Gazoductul BRUA va trece prin 12 localităţi din judeţul Gorj. Prefectul județului, împreună cu şefii Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobilitară (OCPI), s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu primarii din cele 12 comune şi oraşe care vor fi traversate de conducta de gaze. Gazoductul va străbate 12 localități gorjene şi vor fi afectate atât terenuri intravilane cu imobile, cât și teren mixt și extravilan. Astfel, prefectul județului Gorj și directorul OCPI Gorj i-au convocat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe primarii din cele 12 comune gorjene pe unde va trece gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria. Conducta va fi amplasată pe teritoriul următoarelor UAT-uri din județul Gorj: Bumbeşti-Jiu, Târgu Cărbuneşti, Hurezani, Jupâneşti, Scoarţa, Stejari, Turcineşti, Vladimir, Schela, Bălănești, Bărbătești și Dănciulești. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că edilii din cele 12 localităţi trebuie să trateze cu toată seriozitatea proiectul BRUA şi nu trebuie să existe sincope în derularea lucrărilor. „Vreau să tratăm acest proiect cu toată seriozitatea. Este o conductă care vine din Bulgaria şi ajunge în Austria. Va trece prin 12 localităţi din judeţul Gorj. Am convocat primarii, cadastriştii şi pe cei specializaţi în fondul funciar, să fie eliminate toate problemele, să nu ne trezim cu surprize tocmai în judeţul Gorj. Este un obiectiv de maximă importanţă“, a spus Ciprian Florescu, prefectul de Gorj.
Se teme de birocraţie
În opinia prefectului, primarii trebuie să aibă toată deschiderea faţă de proiect şi să colaboreze cu cei care realizează gazoductul. Ciprian Florescu a precizat că nu exclude apariţia unor disfuncţionalităţi, având în vedere că judeţul Gorj nu este pe primul loc nici la retrocedări, nici la exproprieri de utilitate publică. Un exemplu în acest sens este varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, blocată într-un punct de unul dintre proprietarii de terenuri nemulţumiţi de cuantumul despăgubirii acordate de stat. „Primarii trebuie să îşi arate toată deschiderea şi o seriozitate maximă. Sunt problemele care sunt la Gorj. Este un judeţ cu probleme de ani buni în privinţa aplicării Legilor fondului funciar, a retrocedărilor. Se scaldă într-o situație nefericită. Lucrurile nu sunt plăcute nici pentru cetăţeni, nici pentru administraţie“, a spus Ciprian Florescu, prefectul de Gorj.
Primarii au început să îi informeze pe cetăţeni
Edilul din Hurezani, Gheorghe Cârstea, a precizat că pe teritoriul comunei va fi construită o staţie de comprimare a gazelor. Alte două staţii vor fi construite la Giurgiu şi Caraş-Severin. Nu se va achita autorizaţie de construire, întrucât este vorba de un proiect al statului român şi nu de unul privat. Primarul din Hurezani, Gheorghe Cârstea, a precizat că gazoductul va traversa localitatea de la est la vest. La rândul său, primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan, a spus că primarii au fost convocaţi şi la Bucureşti, gazoductul fiind de interes naţional. Cetăţenii din Bălăneşti au fost informaţi, în proporţie de 90%, în legătură cu investiţia. Cadastrarea va fi gratuită, însă conducta va trece pe teren intravilan şi mixt. Primarul Ovidiu Pungan a precizat că nu se cunoaşte nivelul despăgubirilor, dar că acesta va fi la un nivel mulţumitor pentru localnici. Edilul a spus că a mai purtat discuţii cu şefii Transgaz pentru ca în localitate să fie introdusă o reţea de alimentare cu gaze naturale. „Cetăţenii sunt informaţi în legătură cu acest proiect, în mare parte. Ştim care va fi traseul. Nu se cunoaşte care este nivelul despăgubirilor, dar credem că va fi mulţumitor. Problema pe care o mai avem noi la nivelul localităţii este lipsa unei reţele de gaze naturale, deşi suntem foarte aproape de municipiul Târgu Jiu. Am purtat deja discuţii cu Transgaz şi vedem ce se poate face“, a menţionat Ovidiu Pungan, edilul din Bălăneşti.