Consiliul Județean Dolj a pierdut, în primă instanță, procesul intentat italienilor de la San Giorgio Appalti, firma care a câștigat în mai 2015 licitația pentru construirea în curtea Muzeului de Artă din Craiova a unui muzeu-pavilion dedicat lui Constantin Brâncuși, dar care nu a reușit să execute decât 6% din lucrări până în noiembrie 2016, când i-a fost reziliat contractul. Pentru că a pierdut fondurile europene din cauza nerealizării proiectului, CJ Dolj le-a cerut italienilor acești bani – 25,3 milioane de lei, alte 24,7 milioane de lei fiind solicitate drept daune moratorii. Tribunalul Dolj a respins acțiunea consiliului județean, dar instituția susține că va face recurs. Interesant este faptul că CJ Dolj cere 50 de milioane de lei pentru un proiect nerealizat a cărui valoare a fost de circa 25 de milioane de lei.
Tribunalul Dolj a respins, luni, cererea Consiliului Județean (CJ) Dolj prin care solicita firmei italiene San Giorgio Appalti, pentru nerealizarea conform contractului a Centrului Internațional Constantin Brâncuși, daune materiale și moratorii în valoare de 50 de milioane de lei. Societatea din Italia a fost cea care a câștigat, în mai 2015, licitația pentru construirea acestui muzeu-pavilion dedicat lui Constantin Brâncuși, după ce a venit cu cea mai bună ofertă calitate-preț, 20.789.230 de lei, fără TVA (CJ estimase proiectul la valoarea de 23.926.710 lei). După tot felul de poticneli cauzate de descoperirea pe terenul din curtea Muzeului de Artă a mai multor conducte de utilități care a trebuit mutate, angajații San Giorgio Appalti nu au putut să execute într-un an decât 6% din lucrări, iar CJ Dolj a pierdut fondurile europene primite pentru acest proiect (toate cheltuielile efectuate după data de 1 ianuarie 2016 nu au mai fost eligibile și trebuia suportate din bugetul județului). Așa că instituția a rupt contractul cu italienii (pe 30 noiembrie 2016), după o notificare prealabilă, și a ales calea instanței pentru recuperarea banilor europeni. La aceștia, CJ Dolj a adăugat și dobânzi, astfel că suma solicitată a ajuns să fie dublă față de cea stabilită ca valoare a proiectului.
Instanța, care s-a pronunțat repede în acest caz, a fost însă de altă părere. Procesul, înregistrat la Tribunalul Dolj la data de 27 aprilie, la Secția Contencios Administrativ şi Fiscal, a avut ca termen 18 septembrie, instanța respingând cererea Consiliului Județean Dolj. „Respinge excepţia de necompetenţă materială. Admite excepţia inadmisibilităţii. Respinge acțiunea, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică de la 18.09.2017“, se menționează în soluția pe scurt a tribunalului. Reprezentanții CJ Dolj spun însă că vor face recurs și că vor merge în continuare pe calea instanței. „Am văzut și noi pe portal că ni s-a respins cerearea, pe niște excepții, din câte am înțeles. O să analizăm situația și o să facem recurs, pentru că avem acest drept. Se leagă de o chestiune cum că ar fi trebuit să facem o plângere prealabilă, pe care noi considerăm că am făcut-o. În fine, dacă ni se respinge și recursul tot pentru că nu am făcut plângere prealabilă, o luăm de la capăt. Înaintăm o altă acțiune în instanță, cu plângere prealabilă. Va fi o întârziere cu procesul de o lună-două, să zicem, dar noi vom continua pe această cale. Așteptăm însă să vedem și motivarea instanței“, a explicat, pentru GdS, Gheorghe Barbărasă, secretarul CJ Dolj.
Cum s-a ajuns la 50 de milioane de lei
Calculul celor de la consiliul județean, când s-au prezentat în fața instanței, a fost următorul: au pus în cârca celor de la San Giorgio Appalti toți banii europeni pierduți pentru nerealizarea proiectului, adică 25,3 milioane de lei, și au adăugat alte 24,7 milioane de lei ca dobânzi penalizatoare, pe care le-a considerat daune moratorii (despăgubiri în bani ce reprezintă echivalentul prejudiciului cauzat creditorului prin întârzierea executării obligaţiei asumate contractual de către debitor – n.r.). Nu le-a ieșit în primă instanță.
În aprilie 2017, CJ Dolj a scos din nou la licitație construirea Centrului Internațional Constantin Brâncuși, estimând lucrările la valoarea de 23.082.790 de lei (fără TVA). Data-limită de evaluare a ofertelor a fost 19 iunie, însă consiliul județean nu a putut stabili un câștigător din cauza mai multor solicitări de clarificări la care a trebuit să dea curs. Interesant este însă faptul că după ce o firmă italiană a eșuat în realizarea acestui proiect, alte trei societăți din Italia se bat pentru a-și adjudeca lucrările la muzeul-pavilion. Pe lângă SC Recon SA din Craiova și asocierea Primacons SRL – Valtum Prod-Com SRL, din Slatina, pentru acest proiect se mai luptă asocierea italiană Manelli Impresa SRL – Scotta SRL, italienii de la Solesi SpA și asocierea SCIT Impex SRL – Dacia Building Structures SRL, din București, cu subcontractanți din Italia.