2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDeficitul bugetului de pensii urcă vertiginos: Majorările de pensii secătuiesc bugetul de resurse

Deficitul bugetului de pensii urcă vertiginos: Majorările de pensii secătuiesc bugetul de resurse

În timp ce pensiile doljenilor au costat bugetul în plus cu 181 de milioane de lei din iulie și până în august, la nivel central sumele alocate de la bugetul de stat pentru plata pensiilor au crescut cu un miliard de lei
În timp ce pensiile doljenilor au costat bugetul în plus cu 181 de milioane de lei din iulie și până în august, la nivel central sumele alocate de la bugetul de stat pentru plata pensiilor au crescut cu un miliard de lei

Într-o singură lună, deficitul din bugetul de pensii s-a adâncit cu un miliard de lei, ajungând la 8,919 miliarde de lei. De acești bani este nevoie în plus, în fiecare lună, pentru ca statul să poată asigura plata pensiilor existente.  De asemenea, GdS a efectuat o analiză a datelor publice, constatând că pensiile speciale și ajutoarele sociale plătite în Dolj însumează cât un sfert din pensiile tuturor pensionarilor simpli. 

În fiecare lună, statul apelează la resursele din bugetul de stat pentru a acoperi golul din bugetul de asigurări sociale. Față de resursele care există în acest ultim buget în care se colectează contribuțiile la pensii plătite lunar de toți angajații din România, mai este nevoie alocarea altor sume importante din alte surse, sume imperios necesare pentru plata lunară a pensiilor, a pensiilor speciale și a ajutoarelor sociale.
Dincolo de ceea ce vorbesc politicienii în spațiul public, cifrele din buget sunt date exacte, ce nu au cum să mintă. GdS a urmărit, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, pe platforma Transparenta-bugetara.gov.ro, execuția bugetară a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) – instituție prin intermediul căreia se plătesc pensiile oamenilor de rând, o parte din pensiile speciale și ajutoarele sociale. În două luni consecutive, iulie și august, se observă că a fost nevoie de un miliard de lei în plus pentru a se plăti pensiile din România, probabil ca urmare a majorării pensiilor efectuate în luna iulie.

Fondul de pensii a ajuns la un deficit de 8,919 miliarde de lei

De când s-a majorat punctul de pensie a crescut brusc și suma totală necesară pentru plata pensiilor, precum și deficitul bugetului de asigurări sociale, adică acel buget în care se colectează de la firme, de la angajați contribuțiile necesare plății pensiilor.
Conform datelor date publicității pe platforma on-line Transparenta-bugetara.gov.ro, la CNPP s-a efectuat în iulie 2017 un transfer din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat de 7,917 miliarde de lei, pentru a se putea plăti pensiile românilor. Din execuția bugetară pe luna august 2017 se observă că s-a efectuat un transfer din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat 8,919 miliarde de lei, în creștere cu un miliard de lei față de luna precedentă.
Deci, în interval de o lună, deficitul bugetului din care se plătesc pensiile a crescut cu 1 miliard de lei. Ce înseamnă acest lucru, concret? Înseamnă că într-o singură lună se virează de la bugetul de stat, adică din impozitele și taxele plătite de firme către stat, suma de 8,919 miliarde de lei, pentru a se putea susține plata pensiilor normale și a pensiilor speciale. Cu alte cuvinte, economia nu poate să susțină fondul public de pensii sau Pilonul I de pensii (bugetul asigurărilor sociale) din contribuțiile salariaților existenți în România, lucru care se cunoaște la nivel central. De la bugetul de stat se achită și pensiile speciale sau pensiile de serviciu, așa cum sunt numite veniturile pensionarilor de lux ale căror drepturi bănești se plătesc prin intermediul CNPP.
Potrivit Institutului Național de Statistică, pe primul trimestru din acest an raportul între pensionari și salariați s-a menținut la 9:10, adică erau 9 pensionari, la 10 salariați, în medie, pe țară.

În Dolj, un sfert din sumele de pensii vin de la bugetul de stat

GdS a analizat execuția bugetară pe iulie și august 2017 – adică modul concret prin care s-au cheltuit banii publici alocați pensiilor – și la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. Se observă că în luna iulie s-a alocat de la bugetul asigurărilor sociale către CJP Dolj suma de 951 de milioane de lei, dar această sumă nu ajunge pentru plata tuturor pensiilor din județ. Așadar, în aceeași lună au fost virați de la București în conturile CJP Dolj încă 225 de milioane de lei, pentru plata pensiilor de serviciu și a ajutoarelor sociale, inclusiv acea diferență între pensia minimă garantată de stat de 520 de lei și pensia pe care o au pensionarii de CAP, în special, în realitate, care poate fi de 20, 30 de lei sau de 300-400 de lei. Se mai plătesc din bugetul de stat pensiile veteranilor de război și ale văduvelor, precum și cele ale foștilor deportați. Se poate observa că valoarea totală a pensiilor speciale și a ajutoarelor sociale plătite în Dolj este aproximativ cât un sfert din totalul pensiilor publice ale oamenilor de rând.

Pensiile doljenilor au costat mai mult cu 181 de milioane de lei, în august față de iulie

În luna august au crescut atât alocările de la bugetul asigurărilor sociale, cât și cele de la bugetul de stat, iar cum numărul pensionarilor nu este foarte mare față de luna precedentă, înseamnă că majorarea punctului de pensie a făcut să crească suma cheltuită cu plata pensiilor și, implicit, să crească ușor pensiile doljenilor. Conform execuției bugetare publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, CJP Dolj a primit în luna august din bugetul asigurărilor sociale (deci pentru pensiile publice ale oamenilor simpli) suma de 1,067 miliarde de lei, în plus cu 146 de milioane de lei față de luna iulie a acestui an.
În plus, pe lângă banii din fondul de pensii publice s-au virat de la bugetul de stat 260 de milioane de lei în luna august, bani din care se vor plăti pensiile speciale, ajutoarele sociale și pensiile veteranilor și urmașilor lor. Creșterea sumelor pentru pensii speciale și ajutoare sociale de la o lună la alta este de 35 de milioane de lei.
Potrivit datelor transmise de CJP Dolj către GdS luna trecută, în luna iulie a acestui an existau în Dolj 224 de pensii de serviciu (pensii speciale) și 112.875 de pensii publice la limită de vârstă. Cea mai mare pensie specială din Dolj era în iulie de 9.821 de lei pe lună. Prin casele județene de pensii se achită pensiile speciale pentru foști magistrați, foști diplomați, auditori ai Curții de Conturi, parlamentari, auditori, grefieri. Nu sunt luați în calcul pensionarii militari, polițiștii, foștii ofițeri SRI, funcționarii cu statut special care dețin pensii speciale, pentru că pensiile acestora sunt achitate din alte sisteme de pensii. Cu alte cuvinte, pensiile din Dolj au costat statul în luna august cu 181 de milioane de lei mai mult decât în iulie (146 de milioane de la bugetul asigurărilor sociale și 35 de milioane de la bugetul de stat).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS