Un dosar de cercetare penală a fost deschis, marţi, de procurorii din Vâlcea pentru distrugere şi alte infracţiuni la Legea apelor, în cazul incendiului de la depozitul de gunoi din Măldăreşti, care nu poate fi stins nici după zece zile, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit unui comunicat remis, marţi, corespondentului Mediafax, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere şi alte infracţiuni privind protecţia mediului şi Legea apelor, referitor la condiţiile în care s-a produs incendiul de la depozitul de deşeuri Măldăreşti.
„Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică“, se arată în comunicatul citat.
Incendiul de la Măldăreşti a izbucnit pe 20 august, pompierii acţionând în fiecare zi pentru lichidarea focarelor. Reprezentanţii ISU spun că intervenţia este foarte dificilă deoarece ard gunoaie situate în adâncimea gropii, peste 100 de autospeciale cu apă ajungând la Măldăreşti, până în prezent. Este vorba despre un depozit de gunoi întins pe circa un hectar. Sunt afectate opt localităţi, pe o suprafaţă de circa 30 km, printre care oraşul Horezu, fumul de la incendiu făcând aerul greu respirabil. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a declarat, luni, stare de alertă în localitatea Măldăreşti. Autorităţile au decis iniţierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenţie, respectiv prin acoperire cu pământ a zonei incendiate.
Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, că, în urma cercetării radiaţiilor nu au fost constatate depăşiri ale valorilor normale, după ce în spaţiul public fusese vehiculată această informaţie.
„Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vâlcea au intervenit pentru stingerea incendiului la groapa de gunoi din Măldărăşti şi verificarea radiaţiilor. În urma cercetării radiaţiilor, cu ajutorul echipamentelor de pe autospeciala CBRN, nu au fost constatate depăşiri ale valorilor normale. Astăzi (marţi – n.r.), se continuă intervenţia de stingerea cu patru autospeciale“, a declarat, pentru Mediafax, Cătălin Popescu.
Ministrul mediului: Nu există depăşiri ale valorilor de radioactivitate, populaţia nu va fi evacuată
Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, marţi, la depozitul de gunoi din Măldăreşti, judeţul Vâlcea, unde un incendiu nu poate fi stins de zece zile, că administratorul nu a respectat autorizaţia de mediu, capacitatea de depozitare fiind cu mult depăşită.
Graţiela Gavrilescu a dat asigurări că nu există depăşiri ale valorilor de radioactivitate şi nu se pune problema ca populaţia să fie evacuată din zonă.
„Vizavi de radioactivitate, aş vrea să vă spun că anul trecut s-au mai făcut determinări şi a fost prezentat un proces-verbal din care reiese că nu au fost depăşiri şi că nu s-au înregistrat niciun fel de probleme. Aşa că, încă o dată, transmit populaţiei din Măldăreşti că nu este problema de a fi pusă într-o situaţie în care să fie evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri“, a declarat ministrul mediului.
Ea a mai declarat că administratorul depozitului de la Măldăreşti nu a respectat autorizaţia de mediu, capacitatea de depozitare fiind cu mult depăşită.
„În acelaşi timp, în vizita pe care am făcut-o astăzi, se vede cu ochiul liber că agentul economic respectiv, din prima clipă, nu a îndeplinit condiţiile legii. Eu cred că era de bun-simţ ca împrejmuirea să fi fost făcută conform legii, căile de acces la fel, şi nu mai spunem că, în acelaşi timp, tot ce înseamnă depozitarea de deşeuri trebuia făcută conform autorizaţiei de mediu, respectiv să nu fi încălcat legea prin depăşirea capacităţii de depozitare. În urma controalelor făcute de Garda Naţională de Mediu, deci nu de cea locală, s-a constatat clar că agentul economic nu a respectat autorizaţia de mediu dată“, a mai declarat Graţiela Gavrilescu.
Totodată, ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a trimis corpul de control la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi la Garda Naţională de Mediu Vâlcea, după ce în spaţiul public au apărut acuzaţii că cele două instituţii sunt primele care nu au respectat legea în cazul depozitului de deşeuri de la Măldăreşti.