4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMihnea are nevoie de ajutorul nostru în lupta cu leucemia

Mihnea are nevoie de ajutorul nostru în lupta cu leucemia

Mihnea Andrei, cu puţin înainte să fie diagnosticat cu leucemie
Mihnea Andrei, cu puţin înainte să fie diagnosticat cu leucemie

Leucemie acută limfoblastică cu celule T este diagnosticul pe care l-a primit Mihnea, un băieţel de numai şapte ani, din Craiova, în urmă cu aproape trei luni. De atunci, nimic nu a mai fost la fel nici pentru el, nici pentru familia lui. Spitalul Fundeni din Capitală i-a devenit casă, iar timpul parcă a căpătat o altă dimensiune. Zilele, săptămânile, lunile se măsoară în cure de tratamente cu citostatice, analize, investigaţii. Stă în puterea noastră să îl ajutăm pe Mihnea să câştige lupta cu boala şi să readucem zâmbetul pe chipul părinţilor şi al surioarei lui. Mihnea are nevoie de sânge grupa O1 cu Rh pozitiv şi noi îl putem ajuta donând la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova.

Se numeşte Mihnea Andrei şi are numai şapte ani. Este un băieţel sociabil şi inteligent, pasionat de limba engleză şi de gadget-uri. De curând, a început și el școala, ca toți copiii de vârsta lui. A făcut-o însă din spital, de la Bucureşti, departe de casă, departe de colegi… Un diagnostic brusc, dur şi nemilos l-a smuls din mijlocul prietenilor, de lângă surioara lui, de lângă bunici, şi l-a ţintuit în spital. Leucemie acută limfoblastică cu celule T este afecţiunea de care suferă Mihnea. Primele simptome au fost lipsa poftei de mâncare, indispoziţie, apatie… Se afla împreună cu bunica la mare, iar când s-au întors acasă, părinţii au observat că nu era doar indispus, ci avea pe corp nişte pete roşii, iar abdomenul îi era umflat, deşi el este subţirel. L-au dus imediat la spital, iar medicul care era de gardă în seara aceea a spus că poate fi vorba de mononucleoză, o boală infecțioasă benignă. „Pe 20 iunie a plecat la mare cu bunica maternă şi cam pe 26-27 iunie au fost primele semnale că nu e bine, era apatic, avea o dispoziţie proastă, nu mai mânca. Pe 30 iunie s-au întors şi atunci am observat eu şi soţia că abdomenul lui, în loc să fie concav, că el e foarte slăbuţ, era umflat când stătea pe spate. Avea ficatul şi splina umflate şi pete roşii accentuate pe corp. În noaptea aceea am fost la Urgenţă la Pediatrie, iar doctoriţa de gardă ne-a trimis acasă, ne-a dat nişte analize de făcut şi ne-a spus că probabil este mononucleoză, o boală rară, care nu este atât de gravă şi se vindecă mult mai uşor. A doua zi, pe 2 iulie, pediatrul care l-a văzut ne-a spus să nu mai pierdem nici o secundă şi să plecăm la Bucureşti. Am ajuns pe 2 iulie, la 11 noaptea, la Spitalul Fundeni. Aici, medicii l-au palpat, i-au luat sânge şi la 11.30 era diagnosticul pus: leucemie“, a povestit Matei Diaconu, tatăl lui Mihnea.

„S-a îmbolnăvit în două săptămâni“

Cuvintele rostite de medici le-au împietrit sufletele de durere părinţilor, care nu puteau înţelege de ce li se întâmplă lor acest lucru, de ce lui Mihnea. Era cu atât mai greu de înţeles cu cât, înainte de a pleca la mare, fusese operat de polipi, iar atunci toate analizele îi ieşiseră bine. „Mihnea a avut o răceală mai puternică prin februarie-martie, care s-a transformat în pneumonie. S-a vindecat însă complet, s-a întors la şcoală, în clasa 0, iar vacanţa de Paşte am petrecut-o la Sinaia. Prin iunie au apărut brusc nişte polipi nazali, care i-au crescut foarte repede, în sensul că în numai două săptămâni nu mai putea să respire din cauza lor. Pe 14 iunie l-am operat de polipi aici în Craiova, după care pe 20 iunie a plecat la mare. Înainte de operaţia de polipi i-am făcut analizele şi erau perfecte, altfel nu ar fi putut face operaţia. Medicii de la Spitalul Fundeni ne-au spus că asta li se pare cel mai grav, o astfel de cădere în numai două săptămâni. Efectiv, s-a îmbolnăvit în două săptămâni. Această boală s-a declanşat între 14 iunie şi 2 iulie şi înţeleg că, fiind cu celulă de tip T, e mai agresivă şi progresează galopant“, a mai spus tatăl lui Mihnea.
Din acea zi, copilul a început lupta cu boala, o boală despre care părinţii i-au spus că este o gripă mai severă. Are încredere în ei şi ştie că trebuie să fie curajos, să fie un adevărat bărbat, care nu plânge atunci când acele îi pătrund în trup şi care nu ripostează atunci când îşi ia tratamentul. A fost mai greu când i-a fost montat un cateter, pentru că nu putea înţelege de ce, pe lângă toate înţepăturile şi analizele, trebuie să aibă şi acel furtun montat în piept. Şi-a transformat însă durerea în joc, iar acum este „medicul“ mamei sale, pe care în fiecare zi o pansează şi căreia îi pune flexuri. Este jocul lui preferat, dar şi al prietenilor pe care şi i-a făcut în spital. Îi este foarte dor de tatăl şi de surioara lui, pe care îi vede doar la sfârşit de săptămână, întreabă des de colegii de clasă şi vrea să se întoarcă în mijlocul lor. Îşi doreşte nespus să se joace cu ei, dar mai ales să îi repare calculatorul doamnei învăţătoare, aşa cum numai el ştie să o facă. E conştient însă că, întâi de toate, are o misiune acolo în spital: să se facă bine.

Cum îl putem ajuta pe Mihnea

Tratamentul lui Mihnea constă în cinci cure de citostatice, iar el se află la a doua şi urmează să înceapă protocolul High-Risk, care înseamnă o doză de trei ori mai mare de citostatice. Până acum, Mihnea a răspuns bine la tratament, dar, pe măsură ce chimioterapia se va intensifica, va fi nevoie să facă transfuzii de sânge. Tratamentul lui se va întinde pe durata unui an, iar ritmul de donări ar trebui să fie, în medie, de trei – patru pe săptămână. Dacă urmează această terapie, iar organismul rezistă bine, şansele de vindecare sunt de peste 70 la sută. În caz de recidivă, se va pune problema unui transplant de măduvă sau de celule stem. Îl putem ajuta pe Mihnea să lupte cu boala donând sânge grupa O1 cu Rh pozitiv, la Centrul de Transfuzie Sanguină aflat în curtea Spitalului Judeţean Craiova sau la Spitalul Fundeni Bucureşti. Pot dona şi cei care nu au această grupă de sânge pentru că se fac schimburi între Craiova şi Bucureşti. Toţi cei care donează trebuie să facă menţiunea: Mihnea Andrei, Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, Clinica Oncologie Pediatrică – Pediatrie 2, medic curant conf. dr. Anca Coliţă. Mihnea luptă să învingă leucemia, despre care ştie că e o „gripă mai severă“, iar noi îl putem ajuta să creadă că nici nu a fost ceva mai grav.

Cei care doresc să îl ajute şi financiar pe Mihnea o pot face donând în contul:
RO30INGB0000999906587641
Titular: Diaconu Matei
Detalii plată: Donaţie pentru Diaconu Mihnea Andrei

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS