Master Planul de Deșeuri din Dolj face un pas uriaș spre implementare, după ani de întârziere. Una dintre cele mai importante licitații, care devenise o telenovelă a achizițiilor publice din cauza proceselor repetate, a ajuns la final. Consiliul Județean Dolj va atribui zilele următoare contractul pentru celebrele containere îngropate care ar trebui montate lângă blocurile din Craiova.
Peste 7,5 milioane de euro vor costa cele aproximativ 730 de containere îngropate și utilajele care le vor deservi. Aceasta este suma care a rezultat în urma licitației cu peripeții organizată de Consiliul Județean Dolj, la care au participat două asocieri de firme, una din Craiova, alta din zona București, firme care s-au luptat cu toate armele să obțină contractul. Atât de înverșunată a fost disputa, încât pentru stabilirea câștigătorului CJ Dolj a fost nevoit să organizeze două licitații, din care una anulată după trei ani de procese.
Prima licitație a fost lansată în 2013, iar în „finală“ au rămas două asocieri de firme: European Waste Technology (Craiova) împreună cu Nord Engineering (Italia) și Iridex Group (Ilfov) împreună cu Grădinariu Import Export (București). European Waste a avut mereu un avans în fața concurenței prin faptul că a respectat cerințele din caietul de sarcini. Ceilalți aveau avantajul prețului. Inițial, CJ Dolj a descalificat firmele din zona Bucureștiului și a declarat câștigătoare asocierea condusă de firma din Craiova. Grădinariu și Iridex au contestat decizia la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, apoi la Curtea de Apel. Acest „du-te vino“ s-a repetat de trei ori, iar CJ Dolj a decis să anuleze licitația în 2016. Cum timpul trecea, iar Master Planul de Deșeuri, finanțat din fonduri europene, trebuia implementat, instituția a schimbat rapid criteriul de atribuire și a mers pe prețul cel mai mic față de oferta cea mai bună din punct de vedere economic, care avea și o componentă tehnică. CJ a relansat licitația în septembrie 2016. Cine a depus oferte? Cu mici modificări în privința asociaților, aceleași două asocieri de firme care se duelaseră la precedenta licitație: European Waste Technology (EWT) – Nord Engineering, și Iridex Group Plastic din Ilfov (lider de asociere) – Grădinariu Import Export (București) – Argif Proiect SRL (Pitești) cu doi subcontractanți din Craiova, Mag Construct și Getrix Cad.
Mai ieftin decât data trecută
Surpriza mare a apărut la preț. Dacă la procedura de achiziție publică din 2013 EWT avusese un preț apropiat de suma estimată (45 de milioane de lei fără TVA), acum a depus o ofertă cu circa 40% mai mică: 29 de milioane de lei fără TVA. După o analiză rapidă, CJ a declarat câștigătoare oferta EWT, dar, pentru semnarea contractului, trebuia să aștepte expirarea perioadei de contestații. Și de ce i-a fost frică nu a scăpat! Asocierea Grădinariu – Iridex a cerut explicații Consiliului Județean, apoi, nemulțumită, a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de la București. Solicitarea a intrat pe circuitul CNSC, iar dosarul urma să fie analizat. Se prefigura un nou episod al telenovelei. În contestație, Grădinariu – Iridex reclamau prețul neobișnuit de mic față de valoarea estimată de CJ Dolj, pe care îl considerau unul de dumping, care nu poate fi susținut economic. De asemenea, firmele susțineau că CJ nu le-a pus la dispoziție raportul procedurii de atribuire și că a motivat acest lucru prin caracterul confidențial al informațiilor. În concluzie, firmele au cerut anularea deciziei de atribuire a contractului către EWT și respingerea ofertei acesteia ca neconformă. „Autoritatea (CJ Dolj – n.r.) a comunicat că nu transmite raportul procedurii, pentru că acesta cuprinde informații din oferta tehnică și financiară, cât și cerințe de calificare declarate de ofertant confidențiale“, susțineau cele două firme în contestație.
Noua Lege a achizițiilor publice, nr. 98/2016, spune, însă, la articolul 57, alineatul 1, că autoritatea are obligația de a nu dezvălui informații transmise de operatori economici indicate de aceștia ca fiind confidențiale, inclusiv secrete tehnice sau comerciale și elemente confidențiale ale ofertelor.
Reprezentantul EWT, Marius Croitoru, explica pentru GdS că firma și-a permis să vină cu un preț cu mult sub cel estimat, datorită cerințelor reduse din caietul de sarcini și a modificării legislației achizițiilor în 2016. „Ei (Grădinariu – Iridex – n.r.) nu au luat în calcul absolut nimic. Legislația în vigoare la data organizării primei licitații prevedea un procent de 10% din sumă pentru diverse și neprevăzute. În noua legislație, acest lucru a dispărut, deci și prețul ofertat de noi a scăzut cu 10%. În plus, data trecută au fost anumite cerințe care acum nu mai există, nu mai au nevoie de performanțe. Au dispărut timpii de operare. Ei pot să ne acuze de orice, dar nu știu ce înseamnă să produci utilaje la asemenea costuri“, a spus Croitoru.
Legat de refuzul CJ de a prezenta raportul procedurii, el a precizat că același lucru s-a întâmplat și la licitația precedentă. „Trebuie pus la dispoziție tot ce nu este concurențial. Este un raport de confidențialitate. Nici nouă nu ne-au dat datele lor la licitația de data trecută. Dacă în 2013 ei nu au respectat cerințele tehnice din caietul de sarcini, acum nu le convine prețul nostru. O să ne apărăm și noi la CNSC“, spunea Croitoru. Iar CNSC a luat rapid o decizie. A respins contestația, deoarece argumentele invocate nu i-au convins. Pe 12 septembrie, Consiliul a respins contestația „în baza legii şi a mijloacelor de probă aflate la dosar“. Următorul pas era inițierea unei acțiuni la Curtea de Apel Craiova în termen de zece zile de la comunicarea deciziei. Grădinariu și Iridex au decis, însă, să nu mai continue. În aceste condiții, EWT și CJ Dolj s-au așezat la aceeași masă și au stabilit deja detaliile contractului care va fi semnat în zilele următoare. Potrivit cerințelor din caietul de sarcini, firma câștigătoare trebuie să monteze în Craiova circa 760 de containere îngropate de 3 și 5 metri cubi în maximum opt luni de la data atribuirii contractului. Astfel, actualele ghene de gunoi de lângă blocuri ar trebui să dispară până în vara anului viitor.
Undă verde pentru câștigătorul licitației de 100 de milioane de euro
De finalizarea acestei licitații depindea o altă procedură de achiziție publică din cadrul Master Planului de Deșeuri: cea pentru desemnarea operatorului care va colecta, transporta și depozita la groapa de gunoi de la Mofleni deșeurile din întregul județ. La această licitație s-a înscris o asociere de firme din grupul Iridex, care, dacă ar fi câștigat și licitația pentru containere îngropate, ar fi controlat întregul mecanism de colectare a deșeurilor din Craiova și din Dolj. Licitația, în valoare de circa 100 de milioane de euro, a rămas în evaluare de aproape doi ani, deși este un singur ofertant. Amânarea desemnării câștigătorului a fost cauzată de întârzierea finalizării licitației pentru containerele îngropate. Cum s-a ajuns în situația în care o singură asociere de firme să fie interesată de un contract de o sută de milioane de euro? Într-adevăr, contractul este unul complex și cu mari bătăi de cap, dar dezinteresul ridică semne de întrebare. Inițial, în cursă intrase și SC Salubritate Craiova SRL, firma deținută de Primăria Craiova. Salubritatea chiar contestase o prevedere din caietul de sarcini legată de normele de poluare ale mașinilor utilizate la colectarea deșeurilor. Apoi, în mod misterios, a decis să se retragă de la licitație, chiar dacă în felul acesta va rămâne, pe viitor, fără principala sa sursă de venituri, colectarea gunoiului din Craiova, iar acest lucru va duce, implicit, la disponibilizări. Cu toate acestea, Salubritatea dorește să-și cumpere în leasing șapte utilaje noi. Pe 7 octombrie a lansat anunțul de participare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Este vorba despre un contract în leasing financiar pe cinci ani, cu o valoare estimată de 3,5 milioane de lei fără TVA (peste 900.000 de euro). Cu acești bani, în garajul Salubrității ar urma să intre o automăturătoare cu buncăr de minim 7 metri cubi – 910.000 de lei fără TVA, două autocompactoare de 20-22 de metri cubi – 1,82 milioane de lei fără TVA și patru autoutilitare basculabile – 728.000 de lei fără TVA.