De fiecare dată când semafoarele de la Hanul Doctorului nu funcționează, șoferii care vin de pe Centura de Nord a Craiovei trebuie să aștepte minute bune pentru a ajunge în intersecția cu Calea București. Iar dacă trebuie să-și continue drumul spre Aeroport, „aventura” continuă, din cauza traficului intens de pe Calea București, stradă cu prioritate. Nu este prima dată când semafoarele de la Han „pică”, fapt ce duce la crearea de blocaje în intersecție. Cei care se ocupă de mentenanța semafoarelor spun că acestea sunt „îmbătrânite”, în timp ce Poliția Rutieră oferă ca variantă de rezolvare a situației sensul giratoriu care este programat să se construiască aici anul viitor.
Semafoarele de la intersecția străzii Calea București cu Centura de Nord a Craiovei (Hanul Doctorului) devin un coșmar pentru șoferi, mai ales pentru cei care vin de pe centură și merg spre București, de fiecare dată când se defectează. S-a întâmplat acest lucru și în ultima săptămână, fapt semnalat, vineri, și de un cititor GdS. „De sâmbăta trecută semaforul de la Aeroport nu mai funcționează. Coada formată, mai ales din tiruri, începe de la Hanul Andriței, pe doua rânduri, unul fiind banda de urgență… Unde este respectul față de cetățeni? Cine este oare responsabil?”, a fost mesajul primit de la Adrian Săftoiu. Vineri, în intersecția de la Han se circula cu greutate dinspre Centura de Nord, unde coada de mașini se întindea pe câteva sute de metri. Unii șoferi mai grăbiți din fire foloseau banda de urgență pentru a ajunge în intersecție, însă de aici începea adevărata aventură pentru cei care trebuia să facă stânga spre aeroport. Șoferii care circulau pe Calea București, cu prioritate, treceau prin intersecție cu viteză, tirurile care veneau dinspre Craiova și intrau pe centură blocau toată intersecția, spre nemulțumirea celor rămași blocați pe Centura de Nord. „Nu știu ce se întâmplă cu semafoarele ăstea de se tot defectează, dar de fiecare dată e haos aici”, spunea un șofer.
Nu este prima dată când „pică” semaforizarea din această intersecție, de fiecare dată administratorul drumului, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, solicitând firmei care se ocupă de mentenanță să remedieze problema. Vineri la prânz, câțiva angajați ai firmei respective umblau la cablurile electrice ale semafoarelor. „Cum de ce se opresc, de bătrâne ce sunt!”, a spus unul dintre ei. Precedentele dăți când semafoarele s-au defectat s-a mai dat vina și pe ploi și ninsori. „Semafoarele nu au funcționat în ultimele zile, este adevărat, dar astăzi (vineri, n.r.) au venit acolo cei de la firma de mentenanță pentru a rezolva problema. Nu au putut ajunge mai devreme pentru că au fost plecați din oraș cu alte lucrări, iar noi nu puteam interveni pentru că ei știau cel mai bine ce este acolo și era vorba și de garanție. Când o să se construiască aici acel sens giratoriu stabilit deja, cel mai probabil în primăvara anului viitor, nu vor mai fi probleme”, a precizat Bogdan Bratu, directorul DRDP Craiova.
Un sens giratoriu ar rezolva problema
Construirea unui sens giratoriu la intersecția Centurii de Nord cu Calea București este considerată cea mai bună soluție și de către Poliția Rutieră. „Există deja un proiect care presupune construirea pe DN 65 Craiova – Pitești a două sensuri giratorii, unul chiar acolo la intersecția Centurii de Nord cu Calea București, celălalt la intersecția cu drumul spre Cârcea, unde este acel post de observare. S-a decis acest lucru în urma unor discuții la care am participat noi, cei de la Poliție, Consiliul Județean și Direcția Regională de Drumuri. Când vor fi gata aceste giratorii, nu vor mai exista probleme. Plus că sensurile de mers vor fi despărțite cu separatoare din beton, cum sunt cele de pe strada Henry Ford din Craiova, iar șoferii nu vor mai putea întoarce decât în giratorii”, a afirmat comisarul șef Emil Zuican, șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene.
Acesta a lămurit și o altă problemă ridicată de un cititor GdS, cu privire la accesul către Hanul Doctorului pentru cei care vin dinspre aeroport și intră pe Centura de Nord. „Poate explica cineva în ce mod poate ajunge un turist la recepția Hanului Doctorului, pe ce cale? Intrarea de pe Centura de Nord, în dreptul indicatorului „spre Hanul Doctorului”, se poate face numai cu trecerea peste linia continuă. Ar însemna ca respectivul să întoarcă la Ghercești să poată intra fără încălcarea legislației rutiere. Alt drum nu există”, ne-a sesizat respectivul cititor. „Nu se poate face linie discontinuă la fiecare acces către o proprietate, deși primim astfel de cereri cu sutele. De pe Centura de Nord nu poți traversa sensul nici spre Hanul Doctorului și nici spre Hanul Andriței. Pentru a permite mașinilor să acceadă trebuie să faci o bandă suplimentară de viraj la stânga, ceea ce aici nu se poate. Așa că singura soluție pentru șoferi este să meargă până la sensul giratoriu de la intersecția cu drumul de Ghercești și să întoarcă acolo”, a explicat Emil Zuican.
Un alt cititor GdS, Daniel Roșca, s-a arătat nemulțumit de marcajele de pe strada Caracal, pe sensul de mers spre centru, după restaurantul Dacia. Potrivit acestuia, deși „drumul se îngustează de la trei la o bandă, iar indicatorul arată că benzile dispar dinspre banda trei spre prima bandă, marcajul nu corespunde cu indicatorul”. Poliția Rutieră i-a dat dreptate cititorului, susținând că marcajele vor fi refăcute. „Prioritate au mașinile care circulă pe prima bandă, iar cele de pe benzile doi și trei sunt atenționate prin săgeți că banda se sfârșește și că trebuie să se încadreze pe prima bandă, cu oferire de prioritate. Așa erau și marcajele. Dacă s-au șters, ele vor fi refăcute”, au spus reprezentanții Biroului.