2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMulți craioveni se uită lung după canalizare

Mulți craioveni se uită lung după canalizare

Craiovenii care locuiesc pe Aleea 1 Șimnic spun că s-au săturat de la atâtea promisiuni legate de introducerea canalizării  (Foto: Bogdan Grosu)
Craiovenii care locuiesc pe Aleea 1 Șimnic spun că s-au săturat de la atâtea promisiuni legate de introducerea canalizării (Foto: Bogdan Grosu)

În Craiova există cu puțin peste 600 de străzi și alei, iar dintre acestea peste 200 sunt încă prinse în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020 pentru lucrări de extindere a rețelei publice de canalizare menajeră. Chiar dacă autoritățile locale se lăudau la finalul anului trecut că sistemul de canalizare are acoperire de 90 la sută, în realitate procentul este mult mai mic, undeva la 60 – 70 la sută. Mai mulți cititori GdS ne-au scris în legătură cu promisiunile venite din partea primăriei cu privire la introducerea canalizării menajere pe anumite străzi, susținând că până acum s-au ales numai cu vorbele.

Potrivit ultimului raport întocmit de Institutul Național de Statistică privind infrastructura de canalizare din România, Oltenia era una dintre regiunile care suferea la acest capitol, pentru că, la începutul anului trecut, procentul de locuitori care trăiesc în locuințe cu canalizare era de doar 35,2%. Cele mai multe locuințe fără sistem de canalizare se află în mediul rural, dar există și destui locuitori din mediul urban care nu au avut încă parte de acest privilegiu.
Chiar și în Craiova, cel mai mare oraș al Olteniei, sunt foarte multe străzi unde nu a ajuns canalizarea, în ciuda promisiunilor autorităților locale. Mulți craioveni se uită încă lung după canalizare și susțin că s-au săturat să tot aștepte ca primăria să treacă de la vorbe la fapte. „La doi pași de centru se află și Aleea 1 Șimnic. Ni s-a tot promis canalizare și nimic. Este dezastru pe ea. De ce nu se bagă canalizare legată de Bariera Vâlcii, că am înțeles că este aproape de noi și de alte alei din zonă? Este rușinos ca la doi pași de centrul Craiovei să nu ai canalizare. Taxe și impozite plătim. Primăria ce zice?“, ne-a sesizat Cezar Dorobanțu. „Poate reluați și problema utilităților în Craiova. Mama locuiește pe strada Carpenului, alăturat de strada Gârlești, la Halta Bordei. Strada Gârlești are toate utilitățile, inclusiv asfalt, iar strada Carpenului nu are nici canalizare, nici gaze, nici asfalt. Este un dezinteres total. Nu știu când vor aduce măcar canalizarea“, ne-a transmis și Anca Petrescu.
Alt craiovean, Cosmin Burada, ne-a scris în legătură cu situația străzii Molidului, care după ce a trecut din domeniul privat în domeniul public al municipiului Craiova la cererea primăriei, în 2014, tocmai pentru a se introduce apa și canalizarea, a rămas în același stadiu. „În toamna anului 2014, când primarul de atunci, Olguța Vasilescu, a venit cu notarul și cu presa după dânsa să ne spună că sunt bani pentru utilități, dar oamenii nu vor să doneze străzile pentru a se introduce apa și canalizarea, am donat strada. Dar nici până acum nu beneficiem de utilități. Este vorba de strada Molidului din Bariera Vâlcii, iar despre Barieră primarul susținea că este peste tot canalizare. Problema e că nu putem să introducem particular utilități, pentru că acum strada este a primăriei“, a explicat respectivul cititor.
În planul de investiții al Companiei de Apă Oltenia (CAO), cea care are în administrare sistemul public de apă și canalizare, strada Carpenului nu apare pe lista cu străzile unde se va interveni pentru introducerea de apă și canalizare în anul 2017. În schimb, este trecută Aleea 1 Șimnic. Despre strada Molidului nu apare nici o informație, drumul respectiv nefiind nici măcar pe lista cu străzile din municipiul Craiova întocmită de primărie la sfârșitul anului 2016.

244 de străzi, în programul de introducere a canalizării

Strada Molidului a intrat în domeniu public în 2014 și a primit un nume în martie 2015,  tocmai pentru a se putea introduce rețeaua de canalizare. Localnicii au rămas până acum doar cu promisiunile (Foto: Bogdan Grosu)
Strada Molidului a intrat în domeniu public în 2014 și a primit un nume în martie 2015, tocmai pentru a se putea introduce rețeaua de canalizare. Localnicii au rămas până acum doar cu promisiunile (Foto: Bogdan Grosu)

Reprezentanții Primăriei Craiova au deslușit însă misterul străzii Molidului. Aceasta a intrat în domeniul public în noiembrie 2014, prin hotărâre de consiliu local, iar numele i-a fost atribuit în martie 2015, tot prin HCL. Drumul are 127 de metri lungime și patru metri lățime și se desprinde din Aleea Drumul Corneșului. Oficialii municipalității nu au putut însă explica de ce strada Molidului nu apare pe ultima listă cu străzile și aleile din Craiova, cea aferentă anului 2016. În ceea ce privește introducerea canalizării pe străzile mai sus menționate, primăria a dat cuvântul Companiei de Apă, responsabila cu aceste investiții.
Din răspunsul CAO reiese și care este situația reală în ceea ce privește procentul de acoperire al sistemului de canalizare în Craiova. „În cadrul POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare – n.r.) 2014-2020 sunt propuse pentru lucrări de extindere a rețelei publice de canalizare menajeră 244 de străzi/alei aparținând domeniului public al municipiului Craiova. Ulterior, după finalizarea listelor de străzi propuse pentru lucrări de extindere a rețelei publice de canalizare menajeră din cadrul POIM 2014-2020, 21 de străzi/alei au devenit domeniu public“, se arată în răspunsul Companiei. Cum în Craiova existau, la sfârșitul anului trecut, 609 străzi și alei aparținând domeniului public, asta înseamnă că 30-40 la sută din străzile orașului sunt încă fără canalizare. Asta în ciuda celor declarate de autoritățile locale în ultimele zile din 2016, când se susținea că „sistemul de canalizare din Craiova are acoperire de 90 la sută“.

Potrivit celor de la Compania de Apă, pe strada Molidului și Aleea I Șimnic „sunt propuse a se realiza lucrări de extindere a rețelei publice de canalizare menajeră în cadrul POIM 2014-2020“. În ceea ce privește strada Carpenului, un drum de 1,3 kilometri acoperit cu balast, aici situația este puțin ilară. Pe această stradă, traversată pe mijloc de un canal colector, s-a introdus canalizarea doar la locuințele cu numere impare. Restul de locuințe a rămas în așteptare. „Pe strada Carpenului – în cadrul Programului Operațional Mediu 2007 – 2013 s-a realizat rețea publică de canalizare menajeră pe o parte din lungimea străzii – pe partea numerelor impare, iar diferența, precum și partea de stradă cu numere pare, este propusă a se realiza în cadrul POIM 2014-2020“, a explicat CAO. Localnicii se plâng de acest aspect. „Când s-au apucat de canalizare, am crezut că o să fie introdusă pe toată strada, nu doar pe o parte. Cel puțin așa ni s-a promis. Acum nu știu când vor mai ajunge pe aici pentru a termina cu lucrările. Oricum, canalizarea nu funcționează, pentru că oamenii nu s-au racordat încă la rețea“, a spus o localnică rămasă fără canalizare. Aceasta a mai ridicat și problema condițiilor în care se locuiește în această zonă, care nu arată deloc ca una de oraș, și a oferit ca exemplu mormanele de gunoaie aruncate la întâmplare pe marginea și în canalul de pe mijlocul drumului.

Craiovenii de pe strada Carpenului se plâng și de gunoaiele aruncate la întâmplare în canalul de pe mijlocul drumului (Foto: Lucian Anghel)
Craiovenii de pe strada Carpenului se plâng și de gunoaiele aruncate la întâmplare în canalul de pe mijlocul drumului (Foto: Lucian Anghel)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS