracal va trece în patrimoniul Consiliului Local“, a declarat Genoiu într-o conferință de presă, precizând apoi că șantierul a fost deja predat primăriei. „Înainte de a intra în conferință am primit procesul-verbal de predare-primire. Cu această ocazie au fost predate, pe baza unor ridicări topo, construcțiile și toată documentația legată de acest șantier. Este aproape o sală plină de cutii. În acest moment se termină o etapă, există o comisie din cadrul primăriei înființată prin dispoziție de primar care are în lucru modalitățile de a continua această investiție. Probabil, în cursul zilei de luni vom avea prima discuție. Direcția Patrimoniu merge la OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară – n.r.) pentru a înscrie proprietatea noastră asupra acestor clădiri“, a spus el.
Shandong, prinsă în procese cu creditorii
Ironia sorții face ca, în timp ce primăria prelua șantierul, Shandong Ningjian primea de la OCPI dreptul de a executa lucrări tocmai pe șantierul pe care îl preda, lucru de care nu știau nici primăria, nici firma. Cea care a depus cererea la OCPI Dolj este firma care a asigurat asistența tehnică pe șantier, Kappa – Architects & Engineers, care are de recuperat bani de la Shandong. În aceeași cerere, Kappa a solicitat și înscrierea provizorie a unei ipoteci legale asupra construcției viitoare pentru o sumă de aproape 900.000 de lei pe care o are de recuperat de la Shandong. Doar o neconcordanță de adrese a făcut ca OCPI să respingă acest capăt de cerere. Altfel, primăria ar fi preluat un bun grevat de sarcini și ar fi avut probleme la întabularea lui, așa cum anunța primarul Genoiu.
Cererea introdusă de Kappa a fost aprobată de OCPI Dolj pe 4 august. În document, firma cerea două lucruri: înscrierea provizorie a ipotecii asupra construcției viitoare și notarea dreptului de execuție a lucrărilor de construcții pentru „ansamblu rezidențial locuințe colective, regim P+10 (…) ce face obiectul contractului de concesiune (…) în favoarea Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania SRL“. A doua cerere a fost aprobată, prima a fost respinsă din următorul motiv: „în contractul de proiect nu este identificat imobilul cu număr cadastral și număr de Carte Funciară, iar adresa administrativă a imobilului ce face obiectul contractului de proiect nu este aceeași cu adresa imobilului din autorizația de construire și cea din Cartea Funciară“. O posibilă explicație ar putea fi faptul că primăria a modificat nomenclatorul stradal și a adăugat o literă la numărul imobilului (de exemplu, după 132 urmează 132b). În paralel, Shandong are probleme nu numai cu primăria care i-a reziliat contractul, ci și cu firmele cărora le datorează bani. Pe rolul instanțelor din Craiova sunt trei procese, dintre care unul deja pierdut în prima fază de constructorul chinez. Firma T & T PARTNER’S CONSTRUCT SRL BUCUREȘTI a câștigat la Judecătoria Craiova procesul prin care cerea peste 40.000 de euro pentru lucrări de excavare efectuate la începutul proiectului. Decizia nu este definitivă. De asemenea, K-BOX CONSTRUCTION DESIGN, proiectantul general al lucrării, și KAPPA ARCHITECTS & ENGENEERS, asistentul tehnic al proiectului, au dat Shandong în judecată, dar procesele încă nu au primit termen de judecată. În principiu, firmele doresc sume consistente de bani pe care le-ar fi pierdut din cauza întreruperii lucrărilor pe șantier.