6.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO grădinița din cartierul 1 Mai a ajuns în paragină

O grădinița din cartierul 1 Mai a ajuns în paragină

Vechiul sediu al Grădiniței „Nicolae Romanescu“ din Craiova se află în patrimoniul public și în administrarea grădiniței (Foto: Lucian Anghel)
Vechiul sediu al Grădiniței „Nicolae Romanescu“ din Craiova se află în patrimoniul public și în administrarea grădiniței (Foto: Lucian Anghel)

Geamuri sparte, acoperite pe alocuri cu placaj sau cartoane, grupuri sanitare vandalizate, linoleum rupt și calorifere smulse din pereți, așa arată sediul în care și-au desfășurat activitatea până în urmă cu cinci ani Grădinița cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ din Craiova și Creșa nr. 9. Imobilul și terenul sunt în patrimoniul public al municipiului și în administrarea Grădiniței cu program prelungit „Nicolae Romanescu“, iar reprezentanții celor două instituții spun că a ajuns în situația actuală pentru că este revendicată și nu se mai pot face investiții. 

Geamurile grădiniței au fost sparte (Foto: Lucian Anghel)
Geamurile grădiniței au fost sparte (Foto: Lucian Anghel)

În cartierul craiovean 1 Mai, pe strada Dimitrie Gerota la nr. 18, o clădire pe poarta căreia este pus lacătul poartă două pancarte: una pe care scrie Grădinița de copii cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ și alta cu Creșa Nr. 9 Craiova. Imobilul este mare, având în componență trei corpuri de clădire care comunică între ele, într-un spațiu generos. Geamurile au fost sparte și pe alocuri găurile sunt astupate cu placaj sau cartoane, băile au fost vandalizate, chiuvetele smulse din pereți, iar pe jos sunt bucăți de sticlă, pet-uri, mingi și multă mizerie. Așa a ajuns imobilul după ce unitatea școlară a fost mutată în 2012 într-o nouă locație, pe strada Dr. Dimitrie Gerota, la nr. 22. Spațiul respectiv a rămas însă în patrimoniul public, precizează reprezentanții Primăriei Craiova în răspunsul pentru cotidianul Gazeta de Sud, la solicitarea privind situația clădirii respective. „Grădinița cu program prelungit «Nicolae Romanescu» a funcționat în imobilul de pe strada Dr. Dimitrie Gerota nr. 18. Actualmente, această grădiniță funcționează într-o clădire nouă, tot pe strada Dr. Dimitrie Gerota, la numărul 22. Imobilul – teren și clădire – de pe strada Dr. Dimitrie Gerota nr. 18 este înregistrat în patrimoniul public al municipiului Craiova, rămânând în conservare, dar în administrarea Grădiniței cu program prelungit «Nicolae Romanescu», care are personalitate juridică“, precizează reprezentanții Primăriei Craiova. Clădirea nu mai este renovată și nici utilizată deoarece a fost revendicată. „La această dată, Primăria Municipiului Craiova, Administrația Finanțelor Publice și Grădinița cu program prelungit «Nicolae Romanescu» se află în litigiu cu SC Modexim pentru imobilul respectiv, drept pentru care orice solicitare cu privire la renovarea respectivei clădiri rămâne fără temei legal. Din cauza acestui fapt, Grădinița cu program prelungit «Nicolae Romanescu» funcționează în sediul de pe strada Dr. Dimitrie Gerota nr. 22“ din Craiova“, se mai arată în răspunsul Primăriei Craiova.

Grupurile sanitare ale grădiniței au fost vandalizate (Foto: Lucian Anghel)
Grupurile sanitare ale grădiniței au fost vandalizate (Foto: Lucian Anghel)

Managerul grădiniței: „Vechiul sediu avea nevoie de reparații“

Managerul Grădiniței cu program prelungit „Nicolae Romanescu“ spune că a făcut tot posibilul ca să conserve clădirea cu resursele de care a dispus, dar că această unitate a fost vandalizată în mai multe rânduri. „Vechiul sediu al grădiniței a rămas în administrarea noastră și am pus lacăte pe poartă, am închis și clădirea cu lacăte, dar sunt copii care intră și au vandalizat spațiul acolo. Chiar administratorul a găsit într-o zi o persoană și a chemat Poliția, i-au făcut dosar penal, dar era minor și nu s-a întâmplat nimic. Și cei de la primărie ne-au ajutat să mai limităm accesul acolo, astupând geamurile și asigurând o patrulă a Poliției Locale care să treacă pe acolo de două ori pe zi, dar ei au în vedere ceea ce se întâmplă la exterior, nu au acces în interior pentru că este închis. Degradarea s-a produs în timp. Au intrat de mai multe ori în clădire și au rupt linoleumul, probabil ca să se încălzească cu el, am găsit caloriferele smulse. Am purtat discuții cu cei de la primărie să luăm un sistem antiefracție, dar este destul de costisitor. Se caută soluții pentru această clădire pe care o avem în conservare până va decide instanța dacă ne rămâne sau dacă trebuie să o cedăm“, a spus managerul Laura Ușurelu. Directoarea grădiniței a mai spus că spațiul nu a mai fost folosit pentru că nu se mai puteau aloca bani pentru reparații. „De când am plecat era nevoie de mici reparații, dar nu se mai puteau face având în vedere că era în construcție noul sediu și avea prioritate. A fost nevoie de o nouă clădire deoarece în 2006 au primit o somație de evacuare de la cei care o revendică. Acum clădirea fiind în litigiu nu se mai pot face investiții. Nu avem buget. Când am plecat, în 2012, am lăsat acolo ceea ce nu ne trebuia la noul sediu, perdele, draperii, dar când am văzut că au început să intre și să spargă am luat lucrurile pentru că le avem pe inventar“, a mai spus managerul grădiniței, Laura Ușurelu.
Procesul care vizează revendicarea imobilului se desfășoară la Tribunalul Dolj, a început în anul 2009 și nu s-a terminat până în prezent, următorul termen de judecare fiind pe 12 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS