5.6 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalO grădiniţă din Mehedinţi aşteaptă de şase ani să fie inaugurată

O grădiniţă din Mehedinţi aşteaptă de şase ani să fie inaugurată

Noua clădire a unei grădiniţe dintr-o comună din Mehedinţi stă de şase ani cu lacătul pe uşă, în timp ce copiii învaţă în condiţii precare, într-un imobil construit în urmă cu câteva decenii. Nici în acest an micuţii nu au putut păşi în noua unitate de învăţământ pentru că nu s-au putut obţine toate avizele necesare funcţionării acesteia. În timp ce autorităţile promit că vor face tot posibilul să inaugureze cât mai curând clădirea, cadrele didactice aproape că şi-au pierdut speranţa că acest lucru mai este posibil, cu atât mai mult cu cât şi acest imobil a început să se deterioreze în cei şase ani de când stă nefolosit.

 

 

35 de preşcolari din satul Balta Verde, comuna mehedinţeană Gogoşu, se uită peste gardul grădiniţei în care învaţă la o construcţie nouă şi frumoasă, ridicată special pentru ei. Este dotată cu mobilier modern, cu cabinet medical, cu grupuri sanitare în care pot face şi duş, precum şi cu încălzire centrală. Li s-a spus că ar putea avea acolo cele mai bune condiţii de învăţat, dar, din păcate, trebuie să mai aştepte. Până se va inaugura unitatea de învăţământ, ei vor continua să înveţe în vechea grădiniţă, construită în anii ‘70, în care nu există nici apă curentă, nici încălzire centrală şi nici un mobilier aşa frumos. Motivul pentru care copiii nu se pot muta în noul imobil este lipsa avizelor de funcţionare a acestuia, spun autorităţile. „Nu am putut să îi mutăm pe copii în ea pentru că nu am avut aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Am făcut demersuri pentru a-l obţine până în 15 septembrie, dar nu am reuşit, însă sper ca în cea mai scurtă perioadă să reuşim şi să îi mutăm pentru că e clădire nouă şi ar fi păcat să nu îi ducem acolo. A fost un proiect făcut pe vremea vechii conduceri a primăriei, atunci nu se cereau însă atâtea avize, şi acum, când ne-am izbit de ele, nu am avut ce să facem, a trebuit să o luăm de la capăt cu toată documentaţia, ca să putem obţine autorizaţia. Ne-am poticnit în primul rând la proiect. Negăsindu-l, a trebuit să îl facem din nou. A durat o perioadă, că nici inginerii nu îl fac din birou. Vin, măsoară şi durează… Acum a fost făcut proiectul, e la faza de completări şi se pare că problema se va rezolva. Practic, s-au neglijat hârtiile şi ne-am împotmolit la final“, a spus primarul din comuna Gogoşu, Jean Rogoveanu.

Ce zice ISJ Mehedinţi

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi spun că imobilul a fost construit în perioada 2010 – 2011, în cadrul Programului pentru Incluziune Socială, partea a II-a, Programul de Educaţie Şcolară Incluzivă. Proiectul a fost făcut cu fonduri europene, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, iar întreaga investiţie se ridică la 747.000 de lei. „Recepţia la finalizarea lucrărilor s-a realizat în anul 2011, beneficiarul investiţiei de 747.000 de lei fiind autoritatea publică locală Gogoşu. În 2011 nu s-a desfăşurat activitatea educativă aici întrucât nu a fost montată centrala termică. Din discuţiile pe care le-am avut cu beneficiarul, aceasta a fost pusă în 2013. Pentru desfăşurarea activităţii trebuia obţinută autorizaţia ISU. Inspectoratul Şcolar a demarat acţiunea de analiză a situaţiei clădirii cu destinaţie pentru desfăşurarea învăţământului preşcolar prin verificarea autorizaţiilor – sanitare, ISU – care ar fi putut fi cauza continuării procesului instructiv-educativ în vechea clădire. Ne-a interesat în primul rând de ce nu s-au desfăşurat cursuri acolo. Din partea inspectoratului s-a realizat o deplasare la faţa locului săptămâna trecută şi s-a constatat că respectiva clădire nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru că nu se încadrează în prevederile legale actuale pentru obţinerea acesteia“, a spus Nicolae Şerban, purtătorul de cuvânt al ISJ Mehedinţi.
Iar aşteptarea se pare că va mai dura pentru că documentaţia depusă de primărie în vederea obţinerii avizului ISU este incompletă. „Dumnealor au depus luna aceasta o solicitare privind obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, însă documentaţia a fost incompletă şi va trebui să o refacă. Dacă va fi totul bine, vor merge colegii în teren să facă verificări, dar acum ne aflăm în etapa în care documentaţia depusă de dumnealor este incompletă. Lipsesc documente. După ce vor avea toată documentaţia în regulă, colegii mei vor merge în teren să vadă dacă documentele corespund cu realitatea“, a spus Raluca Tîrcă, purtător de cuvânt la ISU Mehedinţi.

„Într-un an s-au îmbrăcat copiii frumos ca să intre în grădiniţă, dar acest lucru nu s-a întâmplat“

Cadrele didactice de la Şcoala Primară Balta Verde, care funcţionează în aceeaşi curte în care se află şi noul imobil, spun că încă de când a fost construită clădirea s-au ridicat multe semne de întrebare. „Clădirea aceasta e de câţiva ani aici, e nouă, spaţioasă, cu condiţii, dar stă închisă. Nu ştiu nimic despre ea. Am văzut-o şi noi cum o vedeţi dumneavoastră. A apărut aici şi aşteptăm să se deschidă. Am înţeles că sunt ceva probleme cu actele“, a spus Marius Drăghici, preot paroh şi profesor de religie la Şcoala Primară din Balta Verde.
Inaugurarea grădiniţei le-ar aduce copiilor, pe lângă un grad sporit de confort, şi mai multă siguranţă. Mulţi dintre ei au fraţi mai mari la şcoala primară care funcţionează vizavi de grădiniţa cea veche şi sunt de multe ori tentaţi să traverseze spre ei. „Noi am tot sperat că ne vor aduce copiii de grădiniţă, sunt 35 de copii în două grupe, care funcţionează în şcoala veche, construită în anii ‘70, deci a cărei vechime este considerabilă, iar acest lucru se vede. Trebuie să avem grijă se reparăm teracotele, să avem lemne suficiente, nu există apă curentă acolo şi ar fi mult mai bine să vină copiii aici. Cei de grădiniţă au fraţi mai mari în clasele I-IV şi au tendinţa să traverseze şoseaua. Este trafic greu, şoferii circulă cu viteză şi ne-ar prinde bine să îi avem pe toţi aici, şi pe cei din ciclul primar, şi pe cei din preşcolar. Această clădire a fost construită pe locul fostei şcoli, dar ar trebui să fie şi utilizată. Am copii în clasa a patra care ar fi putut face grădiniţa aici. Într-un an s-au îmbrăcat copiii frumos ca să intre în grădiniţă, dar acest lucru nu s-a întâmplat“, a spus Mimi Barna, învăţătoare la Şcoala Primară din Balta Verde.

Grupuri sanitare cu faianţă pe podea şi gresie pe pereţi

În ciuda tuturor dotărilor de care dispune, faptul că zace nefolosită de şase ani a afectat interiorul clădirii. Pereţii au început să se cojească, iar podeaua s-a degradat. Odată intraţi în grădiniţă, aveam să constatăm şi o eroare de lucru: cei care au amenajat grupurile sanitare au pus faianţa pe jos, iar gresia pe pereţi. „Nefiind folosită iarna, unele calorifere s-au spart, au existat nişte inundaţii succesive, s-au cojit pereţii, s-a degradat linoleumul de pe podea şi are aspectul acela de clădire părăsită, nefolosită. Cât despre grupurile sanitare, nu ştiu cine putea să facă această gafă, să nu observe acest lucru, cert este că gresia este pe pereţi şi faianţa pe jos“, a spus Mimi Barna, învăţătoare la Şcoala Primară din Balta Verde.
Până se vor muta în noua clădire, copiii vor continua să înveţe în grădiniţa cea veche, iar cadrele didactice de aici spun că fac tot posibilul să le creeze condiţii cât mai plăcute de lucru. Zidurile vechi sunt acoperite cu desene vesele, iar măsuţele şi scăunelele sunt lipite aproape săptămânal. „Ne-am dori foarte mult să ne mutăm, acolo ar fi condiţii mult mai bune pentru copii, dar acest lucru nu depinde de noi. Până atunci, ne străduim să le creăm un mediu plăcut şi aici şi depunem toate eforturile că ei să se simtă bine“, a spus una dintre educatoarele de la Grădiniţa din Balta Verde.
Mai nerăbdători decât copiii sunt părinţii, care îşi doresc extrem de mult să îi vadă mutaţi pe cei mici. „M-aş bucura să îi mute pe copii în clădirea cea nouă, noi tot aşteptăm să se întâmple acest lucru la fiecare început de an, dar degeaba. Condiţiile din grădiniţa de aici nici nu se compară cu cele din nouă locaţie“, a spus Elena Anghel.
Până când se va rezolva această situaţie, cei 35 de preşcolari vor privi tot de după gard noua grădiniţă, în aşteptarea zilei în care, în sfârşit, îi vor trece pragul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS