Magistrații de la Judecătoria Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să o elibereze din penitenciar pe economista Ioana Carmen Popescu, condamnată în două dosare penale alături de controversatul om de afaceri Dinel Staicu. În total, inculpata a executat aproape patru ani de închisoare din pedeapsa de cinci ani și șase luni stabilită după contopirea celor două condamnări.
Economista Ioana Carmen Popescu, fost director economic al BDJ SA Craiova, a fost trimisă în judecată în dosarul „Transgaz“, alături de Dinel Staicu și alți șapte inculpați, în urmă cu aproape zece ani, în noiembrie 2007. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada august 2000 – iulie 2001, directorul Transgaz SA, Aurel Coconea, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Ulterior, pe circuitul financiar dintre societăţile de stat transportoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale s-au interpus patru societăţi private – BDJ SA Craiova, Padogaz SA Bucureşti, Sironex SA Craiova şi Duminpex SM SRL Bucureşti – toate controlate de Dinel Staicu. Anchetatorii au reținut că, tot prin încălcarea legii, Transgaz a virat numerar în conturile celor patru societăţi, banii ajungând ulterior în buzunarele lui Staicu şi ale apropiaţilor săi. În plus, procurorii anticorupție au constatat că „cele patru societăţi comerciale controlate de învinuitul Staicu Dinel, reprezentate de inculpaţii Volintiru Cornel şi Rebega Vlad, Popescu Carmen Ioana, Siclitaru Tudorică și Siclitaru Iulian, nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare“. Anchetatorii au stabilit că, în acest fel, patrimoniul Transgaz SA Mediaş a fost fraudat cu suma de aproximativ 11 milioane de euro.
În iunie 2015, Staicu a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar Coconea a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare. În schimb, Volintiru, Bogza și Ioana Popescu au fost condamnați la câte cinci ani, iar Rebega, Banciu și Iulian și Tudorică Siclitaru la câte patru ani de închisoare.
Cinci ani și jumătate de închisoare după contopire
Între timp, în august 2013, Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu erau arestați preventiv într-un alt dosar, în care Staicu a fost acuzat că a mituit un complet de judecată de la Curtea de Apel București cu peste 600.000 de euro pentru a-l scăpa de o pedeapsă de șapte ani de pușcărie.
În septembrie 2014, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru faptele comise, iar Ioana Carmen Popescu, care a fost acuzată că a intermediat „afacerea“, a fost condamnată la doi ani și jumătate de închisoare.
Mai trebuie spus că Dinel Staicu nu a mai ieșit din pușcărie din august 2013, însă Ioana Carmen Popescu a fost eliberată condiționat pe 17 martie 2015, printr-o hotărâre a Tribunalului Prahova.
Ioana Carmen Popescu nu a stat prea mult în libertate, pentru că în iunie 2015, după ce a fost condamnată definitiv și în dosarul „Transgaz“, a fost încarcerată din nou. Ulterior, în octombrie 2015, condamnata a obținut în instanță contopirea celor două pedepse în una de cinci ani și șase luni de închisoare.
Eliberată condiționat după aproape patru ani de pușcărie
După contopirea pedepselor, inculpata a formulat o cerere de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale, dar și mai multe cereri de eliberare condiționată, însă instanțele de judecată i-au respins acțiunile.
Ultima astfel de cerere a fost formulată pentru Ioana Carmen Popescu pe 7 septembrie, acțiunea sa fiind înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova. Joi, pe 28 septembrie, judecătorii craioveni au admis acțiunea și au dispus eliberarea condiționată a inculpatei. „Admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, Penitenciarul Craiova, privind liberarea condiţionată a condamnatei Popescu Carmen Ioana. Dispune liberarea condiţionată a condamnatei“, se arată în hotărârea instanței.
Procurorii au la dispoziție trei zile pentru a contesta hotărârea Judecătoriei Craiova, iar dacă nu vor face acest lucru în termenul legal, condamnata va fi eliberată săptămâna aceasta din Penitenciarul Craiova.
Din cei cinci ani și șase luni de închisoare, inculpata a executat aproape patru ani – un an și opt luni în dosarul mituirii judecătoarelor (13 august 2013 – 17 martie 2015) și doi ani și trei luni în dosarul „Transgaz“ (10 iunie 2015 – prezent).