0.6 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSeceta a distrus culturile agricultorilor olteni

Seceta a distrus culturile agricultorilor olteni

Porumbul şi floarea-soarelui, culturile cele mai afectate  de secetă
Porumbul şi floarea-soarelui, culturile cele mai afectate
de secetă

Seceta a făcut prăpăd în culturile agricultorilor din Oltenia. Mii de hectare cultivate cu porumb şi floarea-soarelui au fost pârjolite în Dolj şi Mehedinţi. Probleme sunt şi în Olt şi Gorj, dar specialiştii de la Direcţiile Agricole spun că oamenii încă nu au început să facă raportări.

Seceta a compromis culturile de porumb şi floarea-soarelui din mai multe localităţi din Oltenia. În judeţul Dolj, mii de hectare de culturi au fost afectate, iar în această perioadă specialiştii merg în teren şi stabilesc gradul de calamitate. „Până în prezent, avem raportări de la trei comune, e vorba de Malu Mare, Radovan şi Vela. În total, sunt afectate 1.527 de hectare de floarea-soarelui şi 1.189 de porumb. În această perioadă, comisiile locale s-au constituit şi fac verificări în teren, deci ne aşteptăm ca numărul raportărilor să crească“, a spus Ovidiu Obleagă, consilier la Direcţia Agricolă Dolj.
Probleme sunt nu numai la cultura mare, ci şi la legumele plantate în câmp. Acestea, deşi au beneficiat de apă, nu au putut face faţă temperaturilor extrem de ridicate din aer. „Sunt afectate roşiile, ardeii, precum şi vinetele. Vorbim de aproximativ 100 de hectare de legume. Acestea nu au suferit din cauza secetei din sol pentru că legumicultorii le-au udat, ci a temperaturilor care s-au resimţit în atmosferă, respectiv 48 – 50 de grade Celsius. Şi pepenii verzi au avut de suferit pentru că pur şi simplu au fiert pe câmp. Estimăm că, din cauza secetei, şi la floarea-soarelui producţia va fi mai mică“, a spus primarul din Moţăţei, Constantin Enea.

35.000 de hectare de culturi, afectate în Mehedinţi

Cele mai mari probleme se regăsesc în judeţul Mehedinţi. Din raportările făcute la Direcţia Agricolă până în prezent, aici sunt compromise 35.000 de hectare de culturi din 20 de comune. Cele mai afectate sunt porumbul şi floarea-soarelui, dar se înregistrează probleme şi la legume, precum şi pe suprafeţe întinse de păşune. „Gradul de afectare depinde de fiecare cultură în parte şi variază între 40 şi 100 la sută. Cele mai mari probleme sunt la Rogova şi Devesel. În special sudul judeţului a fost cel mai afectat de secetă. Nu e vorba de numai de lipsa umidităţii din sol, ci şi de temperaturile foarte mari care s-au înregistrat în aer. Deocamdată, avem raportări pentru o suprafaţă de 35.000 de hectare de culturi din 20 de comune. Având în vedere că în judeţul Mehedinţi sunt peste 60 de comune, ne aşteptăm că suprafeţele calamitate să crească“, a spus Rodica Ţîrei, consilier în cadrul Direcţiei de Agricultură Mehedinţi.
Nici judeţul Gorj nu a fost iertat de secetă. Ieri, specialiştii Direcţiei Agricole erau în teren pentru a evalua pagubele. Probleme sunt şi în Olt, dar conducerea Direcţiei Agricole spune că oamenii încă nu au început să facă raportări. Fermierii trebuie să ştie că ei sunt cei care trebuie să anunţe situaţia cu care se confruntă. Mai exact, aceştia notifică primăria, iar ulterior o comisie locală de situaţii de urgenţă constată situaţia din teren, după care înştiinţează Direcţia Agricolă, care validează raportarea.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS