Magistrații de la Tribunalul București au hotărât, săptămâna trecută, să respingă o acțiune formulată de unul dintre inculpații din dosarul de înșelăciune în care omul de afaceri Genică Boerică a fost condamnat definitiv la patru ani și jumătate de închisoare. Urmărit internațional de peste trei ani, Genică Boerică a fost prins în oraşul italian Milano pe 22 iunie, iar la sfârșitul lunii august a fost adus în țară.
În acest ultim dosar penal în care a fost condamnat definitiv Genică Boerică, procurorii anticorupție au reținut că, în februarie 2007, inculpaţii Sorinel Brînză, Dora Oglindă, Gabriel Mohanu şi Cătălin Vasile Alaciu au preluat controlul asupra SC RAT COMPANY SRL Baia Mare, firmă ce avea ca principal obiect de activitate închirierea şi leasingul de maşini şi echipamente pentru construcţii. Ulterior, cei patru inculpați „au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop inducerea în eroare a unui număr de opt societăţi de leasing cu privire la existenţa bunurilor ce urmau a fi livrate, prin crearea aparenţei existenţei utilajelor. Concret, în perioada februarie-septembrie 2008, activitatea SC RAT COMPANY SRL Baia Mare a fost aparenta vânzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, buldoexcavatoare) către diverse societăţi comerciale, prin obţinerea unor finanţări de tip leasing de la societăţile de specialitate înşelate“, după cum au precizat anchetatorii. Printre cumpărătorii de utilaje inexistente s-au aflat Genică Boerică și Ioniță Troacă, reprezentanţi ai SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL.
Anchetatorii au mai susținut că reprezentanţii legali ai firmelor beneficiare, printre care și Boerică, prezentau firmelor de leasing acelaşi utilaj de mai multe ori, de obicei într-un show-room, fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare ale utilajelor. Mai departe, firmele beneficiare, printre care și SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL, achitau bunurile inexistente prin contracte de leasing încheiate cu firme de profil, cum ar fi SC Marfin Leasing, SC Ţiriac Leasing și SC Raiffeisen Leasing. În acest fel, au fost vândute fictiv 60 de utilaje prin 45 de operaţiuni de tranzacţionare, prejudiciul total fiind de 9.830.065 de euro.
În noiembrie, anul trecut, Boerică a fost condamnat definitiv la patru ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave printr-o hotărâre a Curții de Apel București. Ceilalți 29 de inculpați au primit pedepse între un an și șase luni și zece ani de închisoare. În plus, instanța a dispus confiscarea a 2.557.541 de euro de la inculpați și plata daunelor materiale produse societăților de leasing.
Acțiune respinsă la Tribunalul București
Ulterior, Sorin Gurea, unul din inculpații din acest dosar, a formulat o cale extraordinară de atac a sentinței prin care a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare. Este vorba de o cerere de revizuire, care a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București pe 13 iunie, iar săptămâna trecută, pe 13 septembrie, instanța a hotărât să respingă ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de inculpat. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.
Potrivit legii, revizuirea unor hotărâri penale definitive poate fi cerută atunci când s-au descoperit fapte ce nu au fost cunoscute în timpul procesului, hotărârea s-a întemeiat pe declaraţia unui martor care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă, un înscris a fost declarat fals între timp sau când hotărârea de condamnare s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională.
Mai trebuie spus că aceasta este ultima pedeapsă cu închisoare primită de Boerică în ultimii ani. În ianuarie 2014, Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani şi trei luni de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro.
Boerică a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv, iar în primăvara anului 2014 a fost pus pe lista persoanelor urmărite prin Interpol. Ulterior, în aprilie 2014, același Boerică a fost condamnat în lipsă de Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare într-un alt dosar, care privea altă serie de restituiri ilegale de TVA. Pe 22 iunie, Genică Boerică a fost localizat în Milano, iar în noaptea de 28 spre 29 august a fost adus în țară sub escortă și încarcerat la Penitenciarul Rahova.