4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcoperișurile inventariate, asociațiile amendate

Acoperișurile inventariate, asociațiile amendate

Dacă până acum acoperișurile blocurilor din Craiova au rezistat intemperiilor vremii și nu au fost smulse de vânt, acum acestea vor zbura la propriu dacă sunt construite fără autorizație. Primăria a trecut la inventarierea șarpantelor, fiind interesată de cele ridicate ilegal, fără autorizație și aviz de construire. Proprietarii au fost somați să urmeze pașii de intrare în legalitate, în caz contrar acoperișurile vor fi date jos pe cheltuiala acestora. Mai mult, asociațiile de proprietari au fost amendate  de Poliția Locală pentru aceste construcții ilegale.

Șarpantele neautorizate vor fi demolate (FOTO: Claudiu Tudor)
Șarpantele neautorizate vor fi demolate (FOTO: Claudiu Tudor)

Începând cu luna septembrie, Primăria Craiova le-a cerut tuturor asociațiilor de proprietari să ajute la identificarea acoperișurilor de tip șarpantă executate fără autorizație de construcție la scările de bloc. Decizia de inventariere vine ca urmare a efectelor furtunilor care au avut loc la mijlocul lunii septembrie anul acesta și care au făcut prăpăd în Timișoara, unde acoperișurile blocurilor au fost smulse de vânt ca o coală de hârtie. În fapt și în Craiova, în urmă cu un an, mai multe șarpante de la blocuri au fost smulse de vânt. În adresa trimisă de Primăria Craiova se solicita: „În termen de o zi să ne comunicați dacă la condominiile din cadrul asociației dumneavoastră s-au efectuat lucrări la acoperișuri, în sensul în care s-au construit acoperișuri tip șarpantă. În caz afirmativ, să ne puneți la dispoziție actele în baza cărora s-au efectuat aceste lucrări. Documentele solicitate vor fi depuse la registratura primăriei“.
Nu mai contează dacă aceste acoperișuri au fost construite în urmă cu zece ani sau în urmă cu un an. Important pentru administrația locală este să existe un aviz de specialitate. „Adresa a fost primită la începutul lunii octombrie de la Primăria Craiova. Suntem întrebați dacă s-au construit acoperișuri tip șarpantă și dacă s-au făcut, să trimitem documentele prin care s-au autorizat, în mod special autorizația de construcție. Am trimis adresă prin care i-am înștiințat că la cele mai multe blocuri lucrările s-au efectuat de către proprietari în anii 2001, 2002, 2003 și nu au autorizații. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Am înțeles că pe la alte asociații s-au dat amenzi. Am mai primit și o invitație de la Poliția Locală în același sens“, a precizat administratorul Asociației de proprietari nr. 2 Spania, Ioana Tudor.

Asociațiile amendate, proprietarii bulversați

În Craiova, procesul de inventariere este abia la jumătate, iar amenzile au început să curgă pe adresa asociațiilor de proprietari. Acest lucru s-a întâmplat doar acolo unde există blocuri cu șarpante construite ilegal, aceasta fiind o contravenție pentru care asociația este amendată cu suma de 1.000 de lei pentru fiecare bloc. Reprezentanții locatarilor se întreabă acum cine plătește amenda, în timp ce proprietarii nici nu vor să audă de sancțiuni pecuniare și alte cheltuieli în plus. Totodată se ridică întrebarea, de ce s-au trezit așa de târziu autoritățile locale?
„Am primit opt procese-verbale de constatare a contravenției și am fost sancționați cu câte 1.000 de lei pentru fiecare dintre cele opt blocuri care au construit fără autorizație. Amenda este dată în baza Legii nr. 50/1991, articolul 26. Numai că, aceeași lege spune la articolul 31 că dreptul de a constata și aplica amenzile se prescrie în termen de trei ani. Problema este că aceste acoperișuri au fost făcute cu foarte mulți ani în urmă. Eu de când sunt în asociație nu s-a construit nici un acoperiș. Oamenii au solicitat, dar eu nu mi-am dat acordul dacă nu au autorizație. Există proprietari care au venit la asociație și ne-au spus că ei nu vor plăti amenda, pentru că au cumpărat ulterior construirii și au plătit un cost ridicat tocmai datorită acestor șarpante. Considerăm că această sancțiune nu se aplică asociației, pentru că nu a avut nici o implicare. Șarpanta a fost făcută cu contribuția proprietarilor pentru a opri infiltrațiile. Există un termen de intrare în legalitate, în caz contrar șarpantele sunt demolate. În plus, proprietarii de atunci nu mai locuiesc aici, iar cei care s-au mutat între timp nu sunt de acord cu aceste cheltuieli. Noi vom contesta în instanță și sperăm să avem câștig de cauză, că altfel nu avem de unde să plătim aceste amenzi“, spune Gheorghe Albu, președintele Asociației nr. 2 Mircești.
În aceeași situație este și Asociația de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă, al cărui reprezentant nu înțelege de ce este el răspunzător de faptele proprietarilor.
„Am transmis situația la primărie. Două blocuri au autorizație pentru acoperiș, dar pentru trei blocuri nu sunt autorizații. Ulterior a venit Poliția Locală, ne-a solicitat CUI-ul de la asociație și datele mele de identitate ca să ne amendeze. Am refuzat pentru că asociația nu este implicată. Noi nu avem nici un act doveditor. Sunt foarte mulți proprietari care au vândut și cei noi nu vor să plătească această amendă. Eu nu știu cum să distribui această amendă. Cei de la primărie spun că asta este situația și că eu ca președinte răspund pentru fiecare condominiu“, a precizat Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 23 Craiovița Nouă.

Legalitate sau demolare

Acțiunea întreprinsă de Poliția Locală urmărește fie intrarea în legalitatea a construcțiilor ilegale, fie desființarea acestora. Până una alta, amenzile le încasează asociațiile ca reprezentant legal al proprietarilor.
„Polițiștii locali cu atribuții privind Disciplina în Construcții verifică în teren existența documentației tehnice și a autorizației de construire pentru lucrările de schimbare soluție constructivă a acoperișurilor tip terase în șarpante pentru care Legea nr. 50/1991 prevede obținerea autorizației de construire. Poliția Locală verifică legalitatea lucrărilor, nu face inventarierea. În cazul construcțiilor executate cu încălcarea actelor normative, se vor lua măsuri legale constând în aplicarea de sancțiuni contravenționale și măsuri complementare de intrare în legalitate, așa cum sunt stipulate la art. 59 din Ordinul nr. 839/2009, Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991. În caz contrar, se vor aduce acoperișurile la starea inițială, în acest sens, polițiștii locali acordând un termen rezonabil pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse. Sancțiunile contravenționale și complementare se aplică persoanelor juridice ce reprezintă proprietarii dintr-un condominiu, având în vedere prevederile Legii nr. 230/2007“, a precizat Octavian Mateescu, într-un răspuns dat GdS.

Nouă autorizații în doi ani

În ultimii doi ani, în Craiova au fost emise nouă autorizații de construire pentru „schimbare soluție constructivă acoperiș din terasă în șarpantă de lemn cu învelitoare din tablă. Autorizațiile au fost eliberate pe numele locatarilor blocurilor sau a asociațiilor de proprietari, ca reprezentanți ai acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS