3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEchipa ISU Dolj, la competiţia mondială de descarcerare

Echipa ISU Dolj, la competiţia mondială de descarcerare

Echipa de descarcerare a ISU Dolj va participa la competiţia mondială World Rescue Organzation
Echipa de descarcerare a ISU Dolj va participa la competiţia mondială World Rescue Organzation

O echipă de descarcerare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj va participa, de astăzi până pe 3 septembrie, la competiţia mondială World Rescue Organization, care se desfăşoară la Târgu Mureş.

Laurenţiu Burtoiu este coordonatorul echipei de descarcerare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi lucrează în cadrul instituţiei din anul 2004. Face totul cu multă pasiune, iar la concurs speră ca echipa doljeană să reuşească să urce pe podium. „Mi-a plăcut această meserie de când eram mic. Tot timpul când vedeam maşini de pompieri în intervenţie îmi plăcea şi de atunci m-am gândit că vreau să devin pompier. Acum sunt şef de intervenţie al Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova. La Târgu Mureş vom face tot posibilul să fim printre cei mai buni“, a declarat Laurenţiu. Meseria dură pe care a ales-o şi momentele critice la care ia parte la fiecare intervenţie l-au învăţat că tăria de caracter şi rapiditatea trebuie să îl însoţească mereu, pentru a reuşi să salveze cât mai mulţi oameni care depind de el şi de echipa cu care lucrează.
„Prima intervenţie am avut-o fiind militar în termen, iar atunci îmi aduc aminte că am plâns. Când am început să lucrez ca pompier, eram deja familiarizat cu aşa ceva, iar acum nu am nici un fel de problemă. Când merg pe teren, cel mai mult mă emoţionează copiii pe care îi văd răniţi în accidente sau femeile gravide. Timpul a rezolvat problemele legate de emoţii, acum trecem foarte uşor peste ele. Asta ne este meseria şi suntem obligaţi, într-un fel, să lăsăm emoţiile la o parte. Familiei nu i-am povestit niciodată cum este la o intervenţie. Am vrut să îi ţin de o parte. Nu pot spune că funcţionăm chiar precum roboţii. Este nevoie să luăm nişte decizii foarte rapide, într-un timp foarte scurt, sub presiunea momentului, ţinând cont, în acelaşi timp, şi de securitatea noastră. Nu putem să ne permitem să mergem la o intervenţie şi să ne întoarcem şi noi răniţi. Este mult stres, dar trebuie să facem faţă. Până acum, slavă Domnului, eu nu am avut viaţa pusă în pericol. Aproape de fiecare dată când plecăm în intervenţie, maşina noastră trece prin apropierea blocului în care locuiesc, iar soţia se îngrijorează de fiecare dată când ştie că sunt la serviciu, dar ştie că suntem profesionişti şi i-am spus să nu îşi facă probleme“, a mai povestit şeful de intervenţie din cadrul ISU Dolj.
Laurenţiu, alături de colegii săi, s-au întărit cu fiecare misiune. Nimic nu i-a descurajat pentru că ştiu că intervenţiile lor pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cu toţii încearcă să îmbunătăţească tot ce este posibil în activitatea lor, iar relaţia bună dintre ei este, de cele mai multe ori, cea mai importantă. „În momentul în care primim nota de intervenţie şi în funcţie de situaţia de urgenţă, şeful gărzii de intervenţie îşi alege echipajele cu care trebuie să participe la acțiune. Se scot autospecialele şi apoi se stabileşte ordinea de deplasare şi alte detalii. În primul rând, noi, colegii, trebuie să fim prieteni. Încercăm, cât este posibil, să fim prieteni şi în viaţa particulară, mergem împreună în concedii. În plus, la serviciu trebuie să facem exact ceea ce spunem. Trebuie să luăm totul foarte în serios. Îmi amintesc o intervenţie foarte grea, în care au fost implicate opt persoane. Se întâmpla undeva între Coşoveni şi Leu. Erau şi copii, dar şi o femeie gravidă. A fost un caz foarte complicat, care ne depăşise iniţial pentru că noi eram net inferiori ca şi echipaj, faţă de victimele care erau la faţa locului. Au murit şi adulţi, dar şi copii acolo. Accidentul acela mi-a rămas în minte“, a mai spus Laurenţiu Burtoiu.
Şeful de intervenţie al Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova spune că se vede salvând oameni mulţi ani de acum înainte: „Fac totul cu mare drag. Oricât de grea ar fi o zi, satisfacţia este imensă când redăm viaţa unor oameni. Voi face această meserie până la pensie. Chiar nu mă văd făcând altceva“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS