Craiovenii vor suporta direct din buzunar creșterea prețului la apa caldă și căldura din apartamente. Întrebați de GdS, reprezentanții primăriei au precizat că municipalitatea nu va acoperi din bugetul local această creștere pe motiv că este mică. Ca să se justifice, ei au comparat creșterea de 7,42% de la Craiova cu cea de 30% de la București, acolo unde, însă, o suportă primăria, prin subvenție de la bugetul local.
Prețul apei calde și căldurii furnizate craiovenilor va crește cu 7,42% cel mai probabil de luna viitoare, după ce Termo Craiova a solicitat acest lucru încă de la începutul anului. Creșterea este prevăzută într-un proiect de hotărâre de consiliu local care va fi supus aprobării în ședința de astăzi. Aprobarea lui este o formalitate, deoarece PSD-ALDE domină Consiliul Local Craiova. Tehnic vorbind, majorarea se aplică prețului gigacaloriei. El va crește de la 220,5 lei în prezent, la 236,8 lei cu TVA. Motivele invocate de Termo sunt un raport al Curții de Conturi care o obliga să prevadă pentru investiții 5% din sumele încasate. Diferența până la 7,42% este cauzată de creșterile constante din ultimii ani ale celorlalte utilități, cum ar fi apa rece folosită la prepararea celei calde, sau salariilor. „Acel procent de 5% este o firimitură față de nevoile de modernizare pe care le are Termo. Din 2012, ea nu a mai primit nici un leu pentru modernizare“, spunea marți directorul Termo Craiova, Dan Magla.
GdS i-a întrebat ieri pe edilii locali dacă primăria va mări subvenția acordată Termo pentru a acoperi creșterea de 7,42%. Nu, a venit răspunsul. Creșterea este suficient de mică să poată fi suportată de fiecare craiovean. „Nu se pune problema subvenționării diferenței de preț la prețul pentru agentul termic. Nu am luat în calcul mărirea subvenției“, a spus primarul Mihail Genoiu. Viceprimarul Stelian Bărăgan a explicat de ce s-a ales această variantă. „Nu se pune în calcul ca această mărire să fie subvenționată, pentru că este o mărire modică, cu 16 lei. Ea a avut la bază controlul Curții de Conturi, astfel încât să putem să ne încadrăm cu planul de reorganizare (Termo Craiova este în insolvență – n.r.). În acest moment, față de RADET (București – n.r), ei au mărit cu 30%, noi avem o mărire de doar 7,42%, și atunci am hotărât ca mărirea să fie suportată de către populație. Pe această cale aș vrea să transmit populației și asociațiilor să încerce să facă măcar plățile restante, pentru că este în insolvență (Termo – n.r.) și pe această cale anunțăm că nu va fi furnizat agentul termic“, a explicat Bărăgan.
Viceprimarul a dat și o veste bună. Ca să nu-i lase pe părinți și copii să meargă în prima zi de școală și grădiniță „dușați“ la lighean, Bărăgan a spus că apa caldă va curge la robinete începând cu data de 10 septembrie. Ea urma să fie oprită în intervalul 4-15 septembrie.
Fonduri europene „tunate“
În contextul discuției despre prețul gigacaloriei, primarul a declarat că în prezent se culeg date care să completeze un studiu realizat în 2012 privind modalitățile de modernizare și eficientizare a sistemului de termoficare din Craiova. Pe baza noilor concluzii, primăria va decide dacă merge pe ideea înființării unei societăți noi în care să fie acționari primăria, Consiliul Local și CEO, furnizorul de agent termic. Noua firmă ar avea în patrimoniu și CET 2 Ișalnița. Această idee face parte dintr-un plan mai mare al primăriei de a schimba sistemul de distribuție a agentului termic care să permită fiecărui craiovean să semneze contracte individuale cu Termo. Debranșările rău-platnicilor s-ar face punctual, nu în masă. Un pas important în acest sens sunt fondurile europene pentru reabilitarea termică pe perioada 2014-2020, care acceptă acum și contorizarea apartamentelor. Peste 50 de cereri au fost depuse până în prezent, iar primăria speră ca mai multe asociații să se înscrie în program. Ultima experiență legată de reabilitare termică a fost una cu scandal la mai multe blocuri din cartierul 1 Mai. Acolo, proprietarii s-au plâns că trebuie să plătească sume mult mai mari decât fuseseră anunțați la început. „Dacă se compară prețul care a ieșit din aceste proiecte cu prețul făcut de o asociație, dar la care nimic nu este conform, la care șarpanta este montată fără autorizație, la care polistirenul a fost pus fără avize și nu corespunde, normal că aceste comparații sunt în defavoarea prețului din proiectul european“, a spus primarul Genoiu.