3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziții pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro

Percheziții pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro

Oamenii legii au făcut mai multe percheziții, fiind vizați suspecții dintr-un amplu dosar privind infracțiuni economice
Oamenii legii au făcut mai multe percheziții, fiind vizați suspecții dintr-un amplu dosar privind infracțiuni economice

Polițiștii mehedințeni, ajutați de ofițerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, au făcut, ieri, percheziții în Mehedinți, Dolj, Gorj și alte cinci județe, fiind vizate peste 30 de persoane suspectate de comiterea de infracțiuni economice. Printre suspecții care ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu de cinci milioane de euro se numără și soția lui Dorin Cioabă, autointitulat „regele romilor“.

Zeci de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Mehedinți, sprijiniți de colegii de la mai multe Inspectorate și coordonați de ofițerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, au descins, ieri-dimineață, la 28 de adrese din Mehedinți, Dolj, Gorj, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara și București. Potrivit oamenilor legii, au fost puse în aplicare 32 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste cinci milioane de euro prin comiterea unor infracţiuni economice. În județul Dolj a fost făcută o singură percheziție, la domiciliul unei persoane din Băilești, de unde polițiștii au ridicat documente și înscrisuri.
Din cercetările făcute până în prezent, oamenii legii au reținut că, în perioada 2009-2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi creat un circuit infracţional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligaţiilor fiscale. „Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operaţiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la peste cinci milioane de euro“, au explicat anchetatorii.
S-a mai stabilit că sumele de bani obținute prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au fost spălate prin intermediul societăţilor comerciale controlate de aceiași suspecți. „Ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăţilor, pentru disimularea provenienţei ilicite a banilor“, au mai precizat reprezentanții IPJ Mehedinți.
Cercetările în acest dosar de evaziune fiscală și spălare de bani sunt făcute sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.
În urma celor 28 de percheziții, polițiștii au confiscat două autoturisme de lux şi au pus sechestru pe un imobil. De asemenea, au fost ridicați 792.500 de lei, 47.935 de euro și 800 de dolari, iar într-un cont bancar a fost indosponibilizată suma de 97.000 de lei.

Soția regelui Cioabă, ridicată de acasă de polițiști

Unul din cele 32 de mandate de aducere a fost emis pe numele Sighișoarei Cioabă, din Sibiu, soția lui Dorin Cioabă, autointitulat „regele romilor“. Acesta din urmă a declarat pentru Hotnews că ancheta polițiștilor din Mehedinți vizează o societate comercială cu care a lucrat soţia sa. „E vorba de o firmă cu care a lucrat soția mea la Strehaia. Am cumpărat niște marfă și au venit și la noi. Eu nu am nici o treabă, numai soția. Soția este învinuită că a colaborat cu acești oameni. Dacă au colaborat două firme de țigani există suspiciunea că țiganii au fraudat statul. Așa înțeleg ei să facă circ“, a declarat Dorin Cioabă, citat de Hotnews.
Acesta a mai susținut că cele doua firme administrate de Sighișoara Cioabă sunt în faliment de zece ani, procedura fiind aproape finalizată. Acesta ar fi și motivul pentru care polițiștii nu au găsit documente la domiciliul său.
„Am cumpărat deșeuri de plumb și plumb de la niște firme din Strehaia cu care colaboram. Noi avem filmări, că la mine în unitate există camere video, am filmat numărul de mașină, am filmat persoanele care au adus marfa, dar domnii consideră că sunt fictive vânzările. Ne complicăm la patru facturi de 20.000 de lei, dar au reușit un spectacol mediatic“, a mai spus Dorin Cioabă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS