4.5 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii s-au înghesuit la tratament pe litoral

Pensionarii s-au înghesuit la tratament pe litoral

Cei mai mulți dintre bătrânii care au vrut să meargă la băi anul acesta au solicitat stațiunile de pe litoral, în sezonul estival, în ciuda locurilor limitate. Casa de Pensii avertizează că aceia care renunță la bilete fără să aibă motive întemeiate riscă să nu își primească înapoi banii plătiți pe bilet.
Circa 6.000 de pensionari doljeni au plecat anul acesta la tratament în diverse stațiuni, prin intermediul Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, incluzându-i și pe cei aproape 500 care vor pleca în seria care începe luni, 28 august. Până acum au făcut cereri pentru obținerea de bilete de tratament circa 10.000 de pensionari și se mai pot depune în continuare solicitări. Potrivit reglementărilor, cererile se fac cu cel puțin 45 de zile înainte de data plecării la tratament. Criteriile de selecție a pensionarilor sunt aceleași, primind punctaj mai mare cei care au pensia mai mică și cei care nu au fost la tratament în ultimii doi ani.
Ca în fiecare an, cele mai multe cereri sunt pentru sezonul estival și în stațiunile de pe litoral, în special la băile de nămol de la Techirghiol. Chiar dacă sunt mulți pensionari cărora li se alocă bilete pe litoral, unii dintre cei care nu prind locuri la mare, în sezonul estival, nu înțeleg că acele spații de cazare sunt alocate pentru toți pensionarii din țară, nu doar pentru cei din Dolj.
„Cele mai multe solicitări de bilete de tratament au fost pentru stațiunile de pe litoral, în lunile de vară, dar locurile sunt limitate, după cum se știe. După litoral, solicitări mai multe au fost pentru stațiunile de pe Valea Oltului, adică la Călimănești, Căciulata, Govora și în special la Herculane. Sunt bilete și în alte stațiuni bune, cum ar fi la Felix, dar unii pensionari nu doresc să meargă în alte părți, motivând că este prea departe“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
Ultima serie de bilete de tratament din acest an va fi organizată începând cu 28 noiembrie.

Cum își recuperează banii cei care refuză biletele de tratament

În timp ce unii nu reușesc să obțină un bilet de tratament în stațiunile preferate, există alții care refuză biletele alocate, iar acele bilete se redistribuie celor care merg la ghișeele CJP Dolj cu o zi sau două înainte de data plecării, realocându-se pe principiul „primul venit, primul servit“. Pensionarii care refuză biletele alocate cer restituirea banilor plătiți pe respectivele bilete, adică jumătate din pensia cuvenită pe o lună.
Numai că, pentru a-și primi banii înapoi, ei trebuie să aibă motive serioase cu care să justifice de ce au refuzat biletul, nefiind suficient să spună că nu le-a plăcut stațiunea în care au fost repartizați sau că „s-a schimbat vremea și nu mai merg la tratament acum, că e frig“, cum mai invocă unii, când explică la Casa de Pensii de ce refuză biletul. „Gradul de valorificare a biletelor de tratament la Dolj este de 99%. Cele refuzate se redistribuie doritorilor înainte să înceapă seria.
Cei care refuză biletele de tratament trebuie să aibă motive întemeiate pentru a-și primi banii înapoi. Unii demonstrează cu acte medicale, cu bilete de internare în spital, că nu au putut merge la tratament în perioada alocată.
Pensionarii care refuză biletele trebuie să știe că dacă nu vin cu motive întemeiate prin care să justifice refuzul nu vor putea să își recupereze banii plătiți pe bilet“, a explicat Daniela Licu.
Anul trecut au depus cereri pentru bilete de tratament aproximativ 12.000 de pensionari, din care au ajuns în stațiuni pentru a-și trata diverse afecțiuni circa 8.000 de pensionari, selectați în funcție de punctajul obținut. Cei care merg în fiecare an la „băi“ și obțin punctaj mic la evaluarea cererii mai pot „prinde“ un bilet de tratament doar la redistribuirea celor refuzate de alții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS