Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au ridicat joi dimineață și au condus la audieri mai multe persoane suspectate că ar fi comis infracțiuni de natură economico-financiară în ceea ce privește fondurile publice.
Printre cei aduși la audieri s-ar afla și fostul primar al comunei doljene Malu Mare, Alexandru Dicu, în mandatul căruia ofițerii SICE Dolj au ridicat, anul trecut, mai multe documente și înscrisuri de la primărie, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Potrivit unor surse judiciare, cercetările oamenilor legii vizau la acea dată modul în care au fost retrocedate mai multe suprafețe de teren în localitatea Malu Mare, în perioada în care Dicu a fost primar.
Conform unor surse din cadrul IPJ Dolj, Alexandru Dicu a fost ridicat joi de pe litoral, fostul edil aflându-se în concediu, la Mamaia. Audierile au durat până seara târziu.
În octombrie 2016, Alexandru Dicu a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, dar într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de tentativă de omor, lovire și tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Fostul edil și alți șapte inculpați erau acuzați că, în campania electorală din 2012, au sechestrat și bătut trei persoane care făceau campanie altui partid, în timpul scandalului una dintre victime fiind rănită grav, după ce a fost lovită în cap cu o bâtă.
Ce zice IPJ Dolj: Mai multe percheziții ale polițiștilor de la ,,Economic“ într-un dosar penal de abuz în serviciu privind achiziții publice
La solicitarea presei, IPJ Dolj a dat joi seară un comunicat sec: „Pe 17.08.2017, în carul activităților efectuate într-un dosar penal aflat în lucru la IPJ Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, ofițeri din cadrul Serviciului au efectuat şapte percheziții domiciliare în localitățile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiași și Băilești din județul Dolj, Pantelimon, județul Ilfov și Drăgăneşti –Olt, județul Olt la locuințele unor persoane suspecte de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune și infracțiuni de fals.
Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că, în perioada 2009-2012, au fost încheiate contracte de achiziții publice directe de servicii, produse și lucrări cu mai multe societăți și au fost acceptate la plată facturi reprezentând achiziții de bunuri și materiale, lucrări de pietruire și reabilitare drumuri, lucrări de amenajare și dotare părculeț comunal, bunurile fiind achiziționate la prețuri supraevaluate și, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate sau nu au fost executate în realitate.
Mai multe persoane au fost chemate la audieri, la finalizarea acestora urmând să fie propuse măsurile legale prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova“.