6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGenoiu: Stadionul va trebui să se autofinanțeze

Genoiu: Stadionul va trebui să se autofinanțeze

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că noul stadion din Bănie riscă să devină o „gaură neagră la bugetul local“ doar în situația în care orașul va duce lipsă de competiții sportive sau de orice alt gen de spectacole, ceea ce în cazul Craiovei nu ar fi cazul. Edilul a explicat că nu se știu în prezent care ar fi costurile de întreținere a noului stadion și nici nu se pot estima atâta timp cât primăria nu are nici o informație tehnică de la constructor, dar un lucru ar fi cert: singurul administrator nu poate fi decât primăria, iar aceasta va trebui să găsească soluții pentru ca arena să se autofinanțeze. „Nu putem estima costurile de întreținere ale stadionului, pentru că nu avem nici o informație tehnică, nu știm cât consumă nocturna, instalațiile de climatizare etc. După aceea vom putea face calcule. Ceea ce știm singur e că administrator nu poate fi decât primăria, deoarece toate celelalte structuri ale primăriei sunt plătitoare de impozit, iar acesta ar fi costisitor pentru oricine. Cheltuielile cu administrarea vor fi suportate de bugetul local, iar stadionul va risca să devină o gaură neagră în buget doar dacă Craiova va deveni un oraș abstinent în privința sportului și a spectacolului“, a spus Genoiu.
El a mai menționat că a discutat și cu primarul Clujului, Emil Boc, în încercarea de a găsi cea mai bună variantă de administrare a arenei din Craiova, în condițiile în care societatea constituită de Primăria Cluj pentru a se ocupa de „Cluj Arena” s-a înglobat în datorii în decurs de un an. „Primăria va primi 10% din vânzarea biletelor la meciurile echipei de fotbal, care vor fi două pe lună, dar stadionul este deschis oricăror evenimente. Ideea e ca ele să se și organizeze și să fie cât mai multe, pentru a putea fi crescute încasările. CS Universitatea nu plătește pentru folosirea stadionului, pentru că suntem obligați prin contractul de asociere să le punem la dispoziție baza sportivă, dar vor plăti ceilalți. Astea sunt însă lucruri pe care le vom învăța din mers“, a afirmat primarul Craiovei.

Parcarea subterană și Water Park-ul, date ca exemplu

Mihail Genoiu a mai menționat că pentru administrarea stadionului se va ține cont și de alte două experiențe similare ale municipalității legat de investiții mari în obiective care trebuie doar „să se autofinanțeze, nu să scoată profit“: parcarea subterană și Water Park-ul. „La parcarea subterană a fost un mare șoc când am constatat că prețul pe oră sau pe zi este mai ieftin decât al unui abonament, dar scopul ei era acela de a asigura locuri de parcare, nu profit. Prevederea contractului de finanțare este ca atunci când se produce prea mult profit sau sunt prea mari cheltuielile să umblăm la tarife. Și stadionul trebuie să aibă cam același statut, de automenținere, adică să-și plătească cheltuielile și nu să fie un generator de profit pentru Primăria Craiova. El trebuie să aibă un caracter social, dar, în același timp, să se autofinanțeze, iar balanța cheltuieli – venituri să se regleze în timp. Vom găsi soluții pentru a nu se crea o gaură neagră la buget“, a explicat primarul.
În ceea ce privește alegerea numelui stadionului, Genoiu a precizat că nu se poate face nici un demers până când arena nu va fi în administrarea primăriei, iar ideea cu o firmă care să-i dea numele și să suporte o parte din cheltuieli e destul de greu de pus în practică pentru că „nu mai există un precedent în țară și până ajungem să facem o procedură e nevoie de timp pentru a culege toate informațiile necesare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS