2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe scumpesc apa caldă și căldura craiovenilor

Se scumpesc apa caldă și căldura craiovenilor

Craiovenii vor plăti facturi mai mari la întreținere, cel mai probabil începând de luna viitoare, deoarece primăria a decis, la solicitarea Termo Craiova, să propună Consiliului Local (CL) creșterea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice. Decizia, care este o formalitate, se va lua în ședința de mâine a CL Craiova. Creșterea este de 7,4% și ea se va regăsi în costul apei calde și al căldurii. 

„Craiova este orașul cu cel mai mic preț al gigacaloriei din țară“. „Craiova este singurul oraș din România unde nu a crescut prețul gigacaloriei“. Acestea sunt cele două afirmații repetate constant în ultimii ani de oficiali ai primăriei. Jurnaliștii au demonstrat că în Craiova nu era cel mai mic preț din țară, așa că în picioare rămânea doar a doua afirmație. Dar și aceasta își va pierde valabilitatea începând din luna septembrie, cel mai probabil, atunci când vor intra în vigoare noile tarife de distribuție și furnizare a agentului termic. SC Termo Craiova SRL, furnizorul de căldură și apă caldă al orașului, societate aflată în procedură de insolvență din cauza datoriilor, a încercat de mai bine de jumătate de an să impună creșterea tarifului, dar s-a lovit de refuzul autorităților locale. Momentul nu era pe placul politicienilor: alegeri parlamentare în decembrie 2016, alegeri parțiale pentru primărie în iunie 2017. Se impunea creșterea tarifului. Dacă îi întrebi pe cei de la Termo, acest lucru trebuia să se întâmple de mult timp din varii motive: creșteri salariale, creșteri ale celorlalte utilități care compun agentul termic. „La Craiova este unul dintre cele mai mici prețuri la gigacalorie din țară. Noi am redus costurile de operare, dar nu putem face acest lucru la infinit. Toate celelalte prețuri au crescut, dar noi nu am operat modificări. De exemplu, prețul la apă a crescut cu 30% în ultimii ani. A fost și creșterea salariilor“, a explicat directorul Termo Craiova, Dan Magla. În plus, un control al Curții de Conturi realizat recent a obligat Termo să respecte legea în domeniu și să prevadă un procent de 5% din tarif pentru investiții, lucru pe care societatea nu l-a făcut. Practic, toți banii încasați de Termo se duceau pe cheltuieli de funcționare, pe când legea o obliga să pună deoparte 5% pentru modernizarea sistemului. Strânsă cu ușa, societatea pune acum în practică această cerință a legii la care adaugă 2,4% pentru a acoperi creșterile la celelalte componente ale agentului termic, gen energie electrică sau apă rece. În total, 7,4% – bani pe care îi vor plăti în plus craiovenii, fie direct către asociația de proprietari, dacă noul tarif se regăsește în facturile emise de Termo acestora, fie indirect, dacă primăria va decide să mărescă subvenția acordată Termo. Concret, prețul gigacaloriei facturat populației va crește de la 220,5 lei/Gcal la 236,86 lei/Gcal, inclusiv TVA. „Acel procent de 5% este o firimitură față de nevoile de modernizare pe care le are Termo. Din 2012, ea nu a mai primit nici un leu pentru modernizare“, a adăugat Magla.
La rândul său, administratorul judiciar al Termo, Maria Somnea, a declarat că o creștere a prețului este binevenită, deoarece vor crește veniturile societății. Somnea a recunoscut, însă, că planul de reorganizare a firmei „se târâie“ din cauza gradului redus de colectare a datoriilor de la asociațiile de proprietari. O creștere a prețului gigacaloriei ar putea complica și mai mult acest proces.

Direct sau indirect, tot creștere este

Iată cum explică Primăria Craiova motivele acestei creșteri, preluând argumentele Termo. „Preţul pentru energia termică livrată sub formă de apă caldă, facturat de către CEO (Complexul Energetic Oltenia – n.r.) de la 1 ianuarie 2017, este de 123,83 lei/Gcal fără TVA. În conformitate cu prevederile HCL nr. 27/21.07.2016, valoarea pierderilor tehnologice de energie termică au fost stabilite la 19,31% pentru punctele termice şi de 21,05% pentru centralele termice, iar conform prevederilor HCL nr. 133/29.09.2016 s-a aprobat o cotă de dezvoltare a SACET de 5% din tariful de producere şi distribuţie a energiei termice. În vederea punerii în practică a celor două hotărâri amintite mai sus, SC Termo Craiova SRL a fundamentat noi preţuri şi tarife către ANRSC în vederea avizării (…) SC Termo Craiova SRL solicită, în baza avizelor date de ANRSC, aprobarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice, şi a preţului local la energia termică produsă, distribuită şi furnizată din centralele termice pe bază de gaze naturale“, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre privind creșterea tarifului, care continuă apoi: „Având în vedere faptul că, de la 1 ianuarie 2017, TVA s-a modificat de la 20% la 19%, pe cale de consecinţă tariful şi preţul pentru populaţie, avizat de ANRSC, se modifică astfel:
− tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie şi agenţii economici, distribuită prin punctele termice, se modifică de la 132,37 lei/Gcal la 131,27 lei/Gcal, inclusiv TVA ( 132,37 – 20% + 19% = 131,27).
− preţul local la energia termică produsă, distribuită şi furnizată din centralele termice pe bază de gaze naturale, pentru populaţie şi agenţii economici, se modifică de la 418,45 lei/Gcal la 414,96 lei/Gcal, inclusiv TVA (418,45 – 20% + 19% = 414,96).
Din cele arătate mai sus rezultă un preţ final, pentru energia termică distribuită prin punctele termice, de 110,31 + 123,83 = 234,14 lei/Gcal, exclusiv TVA, pentru agenţii economici şi 131,27 +147,36 = 278,63 lei, inclusiv TVA, pentru populaţie. Având în vedere faptul că tariful energiei termice produse în punctele termice, care reprezintă aproximativ 93% din energia termică livrată populaţiei, se modifică de la 262,27 lei/Gcal la 278,63 lei/Gcal, se propune modificarea tarifului local la energia termică facturată populaţiei de la 220,5 lei/Gcal la 236,86 lei/Gcal, inclusiv TVA, reprezentând o creştere de 7,42%“, se mai arată în raport. După cum se observă, primăria vorbește despre mai multe tipuri de preț sau tarif de distribuție. De asemenea, prețul gigacaloriei pare că este când 278 de lei, când 236 de lei. Cel care contează este, însă, prețul facturat către populație, restul sunt prețuri de furnizare sau distribuție între CEO și Termo, din care se scade subvenția primită de la primărie. De exemplu, în prezent, în Craiova, prețul de furnizare este de 262,27 lei/Gcal, inclusiv TVA la energia termică distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, dar populației i se facturează la 220,5 lei/Gcal, inclusiv TVA, deoarece diferența până la 262 de lei reprezintă subvenție de la primărie. Populația nu simte direct plata acestei diferențe, pentru că o suportă primăria, dar, indirect, tot ea este cea care o plătește prin taxele și impozitele pe care le achită la primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS