Sute de producători agricoli din Dolj au fost prezenţi ieri în Piaţa Centrală din Craiova pentru a marca Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Aflată la prima sa ediție, sărbătoarea urmăreşte îmbunătăţirea statutului producătorilor români în lanţul alimentar scurt şi câştigarea încrederii consumatorilor. În Bănie, evenimentul a fost binevenit atât în rândul vânzătorilor, cât şi al cumpărătorilor, dar, în timp ce producătorii s-au plâns că duc lipsă de clienţi, craiovenii au spus că ar trebui să aibă parte de o astfel de sărbătoare în fiecare zi.
Piaţa Centrală din Craiova a fost ieri mai bogată ca oricând în roadele toamnei. Sute de producători agricoli din Dolj au venit aici, cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti, pentru a-i ademeni pe craioveni cu legume din grădinile proprii. Atât în halele din interiorul pieţei, cât şi la mesele din exterior, producători proveniţi din zone legumicole consacrate ale judeţului se întreceau în oferte cât mai variate şi mai tentante pentru cumpărători.
Marcel Păun a venit de la Castranova cu legume şi fructe despre care susţine că sunt ecologice şi spune că se bucură că producătorii au o zi dedicată lor, cu atât mai mult cu cât lipsa pieţei de desfacere şi lupta cu importurile sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă aceştia. „Sunt de la Castranova şi am profitat de această ocazie să vin la Craiova cu legume şi fructe ecologice. Păcat că nu e lume, nu vin clienţi. Piaţa e aglomerată cu produse străine, care sunt pline de chimicale, dar sunt mai ieftine şi mai frumoase, iar omul se duce după marfă frumoasă şi ieftină. Marfa românească nu se vinde. E binevenită o astfel de sărbătoare şi ne-ar plăcea să se organizeze mai des“, a spus Marcel Păun.
„Oamenii umblă după ce e frumos şi ieftin“
De aceeaşi părere este şi Eugenia Simion, care îi aştepta pe craioveni cu legume din grădina proprie şi conserve făcute acasă. Femeia spune că îi este din ce în ce mai greu să reziste pe piaţă şi să concureze cu produse care arată foarte bine şi care, deşi nu sunt la fel de gustoase, sunt prima alegere pe care o fac cumpărătorii. „Oamenii umblă după ce e frumos şi ieftin. Nu se uită după produse bio, nu caută produsele noastre româneşti, care poate nu sunt la fel de aspectuoase. De altfel, acesta este şi secretul. Nu trebuie să arate bine pentru a fi sănătoase, dimpotrivă. Consider că e binevenită o astfel de sărbătoare, menită să sprijine producătorii şi să scadă importurile de produse“, a spus Eugenia Simion, din Şimnic.
Şi Vasilica Ţucă, din Işalniţa, consideră că aspectul nu ar trebui să fie criteriul cel mai important de selecţie al cumpărătorilor. Se ocupă cu legumicultura de când se ştie, este îndeletnicirea moştenită de la părinţi, şi spune că le oferă craiovenilor „produse muncite“, care însă nu prea se vând. „Oamenii caută ceva frumos, dacă le văd urâte, nu le iau. Pentru ei nu contează că acelea care arată bine sunt pline de chimicale. Noi folosim în grădină îngrăşământ de la animale, le udăm, le îngrijim, stăm numai printre plante. Cu asta ne ocupăm de mici“, a spus femeia.
Roşii „greceşti“, oferta unui producător autohton
La o masă alăturată era o ofertă care putea induce în eroare cumpărătorii şi care a stârnit amuzamentul multora dintre ei. Şi asta pentru că toate legumele aflate la vânzare erau „greceşti“. În realitate, însă, proveneau din comuna Greceşti. „Am scris Roşii Greceşti, am trecut numai localitatea, nu am mai scris comuna, şi de aici confuzia… E bine că s-a organizat o astfel de zi pentru că noi, producătorii, ar trebui să fim sprijiniţi mai mult, să nu mai concurăm cu importurile“, a spus Elena Şerp, din comuna doljeană Greceşti, care a adăugat că ar fi fost mai bine dacă sărbătoarea s-ar fi desfăşurat în weekend, când sunt mai mulţi clienţi în piaţă.
În ciuda faptului că producătorii se plângeau de lipsa clienţilor, craiovenii au spus că ar trebui să aibă parte de o astfel de sărbătoare în fiecare zi. „Suntem în România, avem produse bune şi ar trebui să le promovăm în fiecare zi, nu numai într-o zi anume. Nu-i înțeleg pe cei care cumpără din supermarket produse străine. Înţeleg să cumpărăm portocale, banane, dar să cumperi roşii, ardei, castraveţi din altă ţară nu are sens! Noi căutăm produse româneşti pentru că ştim că sunt mai bune. Craiova e un oraş aproape de zone agricole şi avem produse bune. Poate ar trebui promovată, în rândul cumpărătorilor, ideea că nu trebuie să fie produsele frumoase, aspectuoase, toate egale. În fond, nu le punem în vitrină, le mâncăm“, a spus Mihaela Albu, din Craiova.
O altă craioveancă susţine că ar fi oportun ca oferta de legume şi fructe autohtone de pe piaţă să fie chiar mai mare. „Am cumpărat praz, ardei, conopidă, dar mi se pare că sunt cam puţine produse pe piaţă. Faţă de alte oraşe, la noi sunt mai puţine“, a spus pensionara de 78 de ani.
„Organizarea evenimentului este binevenită atât pentru producători, cât şi pentru consumatori“
Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost instituită prin Legea nr. 168 din 12 iulie 2017. Potrivit actului normativ citat, prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul ţării noastre. „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost organizată, conform Legii nr. 168 din 12 iulie 2017, în Piaţa Centrală, unde au fost prezenţi producătorii agricoli din judeţul Dolj, având la vânzare o gamă diversificată de produse agroalimentare. Au fost prezenţi 267 de producători agricoli, în special din bazinele legumicole Işalniţa, Teasc, Poiana Mare, Desa, dar şi din alte localităţi, respectiv Mârşani, Castranova, Greceşti. Organizarea evenimentului este binevenită atât pentru producători, cât şi pentru consumatori“, a spus Liliana Săvulea, directorul Direcţiei Agricole Dolj. Potrivit legii, de Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti se pot organiza şi programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.
Preţurile produselor autohtone din Piaţa Centrală din Craiova
Craiovenii care şi-au făcut ieri cumpărăturile de la producătorii agricoli prezenţi în Piaţa Centrală au plătit 2 lei pentru un kilogram de gogonele, la fel ca şi pentru un kilogram de ardei kapia sau pentru unul de ceapă. Roşiile şi ardeii graşi se vindeau, în medie, cu 3 lei kilogramul, în timp ce gogoşarii costau 5 lei/kg. O legătură de praz era 2 lei, una de morcovi se vindea cu preţuri cuprinse între unu şi doi lei. Varza se comercializa cu 1,5 lei/kg, în timp ce vinetele se vindeau cu 4 lei kilogramul, iar conopida cu 6 lei/kg.