1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSărbătoarea Recoltei, ignorată de autorităţi

Sărbătoarea Recoltei, ignorată de autorităţi

Sute de cetăţeni s-au înghesuit să admire produsele tradiţionale
Sute de cetăţeni s-au înghesuit să admire produsele tradiţionale

Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti a fost sărbătorită ieri şi la Târgu Jiu. Manifestarea a fost organizată de Direcţia pentru Agricultură Gorj, însă a fost ignorată complet de autorităţile locale şi judeţene. Prefectura, Consiliul Judeţean sau Primăria Târgu Jiu nu au trimis reprezentanţi la manifestări. În Piaţa Centrală din municipiu au fost prezenţi producători din întreg judeţul, din zone cu tradiţie în legumicultură sau creşterea animalelor, precum localităţile din partea submontană a Gorjului. Chiar la intrarea în piaţă au fost amenajate mai multe standuri cu vânzare de produse, unde au putut fi admirate cele mai bune preparate tradiţionale de pe piaţa locală, precum şi cele mai arătoase legume şi fructe de la producătorii din comunele judeţului. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj, a declarat că legumele aduse în piaţă au fost sută la sută produse în judeţ.

Producători care au venit cu experienţa din afara ţării

De asemenea, toţi producătorii invitaţi în piaţă sunt tineri care au muncit în agricultură în afara ţării. În Piaţa Centrală au mai fost standuri cu produse de panificaţie, produse apicole şi preparate din carne. „Am fost prezenţi în Piaţa Centrală a municipiului Târgu Jiu, am prezentat standuri cu legume şi cu fructe proaspete. Sunt sută la sută provenite din grădinile şi din solariile de la noi din Gorj. Artizanii acestor produse sunt trei tineri cu ambiţie. Sunt tineri care au lucrat afară, în agricultură. Au venit cu bani şi cu experienţă. Au avut curaj şi au investit în agricultură acasă. Sunt toţi trei înscrişi şi în programul pentru subvenţii la tomate. Aceşti producători au nevoie de sprijin şi de promovare“, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

Lipseşte forţa de muncă

Alin Toma, din Muşeteşti, a adus în Piața Centrală la Târgu Jiu legume produse numai cu îngrăşăminte naturale. Fermierul a declarat că găseşte foarte greu forţă de muncă pentru agricultură şi este nevoit să se descurce cu familia. A venit la Târgu Jiu cu legume multe şi variate, toate produse în condiţii bio. „Am adus foarte multe din produsele pe care le realizăm noi, în solariile noastre. Avem fasole verde, roşii, gogonele, varză, castraveţi, ardei iute. Sunt produse tradiţionale, făcute pe gunoi de grajd. Putem să ne lăudăm că sunt cât se poate de sănătoase şi foarte gustoase. Nu ne gândim numai la bani, ci și să mulţumim clientul. Forţă de muncă găsim foarte greu. Cel puţin în zona noastră de munte nu găsim. Au plecat toţi la muncă în străinătate. Muncim cu familia“, a spus Alin Toma.

Doi producători de legume din Băleşti

Laurenţiu Mălăescu, producător de legume din Băleşti, a acuzat, de asemenea, lipsa forţei de muncă şi activitatea deosebit de grea din agricultură. El consideră că produsele agroalimentare româneşti ar trebui promovate mai mult, iar fermierii ajutaţi în mod special: „Ne este foarte greu. Nu prea avem cu cine să lucrăm. Ne trezim de la 6 dimineaţa şi ieşim din solar la 18. Toată vara stăm acolo. Pe noi ne ştiu toţi în piaţă şi avem produse naturale, pentru că nu folosim decât gunoi de grajd macerat sau de pasăre“, a spus Laurențiu Mălăescu.
La rândul său, Bogdan Nica, tot din Băleşti, produce şi vinde legume de ani buni. Omul are un solar în comuna situată în apropiere de Târgu Jiu. Băleşti este o localitate cu tradiţie în producerea de legume, însă serele care existau aici înainte de 1989 au fost demolate. Fermierul a declarat că produce mai mult tomate, castraveţi şi ceapă. „Eu cultiv mai mult roşii, pe care vrem să le facem cât de cât sănătoase. Noi nu putem să facem roşii perfecte, dar din import sunt aduse perfecte. Noi le mai aducem galbene, ne întreabă clienții de ce sunt aşa. Ei merg şi cumpără din supermarket, pentru că sunt mai ieftine, dar nu ştiu ce mănâncă. Noi le fertilizăm numai cu gunoi de grajd, nu cu chimicale“, a menţionat Bogdan Nica.
În Piaţa Centrală din Târgu Jiu au mai avut amenajate standuri o gospodină din Teleşti, care a adus dulceţuri, compot şi zacuscă, şi un producător de brânzeturi din Novaci. Pentru întreţinerea atmosferei, şefii Direcţiei pentru Agricultură Gorj au invitat Ansamblul de fluieraşi din Polovragi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS