Manageri, contabili şi secretari de la aproximativ 25 de unități de învățământ preuniversitar din Dolj au fost sau sunt în aceste zile la cursuri de formare profesională la mare sau la munte. Cursurile au fost achiziţionate prin cumpărare directă de la un singur furnizor și, în funcție de stațiune și hotel, au costat între 2.100 și 3.157 de lei pentru șapte zile. Cele mai multe cumpărări directe au fost făcute în luna iulie și la începutul lui august.
Pregătirile pentru noul an școlar au cuprins în această vară pentru unele școli și achiziții de cursuri de formare profesională pentru directori și, în unele cazuri, și pentru contabili, secretari și chiar și administrator de patrimoniu, în stațiuni precum Mamaia, Jupiter, Călimănești-Căciulata, Predeal, Băile Felix sau Gura Humorului. Cele mai multe instituții de învățământ care au apelat la astfel de achiziții au fost din mediul rural, din localități precum Ișalnița, Cârcea, Pleșoi, Țuglui, Cerăt, Giubega, Grecești, Coțofenii din Față, Coțofenii din Dos, Măceșu de Sus, Argetoaia, Bistreț, Moțăței, Seaca de Câmp, Vârvoru de Jos, Piscu Vechi. În mediul urban au fost astfel de achiziții la liceul și școala gimnazială din Segarcea, iar în Craiova, astfel de cursuri au fost achiziționate de Școala gimnazială „Ion Creangă“, Școala specială „Sfântul Vasile“, Școala specială „Sfântul Mina“, Grădinița cu program prelungit „Floarea Soarelui“, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj, Școala gimnazială „Elena Farago“, Școala gimnazială „Mircea Eliade“, Casa Corpului Didactic Dolj. Tematica aleasă a fost diferită de la o unitate școlară la alta. De exemplu, la Școala gimnazială Pleșoi s-a luat un curs pe marketing educațional și relațiile publice ale instituțiilor de învățământ, curs care se desfășoară în stațiunea Jupiter, în perioada 13 – 20 august și care a fost achiziționat pentru suma de 2.591 de lei. Același curs a fost cumpărat și de Grădinița cu program prelungit „Floarea-Soarelui“ din Craiova, unitate care a mai achiziţionat un curs privind activitatea economico-financiară și contabilitatea instituțiilor de învățământ, la Predeal, în perioada 6 – 13 august, pentru suma de 2.200 de lei. Liceul „Constantin Ianculescu“ Cârcea a cumpărat direct un curs de managementul resurselor umane la Băile Felix, la un hotel de patru stele, curs achiziționat și de Școala gimnazială Giubega. La Școala gimnazială Grecești, cursul a fost cumpărat direct pe numele directorului Drăgoi Hantea Sorin. Ofertă diversificată a fost și la Liceul Teoretic „Horia Vintilă“ din Segarcea, unde au fost cumpărate mai multe cursuri de perfecționare pentru management educațional, comunicare și negociere, și perfecționare secretari, fiind prevăzuți 8.500 de lei. Cursurile au fost alese în stațiunile Jupiter sau Băile Felix.
Cele mai multe cursuri, la școlile speciale
Cumpărări directe de pachete de cursuri de perfecționare în stațiuni de la munte și de la mare au fost făcute și la școlile speciale din Craiova. Un astfel de exemplu este la Școala gimnazială „Sfântul Mina“, care a cumpărat cursuri de managementul stresului, educatori de recuperare, perfecționare secretari, curs pentru activitățile economico-financiare ale unităților de învățământ, dar și curs pentru administrator de patrimoniu. Întrebarea legată de achiziționarea cursurilor nu este pe placul managerului de la această unitate de învățământ, dar ține să sublinieze că pentru o parte din angajați a fost singura perioadă de concediu. „În fiecare an s-a procedat așa. Anul acesta sunt cursuri pentru toate categoriile sociale. A fost prevăzut bugetul de la începutul anului și au fost trimiși profesori, contabili, asistentul social și chiar administratorul de patrimoniu. Dacă vreți să știți, asistentul social și administratorul de patrimoniu au fost în concediu doar pe perioada cursurilor, în rest nu au avut nici un fel de liber. Nu știu totuși de ce sunteți interesați de aceste cursuri, și nu de activitățile pe care le facem cu copiii“, a spus Maria Crăciunescu, managerul Școlii gimnaziale „Sfântul Mina“ din Craiova. Astfel de cursuri au fost cumpărate și la Școala „Sfântul Vasile“ din Craiova.
Cursurile la mare, puse pe seama schimbărilor legislative
Pachete cu cursuri de perfecționare în stațiuni au fost cumpărate și la Școala gimnazială Coțofenii din Față, unul pentru marketing educațional și altul cu tema activitatea economico-financiară în școli, fiecare pachet fiind în valoare de 3.157 de lei. Cursurile s-au desfășurat la Mamaia. Managerul Alina Iovan spune că sunt cursuri pe care angajații trebuie să le urmeze pentru a face față schimbărilor legislative. „Avem program anual de achiziții, aprobat de Consiliul de Administrație al școlii, și la nivelul unității avem un plan de dezvoltare a resursei umane. Cred că anul acesta am fost cinci-şase persoane la cursuri din cei 20 de angajați. S-au dat bani de la consiliul local și totul a fost făcut transparent. Nu se mai poate face nimic incorect. Lucrurile s-au mai așezat de când a început să apară controlul Curții de Conturi, pe care îl așteptăm și la începutul anului școlar. Este nevoie de pregătire continuă pentru că și legislația se schimbă și răspundem pe scară ierarhică de la cel mai mic la cel mai mare“, a spus Alina Iovan, directoarea Școlii gimnaziale Coțofenii din Față. Și la Școala gimnazială Vârvoru de Jos au fost cumpărate două cursuri de perfecționare, unul cu tema educator de recuperare la Gura Humorului și altul pentru perfecționare secretar la Mamaia. Managerul școlii spune că astfel de cursuri sunt obligatorii. „Am fost eu la cursul pentru educator de recuperare. Aceste cursuri se fac anual și sunt obligatorii pentru cei care avem funcțiile de conducere. Există și o lege care prevede ca 10% din cheltuieli să fie prevăzute pentru cursuri de perfecționare. Anul acesta a mai fost și secretara. În anii anteriori au fost și învățătorii la astfel de cursuri de perfecționare pentru că s-a inclus clasa pregătitoare“, a precizat Sorinel Foleanu, directorul Școlii gimnaziale Vârvoru de Jos. Toate cursurile au fost achiziționate direct de la un singur furnizor, Acef Training SRL.