3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaternitatea Spitalului Județean Craiova, renovată după 40 de ani

Maternitatea Spitalului Județean Craiova, renovată după 40 de ani

Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova a fost renovată pentru prima dată, în totalitate, în patru luni și cu 1.900.000 de lei investiți. După mulți ani de așteptare, saloanele cu pereți mucegăiți, cădițele ruginite și mobilierul învechit au fost înlocuite. Mămicile care aleg să își aducă pe lume copiii aici spun că „schimbarea este foarte mare“ și că, în sfârșit, au scăpat de teama infecțiilor. 

Marți, ora 10.00. 26 de bebeluși dorm liniștiți în pătuțurile noi. Sunt primii norocoși care s-au născut în cea mai mare maternitate din Oltenia după ce a fost renovată. Oana este fericită. Ieri a adus pe lume un băiețel frumos și sănătos. Își urmărește cu privirea copilul. În salonul unde micuțul și-a petrecut primele 24 de ore din viață pătrund razele soarelui de octombrie. În jur totul este alb. Imaculat. Intru în salonul în care este internată Maria. În același salon mai este o mămică, care doar ce a ieșit din blocul operator. Amândouă sunt mulțumite de condițiile în care și-au născut copiii. „E altceva“, îmi spune Oana Popescu. În urmă cu câțiva ani, când și-a adus pe lume aici primul copil, nu ar fi spus însă același lucru. „Nu se compară! Schimbarea este foarte mare. Acum totul e nou. Atunci noptierele erau rupte și ruginite. La baie nici nu îți venea să intri. Cădițele pentru copii, robinetele erau vechi. S-au pus scaune noi, comode, pentru mămicile care alăptează copiii. Și în sala de operație este o mare schimbare. Acum venim cu mai multe încredere. Nu mai există teama că poți să pleci acasă cu alte boli“, spune Oana.

Oana și-a născut copilul în Maternitatea de la SJU Craiova și spune că este mulțumită de condițiile de aici (foto: Ana-Maria Predilă)
Oana și-a născut copilul în Maternitatea de la SJU Craiova și spune că este mulțumită de condițiile de aici (foto: Ana-Maria Predilă)

„Mi-am dorit să aduc pe lume copilul într-o unitate medicală în care să fie condiții bune“

Părerea mămicii este susținută și de colega ei de salon, care tocmai a adus pe lume o fetiță sănătoasă. Una dintre cele mai mare temeri pe care femeia le-a avut înainte de naștere a fost legată de infecțiile din spital. „Auzeam tot felul de cazuri. Mi-am dorit să aduc pe lume copilul în siguranță, într-o unitate medicală în care să fie condiții bune și în care să nu ne fie frică de ce poate urma. Acum, văzând condițiile care sunt aici, m-am liniștit“, povestește femeia.

Tot mobilierul din Maternitate este nou
Tot mobilierul din Maternitate este nou

După mai bine de 40 de ani, medicii și asistentele care lucrează în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Craiova sunt mulțumiți de condiții. Timp de patru luni s-a lucrat la etajul VIII al spitalului. În acest timp, blocul operator a fost închis pentru renovare, nașterile fiind mutate la Spitalul „Filantropia“ Craiova. Investiția a fost făcută de Consiliului Județean (CJ) Dolj și a avut o valoare de aproximativ 1.900.000 de lei. Pe lângă saloanele în care sunt internați copiii și mămicile, au fost igienizate toate sălile de operație, dar și compartimentul de Terapie Intensivă-Neonatologie și sălile de scurtă terapie.

Așa arată acum holul Maternității de la Spitalul Județean de Urgență Craiova
Așa arată acum holul Maternității de la Spitalul Județean de Urgență Craiova

Povestea renovării

Secția de Neonatologie a SJU Craiova este singura de nivel III (nivelul maxim) din Oltenia, ceea ce înseamnă că în ea sunt aduse cazurile grave din toate cele cinci județe ale regiunii, cazuri care pot fi tratate numai aici. „A fost renovată toată aripa dreaptă a etajului VIII, practic zona în care sunt primite gravidele și copiii nou-născuți. Această parte a spitalului nu fusese renovată niciodată. Ne-am dorit să schimbăm tot aspectul, astfel încât pacienții să fie tratați în condiții bune. Activitatea medicală s-a reluat“, a declarat dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova.

Au fost igienizate toate sălile de operație, dar și compartimentul de Terapie Intensivă-Neonatologie
Au fost igienizate toate sălile de operație, dar și compartimentul de Terapie Intensivă-Neonatologie

Povestea renovării Maternității din Craiova este veche. O parte din Secția de Obstetrică-Ginecologie, de la etajul VIII al spitalului, ar fi trebuit să ajungă de mult la standarde europene. Potrivit unui proiect inițiat în urmă cu câțiva ani, lucrările trebuia să fie făcute cu bani veniți de la Banca Mondială. Munca a început în noiembrie 2011 şi a decurs bine până în ianuarie 2012. A fost sistată, însă, din cauză că o bucată de tencuială a căzut într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos și un pacient din salonul respectiv a fost rănit uşor. „A fost acel proiect cu Banca Mondială prin care Maternitatea trebuia renovată. Din cauza incidentului petrecut, lucrările s-au oprit. Nu am mai putut lucra în acea zonă a spitalului până când nu s-a încheiat proiectul cu Banca Mondială. Imediat ce acesta s-a finalizat, am făcut toate demersurile către Ministerul Sănătății pentru reîncepere lucrărilor. Am vrut să renovăm acum și acea parte rămasă afectată, dar nu ni s-a dat voie. Astfel, am renovat toată partea funcțională, iar aceea zonă a fost închisă și nu reprezintă nici un pericol“, explică dr. Bogdan Fănuță.

Așa arată holul care duce către sălile de operație
Așa arată holul care duce către sălile de operație

„Sperăm ca aparținătorii să întrețină ce s-a făcut“

Cea mai mare temere a cadrelor medicale este legată acum de modul în care vor întreține pacienții și aparținătorii tot ce s-a făcut. Pentru a limita accesul în secție, la intrare a fost pus un om de la pază. „Se distruge foarte ușor munca depusă. S-a întâmplat ca în câteva zile pereții să fie zgâriați, băile să fie distruse. Încercăm să menținem cât mai mult curețenia și condițiile, de aceea avem un paznic care stă special la intrarea în această secție. De multe ori, oamenii se revoltă când li se spune că nu se poate intra oricând aici, dar numai prin aceste restricții putem avea o clinică igienizată și fără risc de infecții. Sperăm ca aparținătorii să întrețină ce s-a făcut“, concluzionează cadrele medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS