3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi doljeni suspecţi de antrax, internați la Spitalul de Boli Infecțioase

Doi doljeni suspecţi de antrax, internați la Spitalul de Boli Infecțioase

Doi doljeni din cartierul Popoveni se află internați la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova cu suspiciune de antrax. Este vorba de un bărbat și o femeie, soţ şi soţie, în vârstă de 45 de ani. Potrivit medicilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, cei doi ar fi luat boala de la animalele pe care le îngrijesc. Pe de altă parte, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj susțin că în urma anchetei făcute în gospodărie, nu animalele ar fi sursa îmbolnăvirii, ci microbul ar fi fost luat din pământ.
Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis. Acest microb sub formă de bastonaş creşte în murdărie şi poate fi ingestat de oi, vaci, cai sau capre (animale ierbivore). „Este vorba de doi pacienți care sunt îngrijitori de animale. Antraxul este o boală infecțioasă, telurică. E o boală în care microbul stă în pământ. Din pământ îl iau animalele şi de la animale pot să ia și oamenii“, explică dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la DPS Dolj.

„Cei doi au lucrat pământul și probabil sursa este telurică. Am mai avut antrax în zonă“

Cele două persoane s-au prezentat pe 7 august la spital pentru că pe mâini le-au apărut mai multe leziuni. Potrivit reprezentanților DSP Dolj, cei doi soți urmează acum tratament și sunt în afara pericolului. „Au mers la spital pentru că le-au apărut leziuni pe mâini. Inițial au crezut că este vorba de mușcături de țânțari, dar leziunile s-au agravat și au mers la spital. Ei sunt acum în afara pericolului. Urmează tratament cu antibiotic“, a adăugat dr. Ştefan Popescu.
Ultimele cazuri de antrax apărute în Dolj au fost în urmă cu aproximativ șapte ani.
Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) spun că au mers în zonă și la locuința celor doi pacienți, iar în acest moment este exclusă sursa de origine animală. „Animalele sunt sănătoase. Oricum noi continuăm monitorizarea. Deocamdată, animalele nu sunt nici moarte, nici bolnave, nici tăiate. Antraxul este o boală telurică, având în vedere că microbul trăiește în pământ și 50 de ani. Cei doi au lucrat pământul și probabil sursa este telurică. Am mai avut antrax în zona respectivă în urmă cu 20 de ani. Noi oricum supraveghem situația în continuare acolo, de două ori pe zi“, a declarat Constantin Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.
GdS a încercat să ia legătura cu reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Craiova, dar aceștia nu au putut fi contactați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS